Wandeltraining effectief bij chronische musculoskeletale klachten

10-18-looptraining-effectieve-interventie-bij-chronische-musculoskeletale-klachten_146334503

Chronische lage rugpijn, osteoarthrose en fibromyalgie zijn de meest gerapporteerde vormen van chronische musculoskeletale pijn en gaan vaak gepaard met functionele beperkingen. Ook hebben deze klachten een substantiële invloed op de gezondheid op lange termijn en de algehele kwaliteit van leven. Huidige richtlijnen schrijven fysieke bewegen voor om de pijn te verminderen en de functionele status te verbeteren. Wandelen kan een ideale en laagdrempelige activiteit zijn, met een laag risico op blessures. Laag tot matig intensief lopen blijkt te leiden tot verbeteringen in aerobe capaciteit, BMI, bloeddruk, triglyceride levels en HDL-cholesterol niveaus bij gezonde mensen en bij mensen met cardiovasculaire aandoeningen en diabetes type 2. Hoewel wandelen veel wordt aanbevolen is er weinig bewijs voor de effectiviteit van wandelen bij musculoskeletale klachten. In dit systematische review wordt het effect van wandelen op pijn en zelfgerapporteerde functie bij volwassenen met chronische musculoskeletale klachten onderzocht.

Methode

De onderzoekers zochten alle RCT’s die mensen van 18 jaar en ouder met chronische lage rugpijn, fibromyalgia of osteoartrose includeerden. De interventie moest een looptraining zijn, op gewone ondergrond of op een loopband. De groep lopers moest vergeleken worden met een groep die geen looptraining kreeg. Primaire uitkomsten waren pijn en zelfgerapporteerde functie.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

Resultaten

Uiteindelijk werden 26 studies geïncludeerd met in totaal 2384 participanten, met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar. 77% was vrouw.  19 van de 26 studies maakten gebruik van een wandeltraining onder supervisie in een ziekenhuis, sportruimte of een andere setting. De helft van de studies bood alleen looptraining, de andere helft combineerde het met educatie of andere oefeningen. Gegevens van 17 van de geïncludeerde studies waren geschikt voor meta-analyse. Deze analyse liet zien dat een loopinterventie significante verbetering gaf op de korte en middellange termijn (2-12 maanden). Op lange termijn (>12 maanden) waren deze resultaten niet significant. Op zelfgerapporteerde gezondheid waren er op korte, middellange en lange termijn significante verbeteringen in de loopgroep. Deze resultaten bleven in stand als er werd gecorrigeerd voor een co-interventie.

TIP:  De gunstige effecten van sportief bewegen op mentale gezondheid

Opmerkingen samenvatter

Deze systematische review en meta-analyse laat zien dat wandeltraining significant minder pijn en beter functioneren oplevert bij mensen met fibromyalgie, osteoartrose en chronische lage rugpijn. In een aantal studies was te zien dat de effecten ook na de interventie aanwezig bleven, maar dit was alleen wanneer de interventie minstens 6 maanden had geduurd. Kortere interventies (8 weken) hadden geen of minder effect op de lange termijn.

Bron

O’Connor, S.R., Tully, M.A., Ryan, B., Bleakley, C.M., Baxter, G.D., Bradley, J.M., McDonough S.M. (2015). Walking exercise for chronic musculoskeletal pain: systematic review and meta-analysis. Arch Phys Med Rehabil. Apr;96(4):724-734.e3.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 2 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 18 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb