Afname spierfunctie al na 5 dagen immobilisatie

8-17-Afname-spierfunctie-al-na-5-dagen-immobilisatie_139752859

Behandeling door middel van immobilisatie is soms noodzakelijk, maar dit heeft onweerlegbaar negatieve bijeffecten. Er treedt een afname op in spierfunctie, insulinegevoeligheid en stofwisseling, en een toename van percentage lichaamsvet. Dat deze gevolgen al na 2 weken worden gezien is meermaals aangetoond. Mede hierom wordt een periode van immobilisatie tegenwoordig zo kort mogelijk gehouden. Er is zijn nog weinig onderzoeken naar de gevolgen van een dusdanig korte periode op spiermassa. In dit onderzoek wordt het effect van een immobilisatie periode van 5 dagen vergeleken met een periode van 14 dagen. Een ander onderzoek suggereert het optreden van een verhoogde eiwitafbraak in de eerste dagen van immobilisatie. Myostatine speelt hier een belangrijke –negatieve- rol in. Daarom wordt in dit onderzoek ook gekeken naar het gehalte myostatine tijdens immobilisatie.

Methode

Er zijn 24 gezonde jonge mannen geïncludeerd die vrijwillig 5 of 14 dagen een gipskoker om een knie kregen aangelegd, waardoor de knie volledig geïmmobiliseerd werd. Spiermassa, spierfunctie en spierbiopsies werden voor en na immobilisatie gemeten en afgenomen. Metingen die werden gedaan:

  • Computed Tomographty (CT) scan, hiermee werd de cross sectionele spierdikte van de quadriceps gemeten
  • Dual-energy x-ray absorptiometry (DEXA) scans om vet, vetvrije massa en bot mineralen gehalte te meten.
  • 1 RM test

Deze testen werden gebruikt om eventuele verschillen in spiermassa en –functie te meten. Daarnaast werden spier biopsies genomen om het verschil in spiervezel karakteristieken, mRNA en myostatine vast te stellen.
De testen werden 2 dagen voor het aanbrengen van het gips uitgevoerd en op de dag van het verwijderen van het gips.

Resultaten

Bij baseline waren er geen significante verschillen tussen de twee groepen. Spieromvang was na 5 dagen gemiddeld afgenomen met 3,5 mm2, en na 14 dagen met 8,5 mm2. Dit verschil was significant ten opzichte van de baselinen en ten opzichte van elkaar. Vetvrije massa in het been was ook in beide groepen significant afgenomen, maar dit verschil was in de 5 dagen-groep niet significant ten opzichte van baseline. Spierkracht was in beide groepen significant afgenomen ten opzichte van baseline en ook na 5 dagen ten opzichte van 14 dagen. Afname van type I en II spiervezels was na 5 dagen nog niet significant afgenomen, maar na 14 dagen wel. Myostatine was zowel na 5 als na 14 dagen significant toegenomen.

TIP:  McConnell tape vermindert pijn maar beïnvloedt activatie van vasti niet

Opmerkingen samenvatter

Dit onderzoek toont aan dat de negatieve gevolgen van 5 dagen immobilisatie al duidelijk aanwezig zijn, maar dat dit significant minder erg is dan 14 dagen immobiliseren. Dit onderzoek onderstreept weer de noodzaak periodes van immobilisatie zo kort mogelijk te houden. De atrofie die na 14 dagen werd gezien zorgde voor een krachtsverlies van 25%. Dit krachtsverlies is voor gezonde jonge mannen, zoals in dit onderzoek, nog wel op te vangen en snel te herstellen, maar kan bij ouderen en chronisch zieken voor serieuze problemen veroorzaken, met lange termijn gevolgen. De auteurs stellen in hun artikel:

Such information is of important clinical relevance as it has been hypothesized that successive bouts of muscle loss during short periods of disuse accumulate throughout the lifespan and may be responsible for much of the loss of muscle mass typically observed in the ageing population (English & Paddon-Jones 2010, Wall & van Loon 2012, Wall et al. 2013).

Bron

Wall, B.T., Dirks, M.L., Snijders, T., Senden, J.M., Dolmans, J., van Loon, L.J.(2014).Substantial skeletal muscle loss occurs during only 5 days of disuse. Acta Physiol (Oxf). Mar;210(3):600-11

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb