Manipulatie meest effectieve behandelmethode bij SI-klachten

Fysiotherapeute doet een mobilisatie of manipulatie bij man op de behandelbank.

Bij mensen met lage rugpijn zit in 16-30% van de gevallen de oorzaak van het probleem in het sacro-iliacale-gewricht. De ligamenteuze structuren en de spieren rondom het SI-gewricht bepalen de stabiliteit van het gewricht. Pijn in de SI-regio kan ontstaan door verschillende oorzaken. Risicofactoren zijn een verstoord looppatroon, beenlengteverschil, scoliose, zware fysieke belasting, trauma’s, zwangerschap en operatieve fixatie van het sacrum. Pijn vanuit het SI-gewricht veroorzaakt niet alleen pijn in de lage rug, maar ook in de lies en het bovenbeen. De pijnlijke regio en gevoeligheid van palpatie onder de Spina Iliaca Posterior Superior (SIPS) zijn betrouwbare indicatoren dat het SI-gewricht is de oorzaak van de pijn.
De standaard fysiotherapeutische behandeling bestaat onder meer uit repetitieve oefeningen, manuele gewrichtsmobilisatie, manipulatie, massage, educatie en vergroting van het aerobe uithoudingsvermogen. Vaak verschilt de behandeling niet van de behandeling voor lage rugpijn. Het doel voor deze studie was om de effectiviteit van verschillende fysiotherapeutische interventies te bepalen.

Methode

In dit systematische review werden artikelen geïncludeerd die een vorm van fysiotherapie toepasten bij mensen met pijn in het SI-gewricht, gepubliceerd tussen 2004 en 2014. De deelnemers moesten minstens drie maanden klachten hebben, zonder een spinale operatie te hebben ondergaan. Pijn was een belangrijke uitkomstmaat. Vanwege het kleine aantal RCT’s naar dit onderwerp werden ook andere experimentele designs geïncludeerd. De validiteit van de studies werd getest met het Critical Appraisal Skills Program (CASP).

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

Resultaten

Er werden negen studies geïncludeerd, die drie verschillende behandelmethoden toepasten. In 4 studies werd manipulatie getest, in 3 oefentherapie en in 3 Kinesiotape (1 studie combineerde manipulatie met oefeningen). De meeste studies gebruikten pijn als uitkomstmaat gemeten op een VAS-schaal of een numerieke pijnschaal (NPRS). Sommige studies maten ook beperkingen met de ODQ (Oswestry disability questionnaire). De methodologische kwaliteit varieerde van laag tot matig.
Bij alle drie de behandelmethoden trad verbetering op van de klachten vergeleken met de situatie voor de behandeling. In twee studies werd een SI-behandeling vergeleken met een controlegroep. Oefeningen bleken effectiever dan een laserbehandeling en kinesiotape was effectiever dan een placebo tape. Manipulaties bleken het beste effect te hebben en een behandelperiode van 1 dag tot 4 weken bleek daarbij voldoende om tot goed resultaat te leiden.

TIP:  De invloed van (ziekte)opvattingen bij rugpijn

Opmerkingen en conclusie

Fysiotherapeutische behandeling door kinesiotape, oefeningen en manipulaties bleken alle drie effectief in het verminderen van SI-klachten. Hoewel pijn, beperkingen en symmetrie significant verbeterden, bleek het mechanische disfunctioneren de belangrijkste factor bij SI-pijn. Deze disfunctie leidt tot een disbalans tussen de twee ilia, waardoor pijn en druk op het sacro-iliacale gewricht ontstaat. Deze mechanische disfunctie kan hersteld worden door fysiotherapie, en uit drie studies blijkt dat manipulatie daar de meest effectieve interventie voor is.

Bron

 Al-Subahi, M., Alayat, M., Alshehri, M.A., Helal, O., Alhasan, H., Alalawi, A., Takrouni, A., Alfaqeh, A.(2017). The effectiveness of physiotherapy interventions for sacroiliac joint dysfunction: a systematic review. J Phys Ther Sci. Sep;29(9):1689-1694.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 2 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 18 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb