Walking football veilig en gezond

14-11-Walking football veilig en gezond_409260736

De gezondheidsvoordelen van een recreatief potje voetbal zijn groot. Echter, voor ouderen zal deze sport vaak fysiek te zwaar zijn. Om die reden is zo’n jaar of tien geleden een meer toegankelijke vorm van volkssport nummer één bedacht, walking football. Gewoon wandelen levert al gezondheidswinst op. Wandelen het intervallen heeft daar bovenop extra voordelen voor hart-en bloedvaten en lichaamssamenstelling. Wandelend voetbal legt er mogelijk nog een schepje bovenop. Wereldwijd wordt inmiddels wandelend gevoetbald in recreatief verband tot aan nationale en zelfs internationale toernooien. Walking football wordt meestal gespeeld in twee kleine teams van vijf tot zeven spelers. Er zijn strikte regels. Rennen, slidings en tackles mogen niet en de bal mag niet boven heuphoogte komen. Hierdoor is de sport veiliger en dus toegankelijker en aantrekkelijker voor ouderen. In dit artikel dat we hier voor je samenvatten beschrijven de auteurs hun onderzoek naar de fysiologische, biomechanische en lichamelijke effecten van walking football bij oudere mannen.

Methode

Zeventien mannen van gemiddeld 66 (± 6) jaar deden mee aan dit onderzoek. De deelnemers hadden al minstens een jaar ervaring met walking football en namen regelmatig deel aan wedstrijden. Ze werden in ongeveer een half jaar tijd gedurende 25 potjes voetbal geobserveerd. Tijdens deze periode verzamelden de onderzoekers gegevens over hartfrequentie, bloedlactaatconcentratie en accelerometrie. Daarnaast vroegen ze de voetballers na elke wedstrijd hoe zwaar of fysiek belastend ze het hadden gevonden. De wedstrijden duurden een uur, werden gespeeld volgens de officiële spelregels en gefloten door een gediplomeerde wandelende voetbalscheidsrechter, altijd op hetzelfde tijdstip van de dag.

TIP:  Het belang van feedforward, corticale plasticiteit en taakspecifiteit bij patiënten met pijn aan het bewegingsapparaat

De mannen kregen tijdens de wedstrijd een sporthorloge (Polar M200) om. De onderzoekers downloadden de gegevens op de computer en registreerden elke wedstrijd de gemiddelde en maximale hartfrequentie. Voor elke deelnemer berekenden ze de theoretisch maximale hartfrequentie (HFmax) met de formule (208 – 0,7 × leeftijd).

Om de stijging van de lactaatproductie tijdens de wedstrijd te onderzoeken, werd voor en na elke wedstrijd de bloedlactaatconcentratie gemeten via een vingerprik.

De deelnemers kregen ook een versnellingsmeter langs de thoracale wervelkolom bevestigd. Daarmee konden gedurende de hele wedstrijd gegevens over versnellingen, vertragingen en richtingveranderingen vastgelegd worden. Uit de voor-achterwaartse, zijwaartse en verticale versnellingen berekenden de onderzoekers de externe biomechanische belasting, uitgedrukt in een arbitraire eenheid (a.u.). Daarnaast bepaalden ze afkapwaardes voor de accelerometriegegevens zodat ze, op basis van de versnellingen, vertragingen en richtingsveranderingen, acties tijdens de wedstrijd konden labelen als laag, matig of hoog intensief.

Na elke wedstrijd moesten de mannen op de BORG-schaal aangeven hoe intensief ze de wedstrijd hadden gevonden.

Resultaten

Tijdens de wedstrijden steeg de hartfrequentie van de zeventien deelnemers gemiddeld naar maximaal 155 (± 16) slagen per minuut. Voor de mannen kwam dat overeen met voetballen op gemiddeld 76 (± 6) procent van hun theoretische HFmax. De lactaatconcentratie in nam gemiddeld met 157 procent toe, voorafgaand aan de wedstrijd 1,24 (± 0,4) mmol per liter tot 3,19 (± 1,7) mmol per liter na de wedstrijd.

De gemiddelde biomechanische belasting was 353 (± 67) a.u. Bij laag intensieve acties veranderden de deelnemers gemiddeld 85 (± 23) keer van richting. Bij matig intensieve acties acht (± 23) keer, en bij hoog intensieve acties twee keer (± 1).

TIP:  Interferentie vermindert pijngedrag en hyperalgesie, maar geen oedeem bij ontstekingsreactie bij ratten

Op de BORG-schaal gaven de deelnemers de wedstrijden gemiddeld een score van 13 (± 2). De BORG-score varieerde per persoon en per wedstrijd. Elf van de wedstrijden kregen een gemiddelde BORG-score van vijftien of hoger en dertien wedstrijden een score van elf of lager.

Discussie en conclusie

Met een BORG-score van 13 van gaven de voetballers aan dat ze de wedstrijden iets zwaar vonden, dus subjectief gemeten een matig intensieve inspanning. Dat komt overeen met het feit dat de voetballers zich gemiddeld op 76 procent van hun theoretische HFmax inspanden. Matig intensief bewegen komt hart- en bloedvaten ten goede. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één, vooral bij oudere mannen. Walking football kan voor deze doelgroep een leuke manier zijn om te bewegen en daarmee het risico op hart-en vaatziekten te verminderen.

Voetballers moeten veelvuldig van richting veranderen, vertragen en versnellen om te kunnen reageren op de bewegingen van de tegenpartij en de bal. Mogelijk heeft dit extra voordeel voor de botsterkte en helpt het om het leeftijdsgebonden botverlies te vertragen.

De relatief hoge stijging van de bloedlactaatconcentratie tijdens de wedstrijd wijst erop dat walking football een aanzienlijk beroep doet op het anaerobe systeem. Het was mooier geweest als de bloedlactaatconcentratie met tussenpozen, bijvoorbeeld om de vijftien minuten, was gemeten. Echter, praktisch is dat tijdens een potje voetbal niet handig. Het is desalniettemin wel duidelijk dat tijdens voetbal meer en minder intensieve acties, en ook anaerobe en aerobe energiesystemen, elkaar afwisselen. Het komt er dus feitelijk op neer dat walking football min of meer voldoet aan trainingsprincipes van een High Intensity Interval Training (HIIT).

TIP:  Wisselbaden verbeteren doorbloeding met minder warmtebelasting

De auteurs denken dat samenwerking met profvoetbalclubs kan helpen bij toekomstige interventiestudies naar walking football. Doorgaans moeilijk bereikbare mannen zouden dan makkelijker te bereiken zijn. Het zou ook motivationeel helpen om het sporten vol te houden.

Walking football kan ook voor fysiotherapeuten een leuke manier zijn om oefentherapie vorm te geven bij allerlei patiëntengroepen. Niet alleen voor oudere mannen overigens. Vrouwenvoetbal is een van de snelst groeiende sporten in Nederland.

Bron: Harper, L.D., Field, A., Corr, L.D., Naughton, R.J. (2019). The physiological, physical and biomechanical demands of walking football: implications for  exercise prescription and future research in older adults. J Aging Phys Act. Dec 10;1-11. Doi:10.1123/japa.2019-0330

Foto bij artikel door or Ljupco Smokovski / Shutterstock.

Bron

Shanty Sterke

Shanty Sterke

Fysiotherapeut/ bewegingswetenschapper/wetenschapsjournalist. Referent/samenvatter met specialisatie ouderen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb