MRi geeft meer zinvolle informatie bij schouderklachten dan röntgenonderzoek of echoscopie

Als patiënten met het schouder impingement syndroom niet reageren op conservatieve behandeling kan nader röntgenologisch onderzoek nodig zijn. Röntgenopnamen laten echter alleen de ossale structuren zien. Dat is te beperkt omdat voor de indicatiestelling van het type operatie het detecteren en kwantificeren van de wekedelen laesie nodig is. Echoscopie en MRI geven hier meer zicht op. Maar dit onderzoek is nog nooit gecorreleerd aan röntgenologische data en functionele status (klachten) van de patiënt. Dit is de eerste studie die deze link wil leggen.

Methode

58 patiënten op de wachtlijst voor fysiotherapie verdacht met schouder impingement deden mee (gemiddelde duur van de klacht 11,8 maanden, leeftijd 55,5 jaar). Na anamnese en uitgebreid functieonderzoek van de schouder (waarbij ook diverse specifieke tests zijn afgenomen) is ook een beperkingenlijst afgenomen (DASH). Exclusie waren radiculopathieën, traumata etc. Alle patiënten zijn röntgenologisch, echoscopisch en met MRI onderzocht. De uitkomsten van de MRI zijn in dit onderzoek als de goudenstandaard beschouwd.

Resultaten

Röntgenologische evaluatie liet geen abnormaliteiten zien (zoals een gehoekt acromion ) . MRi was in vele opzichten superior ten opzichte van echoscopie, behalve voor de detectie van bicepslaesies. Echoscopie bracht geen supraspinatus tendinitis, labrumlaesies of posterolaterale erosies aan het licht, MRI wel. [71% had een complete supraspinatus ruptuur en 44% een labrumlaesie van het labrum glenoidale op MRI]. Veel van de met MRI gevonden schouderafwijkingen correleerden met gerapporteerde pijn en beperkingen in activiteiten en met functieonderzoek van de schouder.

De echoscopie vindt aanzienlijk minder correlaties. Na regressie analyse bleken vooral de labrumlaesies en zwelling van de subacromiale bursa te correleren met beperkingen in activiteiten op de DASH. Hoewel de sensitiviteit van echoscopie en specifieke schouder testen (Speed’s test, Neer en Hawkins-Kennedy test) doorgaans redelijk tot goed was, was de specificiteit matig.

TIP:  De combinatie van Kim test en Jerk test detecteert posteroinferiore labrum laesies

Samenvattend

MRI brengt meer schouderabnormaliteiten aan het licht dan röntgenologisch onderzoek of echoscopie. De afwijkingen op de MRI correleren significant met bevindingen in functieonderzoek en met beperkingen in activiteiten. Als conservatieve behandeling van schouderklachten voor het impingement syndroom faalt, is beeldvorming met MRI een verantwoorde volgende stap.

Ardic F, Kahraman Y, Kacar M, Kahraman MC, Findikoglu G, Yorgancioglu ZR. Shoulder impingement syndrome: relationships between clinical, functional, and radiologic findings. Am J Phys Med Rehabil 2006; 85(1):53-60.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 7 juni 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb