Adductiemoment bij knieartrose verbetert niet door oefentherapie; pijn, functie en kracht wel

Bij artrose van de knie is er een grote variatie in de mate van adductie van de knie. Het adductiemoment wordt vaak gebruikt als maat van de mediale – laterale krachtenverdeling in het gewricht. De relatie tussen pathologie van de structuren en de mate van pijn is nog niet voldoende vastgelegd. Eén van de doelstellingen van oefentherapie kan zijn om de intra-articulaire krachten te reduceren. Door middel van betrokken spieren wordt de biomechanica in de knie geoptimaliseerd. Theoretisch gezien zou oefentherapie door middel van het verminderen van het knie-adductie-moment kunnen leiden tot een vermindering van de pijnklachten, maar of dit in de praktijk ook het geval is, is nog niet wetenschappelijk aangetoond. In deze systematische review wordt onderzocht of oefentherapie met als doel de knie-adductie te verminderen, invloed heeft op pijn en fysiek functioneren.

Methode

In dit systematische review werden RCT’s geïncludeerd die het effect van oefentherapie bij knieartrose op fysiek functioneren, pijn, spierkracht en knie-adductie-moment als uitkomstmaat hadden. De geïncludeerde artikelen werden beoordeeld op risico van bias, methodologische kwaliteit en mate van bewijslast. RCT’s waarin oefentherapie werd gecombineerd met een andere vorm van therapie (bv. manuele therapie of ortheses) werden geëxcludeerd.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

Resultaten

Uiteindelijk bleven er drie studies over die voldeden aan alle criteria voor dit review. In totaal werden er 233 mensen onderzocht, met een leeftijd tussen de 60 en 68 jaar en een BMI van 27,5 – 33,2. Knie adductie werd in twee studies gemeten met de Kellgren-Lawrence classification (Kellgren, 1957) en in de andere studie met de Modified Outerbridge classification (Outerbridge, 1961). Het protocol voor oefentherapie in de drie studies was zeer uiteenlopend; Bennell et al. (Bennell, 2010) richtte zich op de heup ab- en adductoren, Foroughi et al. (Foroughi, 2011) gebruikte functionele fitness apparatuur (keiser machines) voor alle spiergroepen rondom de knie en Lim et al. (Lim, 2008) legde de focus op de spierfunctie van de quadriceps.
Geen van de studies vond een significant effect van oefentherapie op knie-adductie. Bennell e.a. en Foroughi e.a. vonden significant positieve resultaten op het gebied van pijn en fysieke functie, in de studie van Lim e.a. werd in één subgroep een significante verbetering van pijn gevonden, maar niet op fysieke functie. Een significante toename in spierkracht werd in alle drie de studies gevonden.

TIP:  Copingstijlen bij handartrose aangrijpingspunt voor fysiotherapie

Opmerkingen samenvatter

Het trainen van spierfunctie bij mensen met knieartrose had geen effect op het knie adductie moment, maar wel op pijn, fysiek functioneren en spierkracht. De auteurs van dit onderzoek trekken de voorzichtige conclusie dat de gunstige effecten van oefentherapie geen beschermende werking hebben op krachten en belasting binnen het kniegewricht. De verbetering door oefentherapie berust bij mensen met knieartrose waarschijnlijk op andere mechanismen.

Ferreira, G.E., Robinson, C.C., Wiebusch, M., Viero, C.C., da Rosa, L.H., Silva, M.F. (2015). The effect of exercise therapy on knee adduction moment in individuals with knee osteoarthritis: A systematic review. Clin Biomech (Bristol, Avon). 2015 Apr 11.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb