Tai Chi bij rugpijn vermindert catastroferen en zo de pijn

10-6-Tai Chi bij rugpijn vermindert catastroferen en zo de pijn_78868324

In een aantal westerse landen is Tai Chi geen vreemde meer binnen de gezondheidszorg. Tai Chi is een aandachtige bewegingsvorm bestaande uit milde en gevarieerde bewegingen. De laatste vijf jaar zijn een aantal systematische reviews verschenen die een gunstig effect aantonen van Tai Chi op pijn en beperkingen van osteoporose en bij chronische musculoskeletale aandoeningen. Men ziet kleine maar positieve effecten op pijn, beperkingen, depressie, balans en zelfvertrouwen.
Waardoor Tai Chi gunstige effecten heeft op musculoskeletale pijn is nog onzeker. De auteurs van dit artikel speculeren dat Tai Chi de ‘kijk’ van de patiënt op zijn pijn beïnvloedt. Tai Chi zou mogelijk catastroferen– en fear-avoidance verminderen en de eigen-effectiviteit rond pijn verhogen.
De auteurs hadden in 2011 al een onderzoek gepubliceerd dat aantoonde dat Tai Chi pijnverlichting gaf bij chronische lage rugpijn. In dat onderzoek zat ook een vragenlijst naar catastroferen. De onderzoekers willen nu bekijken in welke mate de pijnverlichting veroorzaakt wordt door een vermindering in catastroferen.

Methode

De data van 102 deelnemers (gemiddeld 65 jaar en ouder) werden daarom opnieuw geanalyseerd. De data waren voor aanvang van een tien weken durend Tai Chi programma verzameld (N=51) en binnen een week na het beëindigen van de training. De Tai Chi training vond de eerste 8 weken twee maal per week plaats gedurende 45 minuten en de laatste twee weken één keer per week. Een wachtlijstgroep (N=51) diende als controle.
Voor dit onderzoek relevante metingen waren: pijn-onaangenaamheid, pijn intensiteit (beide een NRS-schaal), pijn gerelateerde beperkingen (Roland Morris Disability Questionnaire) en catastroferen over pijn (subschaal van de Coping Strategies Questionnaire).

TIP:  Pijn onderdrukken ongunstig voor catastroferende pijnpatiënt

Resultaten

De auteurs vonden dat de vermindering in catastroferen voor ongeveer 1/3 het effect van Tai Chi op pijn intensiteit en pijn-onaangenaamheid verklaart. De vermindering in catastroferen verklaart voor 2/3 de vermindering in pijn gerelateerde beperkingen.

Opmerking samenvatter

Tai Chi heeft een gunstig effect op pijn en beperkingen bij chronische rugpijn. Een deel van het effect is indirect en verloopt via het verminderen van catastroferen. Misschien vormt de graduele opbouw van de Tai Chi bewegingen gaandeweg de training een podium waar de patiënt als het ware ‘graded activity’ toepast en geleidelijk zijn bewegen minder laat domineren door de rugpijn. Tai Chi heeft mogelijk ook elementen van ‘graded exposure’ in zich. Weliswaar niet expliciet uitgewerkt, maar het is in ieder geval zo dat de patiënt met bewegingen aan de gang gaat waar hij voorheen bang voor was en die hij vermeed. Misschien kunnen deze bevinden doorgetrokken worden naar mindful bewegen in het algemeen. Men kan dan naast Tai Chi denken aan Yoga, ademtraining, Feldenkrais, en aan de Bartenieff fundamentals.

Bron: Hall, A. M., Kamper, S.J., Emsley, R., Maher, C.G. (2016). Does pain-catastrophising mediate the effect of tai chi on treatment outcomes for people with low back pain? Complementary Therapies in Medicine, 25, 61-66.

Bron: Peter van Burken

© www.PsychFysio.nl / drs. P. van Burken.

Bron

Hall, A. M., Kamper, S.J., Emsley, R., Maher, C.G. (2016). Does pain-catastrophising mediate the effect of tai chi on treatment outcomes for people with low back pain? Complementary Therapies in Medicine, 25, 61-66.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb