Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

girl having fun

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-

Fysiotherapeuten zijn deskundigen in bewegen: de professional bij uitstek die problematiek rond het bewegen kan analyseren en beïnvloeden. Toch beheersen veel fysiotherapeuten vooral één domein van het bewegen: het biomedische domein. De cursus Dansante fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff  biedt hier uitkomst. In deze unieke cursus worden elementen van dansant bewegen zoals ritmiek, effort, space, geanalyseerd en beïnvloed om het lichaamsbewustzijn en het geïntegreerd coördinatief bewegen van de individuele patiënt te verbeteren. De klinische analyse en interventie richt nadrukkelijk op klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat bij de individuele patiënt. Het methodische raamwerk van Laban-Bartenieff biedt hier een gedegen en voor de fysiotherapeut uniek fundament.

Elementen van dans wordt al ingezet bij Parkinson en MS, maar er is veel meer mogelijk. Te denken valt aan patiënten met overmatige spierspanning en zeker ook aan patiënten met chronische pijn waar het bewegingspalet enorm verkleind is. Het bewegen neemt door het gericht toevoegen van dansante elementen niet alleen in kwaliteit toe, maar het ‘saaie’ oefenen wordt een plezierige (interactieve) ervaring voor zowel de patiënt als de fysiotherapeut.

Dansante fysiotherapie heeft niet als doelstelling dat de patiënt leert dansen, maar dat fysiotherapeutische doelstellingen behaald worden door middel van het gericht inzetten van dansante elementen binnen de fysiotherapeutische behandeling.

Wij zetten ons in om de wetenschappelijke onderbouwing verder uit te bouwen. Bekijk hier de 61 samenvattingen. De community van ruim 200 Dansante Fysiotherapeuten is groeiende.

Patiënten website

Jij en jouw patiënten kunnen inloggen op de patiëntenwebsite die speciaal ontwikkeld is voor deze cursus: dansantefysiotherapie.nl Daar staan ruim 133 filmpjes met uitleg van de thema’s, principes en oefeningen. Deze filmpjes ondersteunen de behandeling van de individuele patiënt. Bovendien krijg je via de website toegang tot het protocol: ‘dans je vrij van pijn‘, een beweegprogramma dat specifiek ontwikkeld is voor patiënten met chronische pijn binnen een fysiotherapeutische setting. Onderdelen van dit programma zijn bijvoorbeeld als huiswerk oefeningen inzetbaar bij individuele patiënten, maar men kan het protocol ook inzetten om na individuele behandeling een groepsprogramma aan te bieden.

Globale inhoud

Deze intensieve cursus bestaat uit 8 dagen. De fysiotherapeut leert de basis van het klinisch analyseren en interveniëren vanuit het bewegingsraamwerk van Laban-Bartenieff. Het is de fysiotherapeute Irmgard Bartenieff geweest die heel innovatief een brug sloeg tussen dansant bewegen als analyse en interventietool, en de fysiotherapeutische setting. Ze gebruikte daarbij de ideeën van Rudolf Laban en haarzelf. Deze cursus bouwt haar gedachtegoed verder uit, geeft er een wetenschappelijke onderbouwing aan, plaatst het meer nadrukkelijk binnen de fysiotherapeutische methodiek en maakt het beschikbaar voor iedere fysiotherapeut.

In deze cursus wordt vanuit Bartenieff eerst de belangrijkste thema’s, principes, lichaamsconnecties en integratieve bewegingspatronen aangeleerd en wordt dit vertaalt naar fysiotherapeutische bewegingsobservaties en interventies. De benadering van Bartenieff raakt het fundament onder het bewegen. Vervolgens wordt het raamwerk van Laban aangeleerd en vertaalt naar een concrete fysiotherapeutische setting. Er zal dan aandacht zijn voor de effort categorieën (Flow, Weight, Time, Space), voor shape (lichaamsvorm/houding), en space harmonie (bewegen in de ruimte).
De dagen bestaan voor ongeveer 80-90% uit praktijk. De theorie wordt aangeboden, maar moet ook thuis bestudeerd worden.

In deze module staat het volgende boek centraal:

Peggy Hackney (2000). Making Connections: Total Body Integration Through Bartenieff Fundamentals.


Een gedeeltelijke samenvatting van het boek ontvangt u tijdens de cursus.

Leeruitkomsten

 • Je hebt kennis over de geschiedenis en de algemene visie op bewegen binnen het Laban Bartenieff systeem en kan dit plaatsen binnen fysiotherapeutische context.
 • Je hebt je motorisch bewustzijn, lichaamsbewustzijn en motorische vaardigheden sterk uitgebreid, waardoor je de patiënt vanuit je eigen ervaring/belichaming beter kan analyseren en inspireren.
 • Je hebt gedetailleerde kennis van de Bartenieff fundamentals en kan daardoor de categorie body (lichaamsdelen, verbindingen, patronen, principes et cetera) bij de patiënt diagnostisch en therapeutisch inzetten.
 • Je hebt de kennis en de vaardigheden om via de categorie Effort (Flow, Weight, Time, Space) de bewegingsdynamiek en de dynamisch expressie bij de patiënt te analyseren en te optimaliseren. Bij zowel overbelasting, chronische pijn en psychosomatiek is dit een belangrijk thema.
 • Je hebt de kennis en vaardigheden om via de categorie shape de patiënt te begeleiden richting een betere inzet van vormverandering van zijn lichaam ter ondersteuning van het bewegen.
 • Je hebt de kennis en vaardigheden om de patiënt in de categorie space tot een meer afgestemde relatie tot de algemene- en persoonlijke bewegingsruimte te komen.
 • Je hebt kennis en vaardigheden opgedaan met een aantal eenvoudige bewegingsscala’s die mobiliserend en/of stabiliserend zijn.
 • Je hebt geleerd om het ‘oefenen op muziek’ te overstijgen en het via gerichte analyse en interventie daadwerkelijk dansante fysiotherapie te laten zijn. Een belangrijke vorm van enriched movement.
 • Je weet dit alles in te zetten bij een aantal veel voorkomende fysiotherapeutische problemen.

Cursusinformatie

Doelgroep: Fysiotherapeuten
Doelstelling: Verbeteren van grondmotorische eigenschappen (kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, coördinatie en snelheid). Bevorderen van functioneel bewegen ADL/werk gerelateerd, met accent op bewegingskwaliteit en variabiliteit. Bevorderen van integratief bewegen met een sterke focus op regionale relaties en dynamische integratie. Bij dansante fysiotherapie ligt het accent op het ontwikkelen fundamentele patronen, dynamiek, variabiliteit, beleven en plezier.
Data:

Nieuwe data. 8 dagen (vr/za): 20/9, 21/9, 4/10, 5/10, 8/11, 9/11, 22/11, 23/11 (2024).

 • Vorige groep: 25/1, 26/1, 29/2, 1/3, 28/3, 29/3, 11/4, 12/4 (2024).
Tijd:
9.30-17:00 uur
Prijs:

€ 1395, (Incl. inschrijfgeld, koffie/thee en syllabus, gebruik patiënten website). Betaling in 2 of 3 keer is in overleg mogelijk.

Docent(en):
Docente: Marieke Delannoy. Opgeleid in Laban/Bartenieff Bewegingsstudies: Certified Laban Movement Analyst: CLMA).
Coördinatie en onderbouwing: Peter van Burken – fysiotherapeut/psycholoog
Cursusleiding:
Mw I.R. Lörincz
Leslocatie:
Nieuwegein. Middelhoeve 33. Auto: vrij parkeren. Trein: vanaf centraal station Utrecht met de sneltram in een paar minuten te bereiken.
Studielast:
68 uur = 48 contacturen (8×6 uur) en 20 uur zelfstudie
Werkwijze:
90% van de lestijd wordt praktisch ingevuld.
Toetsing:
80 mc vragen. Slagingspercentage tot nu toe 100%.
Certificaat: Bij 100% aanwezigheid en voldoende op de toets ontvangt de deelnemer een certificaat als bewijs van deelname.
Deelnemers:
maximaal 20 deelnemers.
Accreditatie:

ID 534768/ 68 punten

KNGF/Keurmerk Fysiotherapie

 • Vakinhoudelijk algemeen
 • Psychosomatisch Fysiotherapeut
   

Programma

Een greep uit de bewegingsthema’s, principes, patronen en (basis)oefeningen:

Dag 1. Zwaartepunt Bartenieff Fundamentals.
Gronding, intentie (specifiek ruimtelijke intentie), frasering (specifiek de bewegingsaanzet/initiatie: centraal, proximaal, ‘midlimb’, distaal), basislichaamsverbindingen, dynamische houding, Heel-­‐Rock, ademhaling (kort), centrum-­‐distaal, spinaal.

Dag 2. Zwaartepunt Bartenieff Fundamentals.
Bony landmarks, Femoral Flexion-­‐Extension (heupbuiging en –strekking), homoloog, Schouderbladverankering, Druk-­‐ en steunpatronen van de armen, Weight Shift: Sagittal Pelvic Shift en Lateral Pelvic Shift, homolateraal, Body Half Vertical.

Dag 3. Zwaartepunt Bartenieff Fundamentals.
Homolateraal patroon (vervolg), rotatie (graduele rotatie), Armcirkels in alle vlakken, tot zitten en staan, intentie (ruimtelijke en vormende), Contralateraal (=crosslateraal), Diagonal Knee Reach en Arm Circle (Diagonal).

Dag 4. Zwaartepunt Laban.
Laban Movement Analysis (LMA), frases van 4 categorieën: shape, space, effort, body, Categorie Shape: still shapes, modes of shape change, shape qualities, Symboliek, Categorie Space: algemene ruimte en persoonlijke ruimte (kinesfeer): grootte, lagen, verschillende benaderingen van de kinesfeer, Oktaëder (ter oriëntering in de ruimte).

Dag 5. Zwaartepunt Laban.
Categorie Body: lichaamsdelen, Categorie Effort: Effort kwaliteiten, Categorie Body: Actions.

Dag 6. Zwaartepunt Laban.
Categorie Effort: States, Categorie Space: vlakken, Icosaëder (als oriëntering in de ruimte), Verschillende ruimtescala’s, Categorie Relationships.

Dag 7. Zwaartepunt Laban.
Contralaterale patroon, Categorie Space: herhaling vlakken, dan diagonalen, Kubus (ter oriëntering in de ruimte), Categorie Effort: Drives, Affiniteiten in Shape – Space – Effort, Action drives in de kubus.

Dag 8. Zwaartepunt Laban.
Herhaling en integratie.

Bron

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb