Visus compenseert voor verminderde proprioceptie bij patellofemoraal pijnsyndroom

Groep die met de ogen goed balans houden tijdens het lopen over een boomstam.

Zo’n een op de vier mensen krijgt op een bepaald moment in hun leven te maken met het patellofemorale pijnsyndroom (PFPS). Het patellofemorale pijnsyndroom is geassocieerd met neuromusculaire en musculoskeletale beperkingen. Dat leidt bij sommige mensen tot een verminderde posturale controle als ze op hun aangedane been staan. De twee belangrijkste oorzaken hiervan zijn waarschijnlijk een verminderde proprioceptie en pijn. Ook veranderingen in de uitlijning van de onderste extremiteit, spierzwakte en een veranderd spierspanningspatroon tijdens het staan op één been spelen mee.
Visus is een belangrijk sensorisch systemen voor de posturale controle en wordt daarom veel ingezet bij het trainen hiervan. Ook het uitvoeren van cognitieve taken tijdens het staan op één been heeft invloed op de posturale controle. Een combinatie van een motorische en een cognitieve taak leidt door de beperkte capaciteit van het richten van de aandacht tot een verminderde uitvoering van een van de twee taken.
Het effect van het uitvoeren van dubbeltaken is uitgebreid bestudeerd bij gezonde mensen en bij mensen met neurologische aandoeningen. In deze studie bekijken de onderzoekers wat het effect is van visus en een cognitieve taak op de statische posturale controle bij mensen met PFPS, in vergelijking met gezonde mensen.

Methode

Er werden 28 mensen geïncludeerd met het patellofemorale pijnsyndroom en 28 mensen zonder het patellofemorale pijnsyndroom. De posturale controle werd getest op het aangedane been. Hierbij werd het centre of pressure (COP) gemeten tijdens 30 seconden stilstaan, met het gezonde been in 30 graden flexie, armen iets gespreid en het hoofd in rechte positie met de blik naar voren gericht. Daarna werd COP gemeten bij het staan op één been met ogen gesloten en bij de combinatie van de visuele manipulatie (blinddoek) en het uitvoeren van een cognitieve taak (auditieve STROOP-test).
De uitkomstmaten van posturale controle werden vastgelegd als de beweging in anterieure-posterieure richting, mediale-laterale richting en de gemiddelde snelheid van de veranderingen van het center of pressure (COP). Het cognitief functioneren op de auditieve Stroop-test werd gemeten als gemiddelde reactietijd en fouten in zit en bij verschillende houdingen.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

Resultaten

In mediaal-laterale richting hadden de mensen met het patellofemorale pijnsyndroom meer bewegingen dan gezonde mensen, zowel met open ogen als gesloten ogen. Met gesloten ogen was ook de bewegingsuitslag in anterieur-posterieure richting groter bij de mensen met het patellofemorale pijnsyndroom (PFPS). Bij het uitvoeren van de dubbeltaak (staan op één been met stroop-test) was de reactietijd van de mensen met PFPS langer dan bij de mensen zonder PFPS, ongeacht of ze de ogen open of gesloten hadden.

Conclusie en opmerkingen

Visuele input lijkt essentieel bij het compenseren van de verminderde posturale controle bij mensen met PFPS. Bij het uitvoeren van een cognitieve taak tijdens het staan op één been hebben de mensen met PFPS daar meer moeite mee dan gezonde mensen. In de fysiotherapeutische behandeling van mensen met PFPS kan het toevoegen van oefeningen met verschillende inzet van visus helpen om de posturale controle tijdens ADL-activiteiten te verbeteren.

Bron

Zeinalzadeh, A., Talebian, S., Naghdi, S., Salavati, M., Nazary-Moghadam, S., Zeynalzadeh Ghoochani, B. (2017). Effects of vision and cognitive load on static postural control in subjects with and without patellofemoral pain syndrome. Physiother Theory Pract. 2017 Nov 9:1-10.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 2 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 18 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb