Dry needling effectief bij behandelen myofasciale pijn

Myofasciale pijn is een veel voorkomende oorzaak van musculoskeletale pijn. Het is meestal geassocieerd met myofasciale trigger points. Naast vele andere behandelmethoden is een injectie in het trigger point een van de meest effectieve behandelvormen. Hierbij kan een bepaalde vloeistof (als lokale pijnstilling, corticosteroïde etc.) ingebracht worden, maar ook een injectie zonder het inbrengen van vloeistof lijkt effectief te zijn. In dit RCT beschrijven de auteurs een onderzoek naar dry needling in de behandeling van myofasciale pijn.

Methode

39 Patiënten met myofasciale pijn werden geïncludeerd. Deze mensen hadden allemaal langer dan 6 maanden klachten en hadden minstens één actief triggerpoint. De patiënten mochten geen andere behandeling ontvangen tijdens de duur van de studie of 3 maanden ervoor. De interventiegroep werd behandeld met dry needling. In een zittende positie werd het trigger point zoveel mogelijk geïmmobiliseerd tussen duim en wijsvinger. De naald werd ingebracht tot het trigger point was bereikt en daarna direct teruggetrokken. De controlegroep ontving een placebo behandeling. Zij werden ‘geprikt’ met een afgestompte naald, waardoor wel de prikkende sensatie werd gevoeld, maar niet daadwerkelijk werd geprikt. Participanten ontvingen 6 sessies binnen 4 weken; de eerste twee weken 2 behandelingen per week, de laatste vier weken 1 behandeling per week. De deelnemers mochten naast deze behandeling geen andere medicijnen gebruiken dan paracetamol indien nodig.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

De volgende meetinstrumenten werden gebruikt:

  • Pijn: 10 cm VAS-schaal.
  • Kwaliteit van leven: Short form 36 (Demirsoy, 1999).

Metingen werden uitgevoerd bij baseline, na de eerste behandeling en aan het eind van de interventieperiode.

Resultaten

Bij baseline waren er geen significante verschillen tussen de groepen wat betreft pijn en duur van de klachten. Binnen de groep was er bij de placebo groep een significante verbetering in pijn te zien na de eerste behandeling (=placebo-effect). Tussen het tweede en derde meetmoment was echter geen verschil meer te zien. Binnen de interventiegroep daarentegen bleef de VAS-score significant afnemen na alle meetmomenten. Bij vergelijking tussen de groepen waren de scores op de VAS bij de tweede en de derde meting significant beter in de dry needling groep dan in de placebo groep. Op kwaliteit van leven was er in de dry needling groep een significant hogere score aan het eind van de interventies dan in de placebo groep. Het gebruik van paracetamol was aan het eind van de interventie significant lager in de interventiegroep dan in de controlegroep.

TIP:  Dry needling en muscle energy techniques succesvolle combinatie bij nekpijn

Opmerkingen samenvatter

Meerdere onderzoeken hebben het effect van dry needling onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen dat het een effectieve behandelmethode is. Aangezien in veel onderzoeken dry needling echter gecombineerd is met een andere behandeling is het moeilijk vast te stellen of het resultaat puur door dry needling komt. Dit onderzoek laat zien dat dry needling op zichzelf een succesvolle interventie is voor het behandelen van myofasciale pijn vergeleken met een placebo behandeling. Na de behandeling met dry needling hebben de participanten minder pijn en een betere kwaliteit van leven. Lange termijn effect van de behandeling is echter in dit onderzoek niet gemeten.

Tekin, L., Akarsu, S., Durmus, O., Cakar, E., Dincer, U., & Kiralp, M. Z. (2013). The effect of dry needling in the treatment of myofascial pain syndrome: a randomized double-blinded placebo-controlled trial. Clin Rheumatol, 32(3), 309-315.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb