Meer bewegen leidt tot groter geluksgevoel

Sporter die niet alleen zorg draagt voor zijn fysieke gezondheid, maar ook voor zijn mentale gezondheid.

Een sedentaire leefstijl is geassocieerd aan allerlei lichamelijke aandoeningen. Naast sporten lijken ook andere -dagelijkse- manieren van bewegen gunstig te zijn voor de gezondheid, zoals staan en lopen in ADL-handelingen. Deze dagelijkse minimale activiteiten zijn mogelijk ook gerelateerd aan de psychische gezondheid. Studies naar het verband tussen fysieke activiteit en psychisch welzijn richten zich vaak op sporten of intensievere activiteiten dan bewegen tijdens ADL en zijn gebaseerd op zelfrapportage.
Gezonde mensen zijn zich vaak niet eens bewust van hoe veel ze overdag lopen en in beweging zijn. Door apps op smartphones is de mate van dagelijks bewegen relatief eenvoudig te meten en geeft betrouwbaarder informatie dan zelfgerapporteerde vragenlijsten. Het doel van dit onderzoek was om de link tussen totale fysieke activiteit en geluk te meten. Hierbij maken de onderzoekers gebruik van longitudinale data van meer dan 10.000 mensen door middel van een speciale smartphone app. Deze app gebruikt zelfrapportages over geluk en fysieke activiteit en verzamelt tegelijkertijd data van de accelerometer in de smartphone.

Methode

Data werden verzameld uit een app die gratis te downloaden was. Ruim 10.000 gebruikers vulden minstens 1x hun gegevens in en hun demografische informatie. 43% was vrouw, 54% was man en 3% had hun geslacht niet ingevuld. De app was ontworpen om geluk en gedrag te meten. Op twee momenten op een dag stuurt de app een notificatie waarop mensen hun mate van geluk in moeten vullen en welke activiteit ze op dat moment aan het doen zijn. De gebruiker kan daarnaast ook zelf momenten kiezen om het in te vullen.
Naast de subjectieve informatie verzamelt de app ook objectieve informatie via sensoren in de telefoon, zoals een accelerometer. Geluk werd gescoord door een punt op een grafiek aan te klikken. Op de x-as staat de mate van negatief of positief gevoel en op de y-as hun arousal, van slaperig tot alert. De gebruikers kunnen hun score weergeven voor 8 gevoelen: angstig, boos, alert, enthousiast, kalm, ontspannen, verdrietig en eenzaam.
Voor de fysieke activiteit konden mensen ook zelf invullen hoe actief ze waren en welke activiteit ze in de 15 minuten voor de notificatie hadden gedaan. Verder werden de data over activiteit verzameld met de accelerometer in de telefoon.

TIP:  Automatisatie van lopen meten en trainen

Resultaten

Zelfgerapporteerde fysieke activiteit bleek positief gerelateerd aan geluk, net als de objectief gemeten fysieke activiteit. Gelukkige mensen waren fysiek actiever dan mensen die minder gelukkig waren. Er was hierbij geen verschil tussen mensen die heel actief of matig actief waren. Analyse van de data liet ook zien dat gelukkige mensen hun dag vroeger beginnen en later naar bed gaan, en tijdens de dag actiever zijn dan minder gelukkige mensen. Zelfgerapporteerde fysieke activiteit en objectieve activiteit voorspelde een positiever gevoel, een grotere positieve arousal en minder negatieve gevoelens. Ook het betrokken zijn in sociale situaties zorgt voor een groter geluksgevoel.

Opmerkingen en conclusie

De frequentie waarin mensen fysiek bewegen gedurende de dag is geassocieerd met zowel fysieke gezondheid als geluk, ook als deze bewegingen maar minimaal zijn. Al eerder was aangetoond dat gelukkige mensen meer bewegen en uit deze studie blijkt dat het ook andersom werkt: mensen die meer bewegen zijn gelukkiger. Inactiviteit leidt niet alleen tot een slechtere fysieke gezondheid, maar ook tot een slechtere mentale gezondheid. Daarnaast wijzen de auteurs op het gebruik van smartphone-apps om relatief eenvoudig grote hoeveelheid data te verzamelen.

Bron

Lathia, N., Sandstrom, G.M., Mascolo, C., Rentfrow, P.J.(2017). Happier People Live More Active Lives: Using Smartphones to Link Happiness and Physical Activity. PLoS One. Jan 4;12(1):e0160589.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 15 mei 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 7 juni 2024. Prijs € 495,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 31 mei 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Data 2025 volgen. Prijs € 995,- Bij…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb