Mindfulness beschermt tegen de sunk-cost bias

8_4_3_mindfulness-beschermt_86879131

De ‘sunk-cost bias’ stelt dat mensen geneigd zijn door te gaan met een project als ze er geld, inspanningen en/of tijd in hebben gestopt. Dit proces kan escaleren in veel langer doorgaan dan men aanvankelijk van plan was. Het is bekend dat deze bias versterkt  wordt door aandacht aan het verleden te schenken of aan de toekomst. Immers de gemaakte kosten liggen in het verleden en het geanticipeerde verlies (spijt) ligt in de toekomst. Bovendien  is aangetoond dat negatieve emoties de sunk-cost bias versterkt. Het is bekend dat mindfulness training leidt tot minder piekeren over het verleden of de toekomst. Bovendien reduceert mindfulness negatieve emoties. Dat betekent theoretisch dat als men mindful is dat men dan minder gevoelig is voor de sunk-cost bias. De auteurs van dit artikel onderzochten dit in drie onderzoeken:

  • Het eerste experiment toonde dat hoe sterker men mindfulness als persoonlijkheidstrek heeft (gemeten met de MAAS) des te sterker kan men weerstand bieden tegen de sunk-cost bias.
  • In een tweede experiment werden studenten toegewezen aan een mindfulness conditie of een controle conditie. In beide gevallen luisterde men 15 minuten via een koptelefoon naar een gesproken tekst. In de mindfulness conditie was dat een mindfulness meditatie. De controle groep kreeg te horen dat ze aan alles mochten denken wat ze maar te binnen schoot. Na deze experimentele manipulatie moesten ze een beslissingstaak uitvoeren die de weerstand test tegen de sunk-cost bias. Uit het resultaat bleekt dat mindfulness inderdaad de weerstand tegen de sunk-cost bias verhoogd.
  • In een derde studie werd studie twee herhaald, maar werd ditmaal ook de mate van hier-en-nu focus gemeten, evenals negatief- en positief affect. Het bleek dat (a) een hier-en -nu focus inderdaad een sterkere weerstand geeft tegen de sunk-cost bias en ook dat (b) laag scoren op negatief affect ‘beschermt’  tegen de sunk-cost bias. Nadere analyse maakte aannemelijk dat mindfulness meer in het hier-en-nu brengt, en dat daardoor negatief affect vermindert, en zo de sunk-cost bias vermindert.
TIP:  Nieuwsgierigheid versterkt de positieve effecten van mindfulness

Opmerking samenvatter
Wat kan een fysiotherapeut met deze bevindingen? Ook pijnpatiënten en patiënten met sterke vermoeidheid kunnen ten prooi vallen aan de sunk-cost bias. Het kan betekenen dat een subgroep van patiënten in het dagelijks leven geneigd is overmatig door te drukken op basis van de investeringen die ze al gedaan hebben (sunk cost bias): ‘doorgaan, anders is alle pijn voor niets geweest’. Door mindfulness training krijgen deze patiënten mogelijk een meer gezondere zelfsturing doordat mindfulness ze bevrijdt uit de valkuil van de sunk-cost bias.

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 18 januari 2024. Prijs € 1395,-

Bron

Hafenbrack, A. C., Kinias, Z., Barsade, S.G. (2014). Debiasing the Mind Through Meditation: Mindfulness and the Sunk-Cost Bias. Psychological science, In press.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 6 maart 2024. Prijs € 595,- …

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 10 januari 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Data 13 januari 2024. Prijs € 995,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 18 januari 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 25 januari 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 28 februari 2024. Prijs € 975,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 8 maart 2024. Prijs € 495,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 31 mei 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb
NRTO_keurmerk-170px