Het portret – Robin Puls (fysiotherapeut / ultraloper)

Het interview RP-definf

In de rubriek ‘het portret‘ laten we fysiotherapeuten aan het woord met een bijzondere hobby, talent of interesse. In deze aflevering spreken we Robin Puls – Fysiotherapeut / ultraloper.

Ik ben zoon, vader, echtgenoot, allround (duur)sporter met grote hang naar (ultra)trailrunning, sportliefhebber, bewonderaar van het menselijk lichaam en dan met name de fysieke mogelijkheden en het aanpassingsvermogen ervan. De slogan van mijn eigen Fysiotherapie Praktijk is Duurzaam in Beweging wat daar mijns inziens ook goed bij past.

Dit deel van mijn leven is mijn comfort zone. Ik zoek ook naar manieren om daar steeds doorheen te breken. Vorig jaar bijvoorbeeld nam ik een voor mij grote stap om van fysiotherapeut in loondienst naar zelfstandig ondernemerschap te gaan. Maar ook daag ik mezelf steeds meer uit op vlak van bewustwording bij onderwerpen als racisme, emancipatie en inclusiviteit. De complexiteit van deze thema’s vergt wel dat ik me er veel meer in moet verdiepen om er iets zinnigs van te kunnen zeggen. Mezelf bijvoorbeeld niet racistisch vinden vraagt dat ik er geen vooroordelen op na houd, die onbedoeld toch stigmatiserend kunnen werken. Een betere wereld begint bij jezelf en dan vooral door ook kritisch naar jezelf en je eigen achtergrond en aannames te kijken en je te verdiepen in andere kanten van het verhaal. Uit je echo-chamber dus! Zowel bij het zelfstandig ondernemerschap als bij bewuster leven komt de lange adem van het ultrarunning goed van pas.

Hardlopen

Hardlopen gaat bij mij eigenlijk vanzelf. Het is een beweging waar ik niet echt over hoef na te denken. Het klopt meestal voor 80% gewoon wel. Iets wat ik vroeger misschien al wist toen ik voor de lol in het bos ging rennen vlak bij mijn ouderlijk huis. Maar toen zat ik nog op sporten als voetbal, tennis en volleybal, terwijl ik echt het spelinzicht van een baksteen heb. In mijn studententijd ben ik gaan wedstrijdroeien en ontdekte ik mijn fysieke mogelijkheden op duursportvlak. Via omzwervingen langs andere duursporten zoals wielrennen en schaatsen ben ik weer met hardlopen in aanraking gekomen. Dat gebeurde op het moment dat mijn vriendin in 2011 aan de Dam tot Damloop ging mee doen en ik mijn 9 jaar oude hardlopenschoenen uit de kast haalde om mee te gaan trainen. Vanaf dat moment ben ik via de halve van Egmond naar de marathon van Rotterdam gaan toewerken en ben ik nooit meer gestopt met hardlopen.

TIP:  Het Portret - Marleen Sibeijn (psychosomatisch manueeltherapeut / crossfitter)

Flow

Hoe minder afleiding ik heb, hoe lekkerder ik loop. Bijvoorbeeld ‘s nachts op een koude winternacht bij het schijnsel van de maan op een plek zonder straatverlichting. Je ziet niet waar je precies loopt en dus moet je voelen: ontspannen en toch alert lopen, dan kan ik in een flow komen. Maar ook tijdens een lange duurloop of zelfs ultraloop kan ik genieten door al lopend een soort van bodyscan te doen. Dat gebeurt eigenlijk als vanzelf. Ik ga dan steeds allerlei aspecten als gewricht, spieren en manier van bewegen af en probeer dan zo efficiënt, lichtvoetig en energiezuinig mogelijk te bewegen.

Experimenteren

Hardlopen is een experiment of laboratorium. Ik doe excursies buiten de geijkte paden door dingen uit te proberen en zo ontdek ik vaak leuke nieuwe technische accenten voor mijzelf en hopelijk ook voor mijn klanten. Zo’n flow of van die kleine ontdekkingen, zijn stuk voor stuk jubel-momenten en die ervaar ik nog altijd regelmatig, zelfs na vele jaren van lange afstanden lopen.

Werk

Ik heb jaren in een grote praktijk in Amsterdam gewerkt en heb daar veel geleerd, maar was ook onzeker omdat ik erg tegen mijn werkgever opkeek en daar voor mijn gevoel nooit aan kon tippen. Na een klein uitstapje bij een andere praktijk ben ik sinds een jaar voor mijzelf begonnen. Dat is echt de beste keus die ik had kunnen maken: ik heb opeens alle touwtjes in handen en dat is heftig, uitdagend, confronterend, maar maakt ook dat het voor mij heel duidelijk is waar de verantwoordelijkheid ligt….bij mij! En dat maakt me trots en blij.

TIP:  Relaxatie training als behandeling voor milde hypertensie

Ik moet weer nieuwe dingen leren. En ook leren om wanneer mogelijk daar hulp bij te vragen en daarmee kom ik steeds meer in contact met vele prachtige mensen. Dat directe -of het gevoel van invloed- miste ik in loondienst. Nu voelt alles logisch en simpel en daarmee voor mij veel beter.

Teamwork met klant

Wat voor mij echt belangrijk is, is het directe klantcontact. Ik wil er voor mijn klanten zijn en heb het liefst dat ze me laagdrempelig dingen durven vragen. Ik wil ze helpen hun probleem zelf beter te begrijpen. Dat doe ik door ze mee laten denken vanuit mijn perspectief zodat we samen naar de situatie kunnen kijken en kunnen bedenken wat de vervolgstappen zijn. Zo is in mijn eenmanszaak iedere behandeling juist weer teamwork met de klant.

Ik denk graag out of de box, ben behoorlijk direct en leg ook veel verantwoordelijkheid bij de klant zelf. Dat levert regelmatig interessante oefeningen voor klanten op waarbij ik ze ook uitdaag om buiten hun comfortzone te stappen. Dat spreekt veel mensen aan, maar schrikt soms ook wel eens iemand af. Dat hoort er ook bij.

Verder hoop ik met mijn praktijk een maatschappelijke impact te hebben in de wijk waarin ik gevestigd ben. Mijn oom zei het zo: “Dus Amsteldorp wordt nu de fitste wijk van Amsterdam?” Uitdaging geaccepteerd!

Stellig zijn en Avontuur aangaan

Aan de ene kant kan ik denk ik vrij stellig zijn als ik een standpunt over bijvoorbeeld looptraining in neem, terwijl ik zelf ook juist heel erg van het uitproberen en veranderen ben. Ik ben steeds op zoek naar nieuwe benaderingen of inzichten. Het is steeds een soort anker uitgooien en dan oriënteren waarheen de volgende ontdekkingsreis heen gaat en dan ook vol dat nieuwe avontuur aangaan.

TIP:  Het portret - Sara Vanderzwaag (fysiotherapeut en klassiek wielrenner)

(On)rust

Ik zou graag nog iets meer mijn eigen prioriteiten op orde krijgen. Nu kan ik vaak nog moeilijk kiezen en maak ik vrijwel alles tot heel belangrijk, waardoor de stress soms aardig kan oplopen. Gelukkig heb ik twee prachtkinderen en een fantastische vrouw die in één seconde voor mij duidelijk maken waar het echt om draait in dit leven. Met die mooie basis hoop ik nog vele avonturen te beleven op levens-, sport- en werkgebied.

Foto bij artikel door René Martens / sterkportret.nl

Bron

René Martens

René Martens

Fysiotherapeut / psychosomatisch fysiotherapeut. Rubriek het interview. Portret fotograaf: sterkportret.nl

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb