Opleiding tot gecertificeerd Laban Bartenieff Movement Analyst (LBMA) – Start april 2022

12-17-Opleiding tot gecertificeerd Laban Bartenieff Movement Analyst (LBMA)_393535228

In april 2022 start in Rotterdam voor de tweede keer de internationale opleiding tot gecertificeerd Laban Bartenieff Movement Analyst (LBMA). Dat is goed nieuws voor fysiotherapeuten. Men hoeft niet meer naar New York, Israël of Berlijn, maar kan gewoon in Rotterdam terecht. Daar organiseert het EMOVE institute deze internationaal erkende opleiding. EMOVE staat voor Embodied Movement. De opleiding wordt gegeven in de prachtige zalen en studio’s van CODARTS in Rotterdam.

Laban Bartenieff Movement System

Binnen Psychfysio opleidingen krijgt het Laban/Bartenieff Movement System al een aantal jaren de aandacht in publicaties met als thema dans en fysiotherapie en in de gewaardeerde achtdaagse opleiding Dansante fysiotherapie op basis van Laban/Bartentieff.  Na deze achtdaagse opleiding heeft de fysiotherapeut ruim voldoende materiaal om elementen van dans doelgericht en effectief binnen de fysiotherapie in te zetten. Voor de duidelijkheid:

Dansante fysiotherapie heeft niet als doelstelling dat de patiënt leert dansen, maar dat fysiotherapeutische doelstellingen behaald worden door middel van het gericht inzetten van dansante elementen binnen de fysiotherapeutische behandeling.

Maar er valt natuurlijk nog veel meer te leren. Als een fysiotherapeut wil doorstromen naar een deeltijd beroepsopleiding tot gecertificeerd Laban Bartenieff Movement Analyst (LBMA), dan kan dat in Nederland. De achtdaagse opleiding van Psychfysio opleidingen geldt als vrijstelling voor de toelatingseisen aan het EMOVE institute.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

Het Laban Bartenieff Movement System is een geavanceerd systeem om bewegen te analyseren en te interveniëren. Voor fysiotherapeuten is dit een uiterst interessante en verfrissende kijk op bewegen. Zie Wat kan de Laban/Bartenieff Movement Analysis voor de fysiotherapeut betekenen? Het systeem gaat voorbij de meer traditionele geïsoleerde factoren zoals mobiliteit, kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie. In essentie kijkt ze naar bewegen vanuit de acroniem BESS. BESS staat voor body, effort, shape en space. De nadruk ligt op de dynamische bewegingskwaliteiten, zowel functioneel als expressief. Het gaat dan over welke lichaamsdelen bij bewegen betrokken zijn, hoe die onderling verbonden bewegen, of het bewegen gebruikmaakt van de anatomische ketens, of de beweging doorstroomt door het lichaam en niet geblokkeerd wordt. Of er bewogen wordt met grouding, strong- of light Weight, of er Flow is, hoe er in de ruimte bewogen wordt, of men al bewegend kan profiteren van de motorische ontwikkelingspatronen, enzovoort. Het bewegingsidioom, en het kijken naar bewegen, wordt van de fysiotherapeut enorm verrijkt en daarmee tegelijkertijd het palet aan bewegingsinterventies.

TIP:  Wie was Irmgard Bartenieff?

Top docenten en top programma

De opleiding tot gecertificeerd Laban Bartenieff Movement Analyst (LBMA) is een initiatief van Marieke Delannoy en Katharina Conradi, beide kerndocenten aan de opleiding. Karen A. Studd (auteur Everybody Is a Body) is coördinator van het programma, en heeft een ongelooflijke kennis en ervaring in het veld. Ze was al coördinator van talloze LBMS programma’s in de VS, China en Israël. Joanna Brotman en Alexandra Baybutt maken het docententeam compleet, en worden bijgestaan door tal van gastdocenten. Het internationale team (en netwerk), de situering in Nederland (open en creatief), en met de bronnen van CODARTS onder handbereik maakt dat deze opleiding toonaangevend is in het doorvoeren van vernieuwing binnen het Laban Bartenieff Movement System. Dans als kunstvorm, dans als expressie, dans in revalidatie, dans en (neuro)wetenschap; het is op dit moment een grote broeipot van ontwikkeling en modernisering die een rijpingspunt bereikt heeft om onstuitbaar door te breken.

Beroepsverdieping voor fysiotherapeuten of nieuw beroep?

De achtdaagse Dansante fysiotherapie op basis van laban/bartenieff is een mooie beroepsverdieping voor de fysiotherapeut, de drie-jarige deeltijd opleiding tot gecertificeerd Laban Bartenieff Movement Analyst is dit natuurlijk nog meer en leidt bovendien op tot een nieuw beroep. Als gecertificeerd Laban Bartenieff Movement Analyst kun je met deze specialistische bewegingskennis zelfstandig aan het werk, ook buiten de fysiotherapie. De analyse en interventiemogelijkheden waarin je jezelf ontwikkelt vallen onder de noemer Somatic Movement Education and Therapy, een internationale organisatie, ISMETA, bewaakt de kwaliteit en certificering. De opleiding bij het EMOVE institute is geaccrediteerd door het ISMETA. Voor psychosomatisch fysiotherapeuten zal somatics en embodiment een bekend begrip zijn. Als fysiotherapeut zul je een interessante tijd meemaken doordat je medecursisten vaak uit geheel andere beweeggebieden komen.

TIP:  Dansante fysiotherapie als belangrijke kanshebber bij neurorevalidatie en chronische pijn

Let op: eens in de drie jaar!

De opleiding duurt drie jaar en wordt gegeven in drie modules van 9 dagen per jaar. De modulen liggen verspreid door het jaar, waarbij er aan de kop en de staart in het weekend lig. Daarmee wordt het aantal werkdagen dat men mist beperkt. Door deze opzet is de planning voor veel fysiotherapeuten haalbaar. De opleiding start op 30 april 2022, voor fysiotherapeuten die hierin geïnteresseerd zijn is het even opletten: de instroom is namelijk beperkt tot 18 deelnemers. Het zal daarna drie jaar duren voordat er een nieuwe groep van start gaat. Mis deze kans dus niet.

De data van de modulen in de 3 jarige opleiding zijn:

Eerste jaar: 2022

  • Module 1: 30 april tot 8 mei
  • Module 2: 9 tot 17 juli
  • Module 3: 15 tot 23 oktober

Tweede jaar: 2023

  • Module 4: 7 tot 15 januari
  • Module 5: 29 april tot 7 mei
  • Module 6: 19 tot 27 augustus

Derde jaar: 2024

  • Module 7: 6 tot 14 januari
  • Module 8: 27 april tot 5 mei
  • Module 9: 17 tot 25 augustus

Voor meer informatie kunt u bij het EMOVE institute terecht.

P.S. De achtdaagse opleiding Dansante fysiotherapie op basis van Laban/Bartentieff van Psychfysio opleidingen geldt als vrijstelling voor de toelatingseisen aan het EMOVE institute. Er zijn nog enkele plaatsen in september 2021 vrij.

Bron

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 2 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 18 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb