De SpineCor brace is niet effectief bij idiopathische scoliose

Onderzoek toont aan dat de Boston brace effectief is in het verminderen van de progressie van een idiopathische scoliose, maar ze geeft geen cosmetische verbetering. De Chêneau braces hebben dit effect wel. Omdat een brace voor scoliose vaak hard en ongemakkelijk zit is de soft brace ontwikkeld om het draagcomfort en de therapietrouw te verhogen. SpineCor is daar een voorbeeld van. (Zie www.spinecorpration.com). De ontwikkelaars van SpineCor claimen in onderzoek een goed effect.

Het probleem is dat de scoliose hoofdzakelijk in de groeispurt van meisjes (in de leeftijd 11-13 jaar) verslechtert. Als men een bredere leeftijdsgroep onderzoekt (bijvoorbeeld van 6 tot 14 jaar) dan blijft het onduidelijk waar de stabilisatie door veroorzaakt wordt. Onderzoek naar de effectiviteit van een brace moet daarom in de leeftijd van de groeispurt vallen. In het huidige onderzoek is dit gedaan en is de SpineCor afgezet tegen de Chêneau brace (dit is de gouden standaard).

Methode

Het onderzoek betreft meisjes in de premenstruele leeftijd, maar met tekenen van een beginnende puberale groeispurt. Een deel van de meisjes (n=12) krijgt de SpineCor. Ze hebben gemiddeld een scoliosehoek van 21,3 graden. De meisjes met de Chêneau brace (n=15) hebben gemiddeld een scoliose hoek van 33,7 graden (op zich een prognostisch slechtere groep). Het betreft geen gerandomiseerde studie, maar de verdeling van het type brace is onder andere gebaseerd op de klinische regel: een scoliosehoek groter dan 30graden dan de Chêneau brace.

Er zijn in aanvang geen grote verschillen in het type curve patroon tussen de twee groepen. Om de drie maanden zijn de meisjes klinisch en radiologisch geëvalueerd. Een toename van de Cobb-hoek van 5 graden of meer betekent in deze studie progressie.

TIP:  Motivatie is de belangrijkste voorspeller voor succesvol afvallen

Resultaat

Het resultaat pleit tegen de SpineCor. Tijdens de groeispurt verslechteren 11 van de 12 meisjes die de SpineCor dragen. Als de SpineCor daarna verwisseld wordt door de Chêneau dan stopt de progressie alsnog in 7 van de 10 gevallen.

Over een periode van gemiddeld 21,5 maanden verslechtert de scoliose met SpineCor van 21,3 graden naar 31 graden. Over een periode van gemiddeld 37 maanden blijft de scoliosehoek in de groep met de Chêneau brace gemiddeld gezien gelijk. Er vallen geen patiënten uit. Als de effectcijfers van de SpineCor vergeleken worden met het natuurlijke beloop in soortgelijke studie dan ziet men geen meerwaarde voor de SpineCor.

Aangezien het dragen van een brace bij een scoliose een enorme impact heeft op het leven van de meisjes is het uiterst belangrijk alleen een effectieve brace aan te bieden. De SpineCor is dat in deze studie van meisje in hun groeispurt niet, terwijl de Chêneau brace zich opnieuw bewijst.

H. R. Weiss and G. M. Weiss. Brace treatment during pubertal growth spurt in girls with idiopathic scoliosis (IS): a prospective trial comparing two different concepts. Pediatr.Rehabil. 2005; 8(3):199-206

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 15 mei 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 7 juni 2024. Prijs € 495,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 31 mei 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Data 2025 volgen. Prijs € 995,- Bij…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb