
ACCEPTANCE AND COMMITMENT THERAPIE BIJ PIJN
Therapie voorbij symptoombestrijding: werken aan waardengericht leven en bewegen met pijn
Er is veel bewijs dat Acceptance and Commitment Therapy (ACT) het emotionele, fysieke en sociale functioneren van patiënten met chronische pijn kan verbeteren. ACT richt zich nadrukkelijk niet op het verminderen van de pijn of de stress, of op het veranderen van de frequentie en/of inhoud van disfunctionele gedachten. ACT probeert daarentegen het functioneren van de patiënt te verbeteren door het modificeren van de impact van chronische pijn en andere symptomen door acceptatie en mindfulness methoden. Dit wordt bereikt door het vergroten van de psychologische flexibiliteit van de patiënt. Onder psychologische flexibiliteit verstaat ACT:
Het vermogen om effectief te handelen in overeenstemming met persoonlijke waarden en doelen, ook al zijn er potentieel verstorende gedachten of gevoelens aanwezig.”
Psychologische flexibiliteit is binnen ACT een functie van zes onderling samenhangende therapeutische processen: acceptatie, cognitieve defusie, aanwezig zijn, zelf als context, beschrijven waarden kompas, en waardegericht handelen.
In deze driedaagse module wordt ACT binnen een fysiotherapeutische setting uitgewerkt. Het centrale thema is ACT bij chronische pijn, maar dit wordt aangevuld met fysiotherapeutisch relevante thema’s zoals: ACT bij kanker en terminale ziekten, obesitas, stoppen met roken, slaapproblemen, en ACT in relatie tot motiverende gespreksvoering.
* Inclusief gratis gebruik afgeschermde patiënten zelfhulpsite actbijpijn.nl
In deze module staan de volgende boeken centraal:
Spaans, J. (2010). Pijn zonder strijd. BSL: Houten Luoma, J. B., Hayes, S.C., Walser, R.D. (2009). Leer ACT. BSL: Houten. McCracken, L.M. (2011). Mindfulness And Acceptance In Behavioral Medicine. New Harbinger.
Dit boek dient u zelf aan te schaffen. Dit boek wordt aangeraden, mede ook in verband met de dvd, maar is niet noodzakelijk. Tijdens de cursus ontvangt u een uitgebreide samenvatting van dit boek. Dit boek levert de ‘evidence’ voor de cursus. Vooral voor (psychosomatisch) fysiotherapeuten op masterniveau is dit een aanrader.
Algemene doelstelling
Vaardigheden in Acceptance and Commitment Therapy ontwikkelen binnen de context van een fysiotherapeutische setting.
Specifieke doelstellingen
Je kent de achtergrond en behandelvisie van ACT en weet die te plaatsen binnen een fysiotherapeutische context.
Je hebt de vaardigheid om ACT toe te passen op processen binnen jezelf, waardoor je de patiënt vanuit eigen ervaring beter kan begeleiden.
Je hebt diepgaand inzicht in- en de vaardigheden om de zes kernprocessen van ACT diagnostisch of als interventie in te zetten bij de patiënt.
Je hebt de volgende kennis en vaardigheden ten aanzien van ACT processen: acceptatie, waarden, mindfulness, cognitieve diffusie, zelf als context, en waardegericht handelen.
Je kunt de principes en processen van ACT zowel toepassen op fysiek lijden (chronische pijn, benauwdheid bij COPD) en op mentale aspecten van het gezondheidsprobleem (stress, zorgen om de klachten).
Je weet de zes processen bij de patiënt te faciliteren door middel van belevingsgerichte oefeningen en metaforen.
Je begrijpt de voorkeursequentie in het ACT-proces als het gaat om het begeleiden van patiënten via de patiëntenwebsite.
Dag 1.
Overzicht ACT: de hexaflex in vogelvlucht
Toepassingsgebieden van ACT binnen de fysiotherapie.
Creatieve hulpeloosheid.
Controle, vermijding en acceptatie.
Dag 2.
In het hier-en-nu: mindfulness.
Waarden: de patiënt exploreert waarden die hem weer in beweging brengen en vervulling geven.
Dag 3.
Zelf als context: patiënt leert zijn beperkende zelf-identiteit rond 'ziekte' loslaten.
Stappen richting toegewijd handelen.
Prijs: Incl. inschrijfgeld, koffie/thee, syllabus, en afgeschermde patiënten zelfhulpsite.
Ondersteund door volwaardige patiënten zelfhulpwebsite: actbijpijn.nl
Studielast: 24 uur (9 contacturen, 7 uur video, 8 uur literatuur).
Toetsing: Geen.
Certificaat: Bij 100% aanwezigheid ontvangt de deelnemer een certificaat als bewijs van deelname.
Deelnemers: Minimaal 11, maximaal 24.
Cursusgegevens
-
Dagen
3
-
Prijs
-
Data
-
Tijd
-
Doelgroep
-
Docent(en)
-
Punten
-
Register
-
Deelregister
-
Locatie