Lokale vibraties kunnen spierkracht verbeteren bij gezonde mensen

Man die op het kantoor stoer zijn biceps laat zien.

Verschillende studies rapporteren korte termijn- en lange termijneffecten van vibratietraining op spierkracht. Whole body vibration (WBV) is hierbij de meest gebruikte methode. Er zijn echter vraagtekens of deze vorm van vibraties de gewenste spier wel bereiken, of dat lokale vibraties dan beter zijn. Verschillende studies hebben zich gericht op lokale vibraties, maar de resultaten lijken nog tegenstrijdig. Het toevoegen van vibraties aan oefentherapie wordt aangeraden om het neuromusculair functioneren te verbeteren bij atleten. Het lijkt ook een gunstig effect te hebben op kracht, propriocepsis van het gewricht en onderhuidse bloedvoorziening.
Vibraties veroorzaken een tonische vibratie reflex (TVR). Door deze reflex ontstaat er een repetitieve excitatie van de primaire spierspoeltjes. De toename in afferente excitatie en reflexieve reactie zou verantwoordelijk zijn voor de verbeterde spierkracht door vibraties. Verschillende reviews komen tot de conclusie dat whole body vibration de spierkracht verbetert, maar deze manier van vibraties brengt hoge kosten met zich mee en het is geen draagbaar systeem. Lokale vibraties zijn eenvoudiger toepasbaar in de praktijk en zijn wellicht een alternatief voor WBV. In deze systematische review bekijken de onderzoekers wat het effect is van lokale vibraties op de spierkracht van gezonde volwassenen.

Methode

Studies die het effect van lokale vibraties bij gezonde mensen onderzochten werden geïncludeerd. Deze interventie moest worden vergeleken met een controlegroep, zoals placebo, geen behandeling of oefentherapie. Spierkracht was de belangrijkste uitkomstmaat. De methodologische kwaliteit van de studies werd beoordeeld met de PEDro-score (0 tot 10) en het risico op bias werd onderzocht met de Cochrane Collaboration’s tool.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

Resultaten

Er waren 11 studies geschikt voor inclusie, met in totaal 346 deelnemers. De leeftijd van de deelnemers varieerde van 15 tot 55 jaar. De PEDro score was gemiddeld 5,36. De frequentie en amplitude van de vibratiesignalen varieerde van 8 tot 300 Hz en 0,4 tot 6 mm. De vibraties duurden 6 seconden tot 30 minuten. In 9 studies werd de spierkracht getest voor en na de vibraties, in twee studies werd spierkracht gemeten tijdens de vibratie stimulatie.
De meeste studies rapporteerden een significante verbetering in spierkracht. Vier studies kwamen tot de conclusie dat 4 weken vibratietraining significante verbetering isometrische kracht vergeleken met de controlegroep. Eén studie vond een verbetering van de piek concentrische spierkracht. Eén studie vond geen positieve verschillen en een andere studie vond een even grote toename in spierkracht in de vibratiegroep als in de dynamische trainingsgroep. Eén studie vond wel een toename in dynamische kracht maar niet in isometrische kracht en één studie vond een vermindering in de maximale contractie na vibratie.

Opmerkingen en conclusie

Uit deze review blijkt dat lokale vibraties de spierkracht kunnen verbeteren bij gezonde mensen. De meeste participanten waren niet of matig actief en de vibraties lijken vooral bij deze groep aan te slaan. Wat de meest effectieve frequentie van de vibraties is, is niet bekend. De auteurs concluderen dat de toevoeging van lokale vibraties aan een spierversterkend oefenprogramma het effect van het programma lijken te versterken.

Bron

Alghadir, A.H., Anwer, S., Zafar, H., Iqbal, Z.A. (2017). Effect of localised vibration on muscle strength in healthy adults: a systematic review. Physiotherapy. Aug 6.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 2 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 18 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb