Een rugzak en buiksteun (Back Balancer) vermindert het naar voren leunen en de vermoeidheid bij schoolkinderen

Rugpijn komt ook voor bij kinderen: 1% van de 7 jarigen heeft rugpijn, 6% bij de 10 jarigen, en 18% bij de 14-16 jarigen. De oorzaak wordt vaak toegeschreven aan het dragen van zware schoolboeken in een rugzak. Diverse onderzoeken hebben hier echter nog geen definitief antwoord op gegeven. Er zijn ondertussen rugzakken ontwikkeld die meer comfortabel zijn. Recent is de Back Balancer ontwikkeld. Dit is een hulpmiddel dat voorop de heupband geschoven kan worden waardoor de buik beter gesteund wordt. De steun zit ter hoogte van de navel en is 14 cm hoog en 21 cm breed.
De onderzoeker willen weten of dit hulpmiddel een beter houding geeft, meer comfort en een lager energie verbruik.

Methode
Aan dit onderzoek deden 20 adolescenten mee van de middelbare school (13-16jaar). Ze mochten niet onder behandeling zijn voor rugpijn. De proefpersonen moesten de rugzak in het experiment dragen met en zonder de Back Balancer. Het effect op houding werd vanaf de zijkant vastgelegd met een digitale camera, waarbij de proefpersoon markers op het lichaam had. De waargenomen vermoeidheid werd met de Borg-schaal gemeten. Het draagcomfort werd op een VAS vastgelegd. Op de eerste dag werd vooraf de bloeddruk, de Borg in rust en het draagcomfort in rust gemeten. Daarna moesten de proefpersonen 5 minuten zonder rugzak op een loopband met een snelheid van ongeveer 5 km / per uur lopen. Na 4 minuten werd de Borg gemeten en na vijf minuten de houding en het comfort. Op de tweede dag werd eerst weer de houding, bloeddruk, Borg en comfort gemeten, daarna gingen de proefpersonen weer op de loopband maar nu met rugzak. Er waren vier condities: rugzak zonder of met Back Balancer en met een vulling van de rugzak met een gewicht van 10% of 20% van het lichaamsgewicht. Deze condities werden random toegepast. De onderzoekers die de digitalisering van de houding op de computer deden waren blind voor de conditie waar de proefpersoon in zat (de Back Balancer was door een andere onderzoeker onzichtbaar gemaakt).

TIP:  Aërobe inspanning vermindert de pijnperceptie bij patiënten met chronische lage rugpijn

Resultaten
De houding verbetert significant met het dragen van de Back Balancer. Met de Back Balancer leunt de proefpersoon (met 20% draaggewicht) ongeveer 3 graden minder naar voren. De proefpersonen geven ook aan, licht maar significant minder, vermoeid te zijn in de vierde minuut van de loopoefening als ze een Back Balancer dragen. (ongeveer 0,6-0,7 punt minder op de Borg). De auteurs noemen de resultanten klein maar statistisch significant. Of de Back Balancer ook daadwerkelijk rugpijn voorkomt of verlicht moet nog onderzocht worden. Een praktisch probleem daarbij is dat kinderen rugzakken vaak niet op de juiste manier dragen, bijvoorbeeld slechts één schouderstuk om.

Marsh, A. B., DiPonio, L., Yamakawa, K., Khurana, S., Andrew, J. (2006). Changes in Posture and Perceived Exertion in Adolescents Wearing Backpacks with and without Abdominal Supports. American Journal of Physical medicine & Rehabilitation. 85 (6), 509-515.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb