Het gebruik van pijn-woorden activeert de pijn-neuromatrix

Het is bekend dat het zien van pijnlijke gezichten of verbeelden dat men zelf pijn heeft de pijn-neuromatrix kan activeren, ook al is er geen noxische stimuli aanwezig. Er is echter nog weinig onderzoek gedaan of pijngerelateerde woorden de pijn-neuromatrix kunnen activeren. De auteurs van dit artikel deden hier onderzoek naar. Ze onderzochten het effect in de hersenen van pijngerelateerde woorden ten opzichte van neutrale woorden, positief emotionele woorden en negatief emotionele woorden. Ze deden dit in twee verschillende taakcondities: verbeelding en afleiding.

Methode

Acht gezonde mannen en acht gezonde vrouwen  deden aan het onderzoek mee. Vanuit eerder onderzoek hadden de auteurs vier categorieën van tien woorden samengesteld (pijngerelateerd, negatief, neutraal en positief). Tijdens de verbeeldingstaak werden zestien blokken aangeboden van telkens vijf woorden uit een bepaalde categorie. De deelnemers moesten elk woord in stilte lezen en er een situatie bij verbeelden die bij het woord past (=verbeelding). In de afleidingstaak werden dezelfde woorden aangeboden, maar moesten de deelnemers de klinkers van elk woord tellen. Tijdens beide taken werd er van de hersenen een fMRI opname gemaakt.

Resultaat

Beknopte weergave van de resultaten: Beide taken werden door de proefpersonen als relatief gemakkelijk inschaalt, de verbeeldingstaak wat zwaarder dan de afleidingstaak. Zoals verwacht activeren pijngerelateerde woorden bepaalde delen van de pijn-neuromatrix. Dit gebeurt sterker tijdens de verbeeldingstaak dan tijdens de afleidingstaak. Vooral pijnregionen die betrokken zijn bij de cognitieve dimensie van pijn werden geactiveerd. Pijngerelateerde woorden doen dit sterker dan negatieve, positieve of neutrale woorden. Het zijn dus vooral de ‘pijn-woorden’ die dit doen en niet zozeer de negativiteit van de woorden.

Opmerking samenvatter

De woorden die je als fysiotherapeut gebruikt, kunnen onbedoeld de pijn-neuromatrix activeren. Daardoor kan de pijndrempel bijvoorbeeld verlaagd worden. Binnen de medische tak van Neuro-linguïstisch Programmeren (NLP), werd dit gegeven al genoemd. Men weet dat woord keuze associaties in de hersenen activeert (= priming) (Thomson e.a., 2008) (zie ook https://psychfysio.nl/Nieuws/3_12_3.html). Als je vaak het woord ‘pijn’ of aanverwante woorden tijdens de behandeling noemt activeer je een mindset die ongunstig is voor het herstel van de patiënt. Binnen NLP gebruikt men priming juist als herstelbevorderende factor door tijdens de behandeling zoveel mogelijk in positieve optimistische termen te spreken. Het kan daarbij om subtiele details gaan. Vergelijk de uitspraak ‘als u geen pijn heeft dan…’ versus ‘als u zich beter voelt dan…’ Positieve woorden zoals herstel, meer kunnen, beter-zijn etc  primen een positieve mindset waardoor voorkomen wordt dat pijn onnodig geactiveerd (benadrukt) wordt. Bovendien wordt ongemerkt een positief perspectief geactiveerd.

Related Articles