Zachte landing vermindert verticale grond reactiekracht

10-6-Zachte landing vermindert verticale grond reactiekracht _394542136

Veel jonge mannelijke atleten kampen met blessures aan de onderste extremiteit. Een van de factoren die daaraan bijdraagt zijn de grote krachten die de benen van de atleten te verduren hebben. In een poging deze krachten te verminderen, zijn er fysiotherapeutische interventies ontwikkeld waarbij mensen worden geïnstrueerd zachter te landen. Het is echter nog niet bekend of een zachtere landing ook daadwerkelijk de verticale grond reactiekracht (vertical ground reaction force; vGRF) vermindert. Resultaten uit eerdere studies lijken hier wel op te wijzen en dit zou onder meer komen doordat de bewegingsuitslag in verschillende betrokken gewrichten groter wordt.

Het doel van deze studie is om de relatie tussen het geluid bij de landing en de vGRF te onderzoeken en daarnaast de kinematische veranderingen in de onderste extremiteit te meten tijdens verschillende landingen.

Methode

Zesentwintig mannen van gemiddeld 21,1 jaar werden gerekruteerd. De deelnemers hadden geen verleden met blessures aan de onderste extremiteit. vGRF werd gemeten door een krachtenplatform en de ganganalyse werd gedaan door middel van een 18-camera motion analyse systeem. Geluid werd gemeten met een shotgun microfoon. De participanten deden eerst een warming up van 10 minuten waarin ze onder meer moesten rennen en springen. Vervolgens werden blootsvoets de landingen geregistreerd, eerst zonder instructie, daarna met instructie om zachter of harder te landen.

Resultaten

Tijdens de landing was het geluid gemiddeld 116 dB voor een zachte landing, 121 dB voor een gewone landing en 128 dB voor een harde landing. Het hardste moment van de landing voorspelde lineair en significant de grootste vGRF.

TIP:  Met drie hinksprongen bereikt een groot deel van de patiënten niet zijn maximale hink afstand

De zachtere landingen bleken geassocieerd met een grotere bewegingsuitslag in de enkel, vergeleken met normale landingen. Ditzelfde verschil was ook tussen de normale en de harde landing. Hoe zachter de landing, hoe groter de bewegingsuitslag in de enkel. In de knie was er een grotere bewegingsuitslag van de zachte landing vergeleken met de normale, maar dit verschil was er niet tussen de normale en de harde landing. In de heup bleek er een kleinere bewegingsuitslag te zijn bij de normale landing ten opzichte van de harde. De zachte landing bracht geen significante andere bewegingsuitslag in de heup teweeg.

Opmerkingen samenvatter

Hoe harder het geluid tijdens de landing, hoe groter de verticale grond reactiekracht. Wel blijken er meer factoren mee te spelen; het geluid van de landing verklaarde maar 42% van de variantie in vGRF. Een zachtere landing ging gepaard met een grotere beweging in de enkel en de knie.

Het luisteren naar het geluid bij de landing van de voet blijkt een efficiënte methode om de grond reactiekracht te verminderen en op die manier mogelijk het risico op blessures te verkleinen. Het voordeel van deze methode is dat het heel simpel, eenvoudig en goedkoop is. De instructie is voor iedereen te begrijpen en eenvoudig op te volgen, ook wanneer ze zelf trainen zonder toezicht.

Bron

Wernli, K., Ng, L., Phan, X., Davey, P., Grisbrook, T. (2016). The Relationship Between Landing Sound, Vertical Ground Reaction Force, and Kinematics of the Lower Limb During Drop Landings in Healthy Men. J Orthop Sports Phys Ther. Mar;46(3):194-9.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb