Oefentherapie lijkt gunstig bij hypermobiliteit, maar meer onderzoek nodig

9-08-Oefentherapie lijkt gunstig bij hypermobiliteit-maar meer onderzoek nodig_256945549

Hypermobiliteitssyndroom (HMS) is een complex probleem dat met name voorkomt bij kinderen en vrouwen. Het wordt gekarakteriseerd door een fors vergrootte bewegingsuitslag, pijn, vergrote belasting op pezen, ligamenten en andere structuren en verminderde propriocepsis. Daarbij kan het door angst, pijn en vermoeidheid en forse impact hebben op iemands sociaal functioneren. Acute pijnepisodes kunnen worden opgevangen met medicijnen, taping en het dragen van braces, maar voor de lange termijn zijn voorlichting, therapeutische oefeningen en een actieve leefstijl van belang. Vanwege de vele componenten die een rol spelen bij HMS zijn er veel aangrijpingspunten voor fysiotherapie; spierfunctie, balans, propriocepsis etc. Wat de meest succesvolle en effectieve interventie zou zijn, is echter nog niet duidelijk. In dit systematische review is getracht te bepalen wat de meest effectieve vorm van oefentherapie bij mensen met HMS.

Methode en resultaten

Tijdens de zoektocht in verschillende databases werd vooral de beperkte hoeveelheid kwalitatief goede onderzoeken duidelijk. Ondanks ruime zoektermen – er werd niet op een specifieke vorm van therapie of een specifieke uitkomstmaat gezocht – bleven er uiteindelijk maar 4 studies over; twee RCT’s en twee cohort studies. Van deze vier studies was de populatie van 3 studies bij volwassenen, 1 includeerde alleen kinderen. Het aantal deelnemers per onderzoek varieerde van 15 tot 30 mensen. Alle artikelen rapporteerden een significante afname van de pijnklachten in de interventiegroep. Twee studies vonden een significante toename van propriocepsis. Drie beschreven een significante afname van beperkingen, waaronder een toename in loopafstand. Een verbetering van balans, kracht, kwaliteit van leven en de algehele impact van HMS werd in één onderzoek genoemd.

TIP:  Sportletsels bij jongeren met de helft verminderd door goede warming-up

Opmerking samenvatter

Ondanks dat hypermobiliteit voorkomt bij ongeveer 5% van de vrouwen, blijkt dit ziektebeeld nog erg onzichtbaar binnen het wetenschappelijk onderzoek. Door de kleine hoeveelheid onderzoeken en de lage methodologische kwaliteit ervan kunnen er geen sterke conclusies getrokken worden, maar de trend van deze onderzoeken is wel dat mensen met HMS die oefentherapie krijgen minder klachten ervaren dan wanneer ze dat niet krijgen. Er ligt op dit gebied nog een mooie opening voor toekomstig onderzoek, ook om verder te beoordelen of algehele fysiotherapie beter is dan gewrichts-specifieke therapie.

Bron

Palmer, S., Bailey, S., Barker, L., Barney, L., Elliott, A. (2014). The effectiveness of therapeutic exercise for joint hypermobility syndrome: a systematic review. Physiotherapy. 2014 Sep;100(3):220-7.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb