Albert Ellis beschrijft hoe hij op zijn drieëntachtigste met zijn lichamelijke beperkingen omgaat

In dit artikel beschrijft Albert Ellis een aantal van zijn lichamelijke aandoeningen en beperkingen en de wijze waarop hij daarmee omgaat.

Ellis heeft in zijn leven een aantal lichamelijke gebreken gekend. Hij had vanaf zijn 19e oogproblemen waar hij een sterke bril voor moest dragen. Daarnaast bleek hij ook last te hebben van chronisch vermoeide ogen. Dit was een gevolg van zijn diabetes. Door deze vermoeide ogen kon hij niet langer dan twintig minuten achter elkaar lezen.
Ondanks dit gebrek zag Ellis enorm veel cliënten. Hij maakte lange dagen van 9.30 tot 23.00 uur, met slechts een paar keer een halfuur pauze. Om het halfuur had hij een cliënt, zodat hij ongeveer tachtig individuele cliënten per week zag. Daarnaast zag hij nog veertig of meer cliënten in groepen. Echt moe werd hij niet. Hij schreef dit toe aan zijn hoog energieke ouders die ook enorm hard konden werken en die net zoals Ellis een hoge leeftijd bereikten. Veel van zijn therapiesessies deed hij in verband met zijn oogproblemen met zijn ogen meer dicht dan open. Dat had zo zijn voordelen, schrijft hij:

 • beter kunnen concentreren op non-verbale signalen in de stem,
 • beter kunnen richten op de centrale irrationele gedachten,
 • door niet naar de patiënt te kijken houd je je minder bezig met of je het goed doet (dus minder egoprobleem als therapeut),
 • doordat de ogen dicht zijn ontspant de cliënt vaak ook,
 • de cliënten zien zijn beperkingen en zien tegelijkertijd dat hij daar niet zielig of klagerig over doe. Hij vormt dan voor de cliënt een voorbeeld.
TIP:  Albert Ellis, pionier van de cognitief-gedragsmatige benadering overleden

Achter in de zestig kreeg hij ook problemen aan zijn gehoor. Hij droeg daarom twee gehoorapparaten. Dat vond hij vervelend omdat hij dan vaak mensen moest vragen wat ze zeiden. Hij gaat met zijn lichamelijke problemen om door zichzelf voor te houden dat het geen rampen zijn, maar alleen ongemak.
Op zijn veertigste werd diabetes bij hem gediagnosticeerd. In verband met zijn diabetes moest hij tweemaal daags insuline spuiten, regelmatig bloedprikken ter controle van het suikerniveau, het eten van suiker vermijden, en zijn voeding opdelen in twaalf kleine maaltijden die over de dag verspreid werden. Een enkele keer hield hij zich niet aan dit regiem waardoor hij te maken kreeg met hypoglycemische reacties. Door zijn lichamelijke gebreken moest vaak naar een arts of andere hulpverlener: diabetoloog, internist, KNO arts, uroloog, orthopedist, dermatoloog, podotherapeut en tandarts.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

Op oudere leeftijd kreeg hij ook problemen aan zijn blaas. Deze vulde zich snel maar leegde zich traag. Dat vond hij een enorme tijdverspilling. Naar zijn mening kon je geld en liefde verliezen maar ook weer herwinnen. Tijd niet! Omdat hij zijn tijd maximaal wou besteden is hij allergisch geworden voor uitstelgedrag en honderden andere manieren van tijdverspilling. Hij verzette zich hier met succes tegen gedurende zijn werkdag van zestien uur.
Dat is de reden dat vaak twee dingen tegelijk probeerde te doen. De toiletgang deed hij op latere leeftijd zittend, zodat hij ondertussen wat kon lezen. Ook kookte hij vaak voor twee keer achter elkaar. Bovendien at hij één maaltijd tijdens het plassen, zittend op het toilet. Vreemd misschien, maar voor zijn doelstellingen wel doeltreffend. Soms combineerde hij ook taken onder de therapie, vooral het eten van weer een boterham.

TIP:  Ellis over krachtig aan jezelf werken

Met het toenemen van de leeftijd gingen ook zijn gewrichten meer pijn doen en moest hij zijn bewegen beperken en vertragen. ‘Leeftijd is in die zin geen zegen’, zo stelde hij.

Ook de mensen waar hij van hielt waren rond zijn drieëntachtigste nagenoeg allemaal weggevallen. Vooral over het verlies van zijn broer bleef hij verdriet voelen. Toch zat hij niet bij de pakken neer, maar was hij dankbaar dat hij nog leefde en een partner had waar hij meer dan 30 jaar mee samenleefde (Janet Wolfe).

Met REBT bewaakte hij zijn hoge frustratie tolerantie. Hij werkte aan zijn frustratie tolerantie als hij geïrriteerd dreigt te raken van de vele ongemakken. Hij accepteerde alles wat niet te veranderen was. Zijn beperkingen waren hem soms tot steun in zijn therapie. Hij gebruikte zichzelf als een model voor hoe je jezelf onvoorwaardelijk kan accepteren, en dat je kunt besluiten niet te klagen over ongeluk of ongemak. Vaak lukte het hem de cliënt te overtuigen van de ideeën van REBT door te onthullen wat hij zelf had en hoe hij daarmee omging. Dat is natuurlijk niet voldoende bij het werken met mensen met beperkingen, maar het hielp wel.

Ellis gaf toe dat hij gemakkelijk praten had:

 • Hij was waarschijnlijk van nature een goede coper. Misschien had hij dat geleerd toen hij tussen zijn vijfde en achtste jaar nefritis had.
 • Hij heeft enorm veel gelezen, bijvoorbeeld over filosofie.
 • Bovendien heeft hij REBT aan ontelbare mensen uitgelegd etc.

In dit artikel geeft Ellis ook een leesadvies voor therapeuten die vanuit REBT werken met cliënten met beperkingen:

 • Ellis, A. & Abrams, M. (1994). How to cope wit fatal illness. New York: Barricade books.
 • Gandy, G.L. (1995) Mental health rehabilitation: disputing irrational beliefs. Springerfield, IL: Thomas.
 • Johnson, W.R. (1981). So desperate the fight. New York: institute for rational-emotive therapy.
 • Oliver, R, & Bock, F.A. (1987) Coping with Alzheimer’s, North Hollywood, CA: Melvin Powers.
 • Sweetland, J. (1991). Cognitive behavior therapy and physical disability. Pint Lookout, NY:Author.
 • Balter, R. (1995, spring). Disablitity update: what role can REBT play? IRETletter, pp, 1-4.
TIP:  Leven met functiebeperkingen: een rationele benadering

Ellis, A. (1997). Using Rational Emotive Behavior Therapy techniques to cope with disability. Professional Psychology: Research and Practice., 28, 17-22.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb