Traditionele Thaise massage binnen de fysiotherapie bij chronische pijn?

9-05-Traditionele Thaise massage binnen de fysiotherapie bij chronische pijn_140206348

De meest voorkomende behandelvormen bij chronische pijn zijn pijnstillers, psychosociale therapie, en fysiotherapie. Soms helpen deze vormen van therapie, maar helaas is er een substantiële groep die niet reageert op deze interventies. Een biopsychosociale benadering wordt geadviseerd, maar is voor een aantal patiënten niet in de directe omgeving bereikbaar of beschikbaar. Mede daarom is het uitbreiden van de behandelings mogelijkheden belangrijk. Massage, inclusief de traditionele Thaise massage (TTM), wordt soms ingezet om chronisch pijn te verlichten. Vanuit systematische reviews is er:

  • robuust bewijs voor korte termijn verlichting van rugpijn,
  • gematigd bewijs termijn verlichting van nekpijn,
  • op zijn hoogst gematigd bewijs voor positieve effecten bij fibromyalgie en gemengde chronische pijnsyndromen.

In dergelijke onderzoeken worden vaak diverse massage vormen bij elkaar genomen. Het kijken naar één specifieke massagevorm kan meer inzicht geven.

De auteurs in dit artikel kijken specifiek naar de effecten van klassieke Thai massage. Dit is een massage vorm waar, naast diepe weefselmassage (drukkingen en strijkingen), passieve stretching een belangrijke plaats inneemt. Dat maakt deze massage een grote kanshebber bij chronische musculoskeletale problematiek waar pijnlijk ‘verkrampte’ spieren vaak voorkomen in combinatie met mobiliteit beperkingen. Bovendien heeft de chronische pijnpatiënt letterlijk weinig bewegingsruimte. De sensomotorische corticale mappen zijn ‘verschraalt’, omdat de patiënt al maanden of jaren niet meer in bepaalde delen van de bewegingsruimte bewogen heeft: de romp is al maanden niet meer zijwaarts gebogen, een arm is misschien al jaren niet meer boven schouderhoogte uitgekomen, et cetera. De stretching bij traditionele Thaise massage kenmerkt zich door een enorm gevarieerd palet van bewegingsuitslagen en -richting. Interessant is dat onderzoek laat zien dat passief bewegen ook motorisch leren faciliteert. Daarnaast wordt traditionele Thaise massage en de rekkingen zeer aandachtsvol uitgevoerd en ondergaan. Dat maakt traditionele Thaise massage tot een mindful interventie.

TIP:  Dynamische training versus relaxatie training bij reumapatiënten

Methode

De auteurs van dit artikel zochten naar RCT’s waarin het effect van traditionele Thaise massage op chronische pijn werd onderzocht. Het onderzoek richt zich op de periode januari 1987 tot en met december 2014. Uiteindelijk konden de onderzoekers zes RCT’s gebruiken voor hun review. Opvallend was dat de kwaliteit van vijf van de zes onderzoeken hoog was!

Resultaten

Enkele kenmerken van de zes studies:

  1. Traditionele Thaise massage (TTM) vergelijken met Zweedse massage bij chronische myofasciale pijn.
  2. TTM vergeleken met gewricht mobilisaties bij aspecifieke lage rugpijn.
  3. TTM vergeleken met in ruglig uitrusten bij chronische myofasciale pijn.
  4. TTM vergeleken met fysiotherapeutische modaliteiten (ultrageluid, warmte pakkingen) scapulocostale pijn.
  5. Eén sessie TTM vergeleken met fysiotherapeutische modaliteiten (ultrageluid, warmte pakken) bij scapulocostale pijn.
  6. TTM vergeleken met Zweedse massage bij chronische lage rugpijn.

De auteurs vatten de bevindingen als volgt samen:

TTM geeft meer pijnreductie van passieve fysiotherapie. TTM is qua effectiviteit op pijn vergelijkbaar met Zweedse massage. TTM geeft een grotere reductie in ervaren spierspanning dan passieve fysiotherapie.

Opmerkingen samenvatter

In eerdere samenvattingen van PsychFysio lieten wij al zien dat massage ten onrechte binnen de fysiotherapie in een negatief daglicht is komen te staan. Het denken binnen beperkte kaders is daar mede een oorzaak van. Je zou het een vorm van stigmatisering kunnen noemen.
PsychFysio wil fysiotherapeuten aanmoedigen buiten de traditionele, sociaal gedicteerde, denkkaders te stappen om te zoeken naar- en te oordelen over nieuwe interventie vormen. Daarbij moet men soms de helderheid hebben om langs de opgegeven rationale van bepaalde interventie te kijken. Traditionele Thaise massage is zo’n interventie waarbij dit nodig is. Over deze interventie wordt vaak, zonder ervaringskennis, grapjes gemaakt rond het ‘lopen over de rug …’ en binnen bepaalde settingen de ‘erotische happy ending’. Ook moet men langs de opgegeven rationale van meridianen en kosmische energie kunnen kijken. Wat men dan overhoudt is het ‘zien’ van drukkingen en strijkingen (massage) en rekkingen die uiterst aandachtsvol worden uitgevoerd, met een creativiteit waar de gangbare fysiotherapeut (en patiënt) van onder de indruk zal zijn.
Interessant in deze review is dat Mark Jensen hier aan heeft meegewerkt. Dit is een belangrijke onderzoeker en auteur binnen de mainstream wetenschappelijke musculoskeletale pijnbenaderingen. Blijkbaar heeft hij wel het vermogen, en de moed, om langs beperkende rationales en conventies heen te kunnen kijken om een sterk musculoskeletaal gerichte interventie een kans te geven.

TIP:  Stressmanagement voor het spastische darmsyndroom

Bron

Keeratitanont, K., Jensen, M. P., Chatchawan, U., & Auvichayapat, P. (2015). The efficacy of traditional Thai massage for the treatment of chronic pain: A systematic review. Complement Ther Clin Pract.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb