Nieuwe sensor om oefentrouw met de elastische band te meten

8-14-Nieuwe-sensor-om-oefentrouw-met-de-elastische-band-te-meten_201691880

Een elastische band wordt veel gebruikt in de fysiotherapeutische praktijk voor allerhande spierversterkende oefeningen. In verschillende trials is de effectiviteit ervan aangetoond voor zowel sporters als bij mensen met klachten aan schouder, nek, heup en knie. Vaak worden deze oefeningen ook meegegeven naar huis. De therapietrouw is echter altijd een probleem met huiswerkoefeningen. Het is dan dus onduidelijk of mensen genoeg oefenen om het gewenste effect te behalen. Er is nu een sensor uitgevonden die eenvoudig vast te maken is aan de standaard elastische band, waarmee de snelheid, bewegingsuitslag en de tijd dat er spanning op de band staat (time-under-tension (TUT)) gemeten kan worden. Deze zogenoemde Bandcizer bewaart de gegevens automatisch op een memorystick of op een mobiele telefoon. Dit is een nieuw ontwikkelde sensor, waarnaar in een trial al is onderzocht dat het de ROM, TUT en snelheid bij schouder abductie oefeningen nauwkeurig meet, maar de Bandcizer is nog niet gevalideerd. Dat was het doel van dit onderzoek. De Bandcizer is vergeleken met een gouden standaard (een al eerder gevalideerde sensor die in laboratorium setting wordt gebruikt) gedurende zes krachtoefeningen die vaak gebruikt worden bij krachttraining voor heup en knie.

Methode

Gezonde mensen werden gevraagd deel te nemen aan dit onderzoek. Op de band werden zowel de al gevalideerde sensor als de Bandcizer aangebracht. De Bandcizer wordt door middel van magneten op de band vastgemaakt. Data worden via een Bluetooth verbinding doorgestuurd naar het gewenste apparaat (computer of mobiel apparaat). De elastische band die gebruikt werd was de Thera-Band. Afhankelijk van de kracht van de deelnemer werd een blauwe, zwarte of zilveren band gebruikt om 10-20 RM te bereiken. Er waren zes verschillende oefeningen die in drie series van 10 uitgevoerd moesten worden. De deelnemers mochten zelf de snelheid bepalen, maar iedere beweging moest een isometrische contractie fase hebben.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

Resultaten

Negentien gezonde mensen werden geïncludeerd in dit onderzoek. Beide sensoren hadden hetzelfde aantal herhalingen geteld. De totale TUT en de TUT per keer lieten een zeer hoge correlatie zien (r=0.83-0.96). De correlatie van de TUT in de isometrische contractie fase was iets lager (r=0.45-0.94). Deze resultaten laten zien dat de Bandcizer een valide meetinstrument is voor het aantal herhalingen en series, totale time-under-tension en een enkele time-under-tension. Voor de specifieke isometrische contractiefase lijkt de Bandcizer minder geschikt vergeleken met de gouden standaard.

Opmerkingen samenvatter

Al met al lijkt de Bandcizer een geschikt meetinstrument om huiswerkoefeningen te controleren. De enige andere methode om dit te doen is door middel van een dagboekje (dus zelfrapportage), maar dat is een heel onbetrouwbare methode. De Bandcizer kan hier verschil in maken. Het is een klein apparaat, makkelijk aan te sluiten en te gebruiken. Omdat het apparaat het aantal uitgevoerde oefeningen telt, zou het ook nog motiverend kunnen werken. Een korte demonstratie is te zien op YouTube. Over de prijs of beschikbaarheid van de Bandcizer is op dit moment helaas nog niets bekend.

Over de prijs of beschikbaarheid van de Bandcizer is op dit moment helaas nog niets bekend.

Bron

Rathleff, M.S., Thorborg, K., Rode, L.A., McGirr, K., Sørensen, A.S., Bøgild, A., Bandholm, T. (2014). Adherence to commonly prescribed, home-based strength training exercises for the lower extremity can be objectively monitored using the Bandcizer. Journal of Strength and Conditioning Research Publish Ahead of Print.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 2 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 18 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb