Succesvolle terugkeer activiteiten na voorste kruisband letsel afhankelijk van quadriceps kracht

9-19-Succesvolle terugkeer activiteiten na voorste kruisband letsel afhankelijk van quadriceps kracht_156888539

Letsel van de voorste kruisband (ACL) heeft niet alleen gevolgen op de korte termijn, maar kan soms leiden tot levenslange klachten. Osteoartritis komt vaker voor bij deze mensen en ook is de zelfgerapporteerde functie vaak laag. Een van de primaire bronnen lijkt aanhoudende quadriceps zwakte te zijn, aangezien die veelvuldig gezien wordt bij de patiëntengroep en gewrichtsslijtage versnelt. Quadricepts Activation Failure (QAF) wordt vaak gezien als een primaire oorzaak van krachtafwijkingen. QAF komt  vaak voor na letsel en reconstructie van de voorste kruisband en ontstaat door veranderingen in de neurale banen. De aanwezigheid van QAF is een barrière voor succesvolle krachttraining omdat het de mogelijkheid tot contractie verstoort. Het lijkt plausibel dat QAF ook het herstel van fysieke functie in de weg staat. Het doel van deze studie was om vast te stellen of QAF de relatie tussen quadriceps kracht en fysieke functie na ACL-reconstructie beïnvloedt.

Methode

Deelnemers waren mensen tussen de 14 en 30 jaar met acuut ACL-letsel die ingepland stonden voor een reconstructie. Het grootste deel van deze 84 patiënten (n=39, 75%) ontving geen interventie na de operatie. Alle deelnemers volgden voor dit onderzoek een revalidatie protocol, bestaand uit 2 tot 3 sessies per week, gedurende 7 maanden.
Iedere deelnemer werd getest op fysiek functioneren, quadriceps kracht en quadriceps activatie. Deze gegevens werden verzameld wanneer de patiënten van de orthopedisch chirurg groen licht hadden gekregen om alle activiteiten weer op te pakken.

  • Quadriceps functie werd gemeten met een isokinetische dynamometer.
  • Quadriceps activatie werd gemeten door vast te stellen wat de maximale vrijwillige isometrische contractie was voor knie extensie.
  • Fysiek functioneren werd getest door de single hop test [Hart, 2011].
  • Zelf gerapporteerd functioneren werd in kaart gebracht door midden van het International Knee Documentation Committee (IKDC) subjective form (Irrgang, 2001) Deze vragenlijst is veel gebruikt om knie-specifieke factoren als symptomen, functie en sportactiviteit te meten.
TIP:  Met drie hinksprongen bereikt een groot deel van de patiënten niet zijn maximale hink afstand

Resultaten

Er was een significante matige (r=0.52) correlatie tussen quadriceps kracht en fysiek functioneren. Er was een matige positieve correlatie (r=0.52) tussen quadriceps kracht door QAF en fysiek functioneren. Quadriceps kracht en de interactie van kracht door QAF verklaarde 30% van de variantie in fysiek functioneren. Kracht door QAF alleen verklaarde maar 7% van de variantie.

Opmerkingen samenvatter

Deze resultaten laten zien dat fysiek functioneren ten tijde van volledige terugkeer naar activiteiten na ACL reconstructie grotendeels wordt beïnvloed door het herstel van quadriceps kracht, maar dat QAF hier geen grote rol in speelt. Dit is volgens de auteurs redelijk verrassend, omdat hun hypothese was dat het gebrek aan quadriceps kracht veroorzaakt werd door QAF. In deze populatie hadden de deelnemers een redelijk hoge QAF, terwijl quadriceps kracht niet altijd even goed was en als gevolg daarvan beperkingen in het fysiek functioneren ondervonden. Deze data bevestigen wel dat quadriceps kracht het fysiek functioneren beïnvloedt en daardoor ook de zelfgeraporteerde uitkomsten.

Bron

Lepley, L.K., Palmieri-Smith, R.M. (2015) Quadriceps Strength, Muscle Activation Failure, and Patient-Reported Function at the Time of Return to Activity in Patients Following Anterior Cruciate Ligament Reconstruction: A Cross-sectional Study. J Orthop Sports Phys Ther. Dec;45(12):1017-25.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb