Mindfulness training geeft grotere grijze stof dichtheid bij Parkinson patiënten

8_8_3_parkinson-mindfulness_145282792

Langzaam maar zeker komt ook onderzoek naar de effecten van mindfulness training bij neurologische patiënten op gang. Het onderzoek van Pickut e.a. is het eerste onderzoek dat gunstige effecten van mindfulness training op de hersenen van parkinson patiënten aantoont. In dat onderzoek werden 27 patiënten met Parkinson random toegewezen aan een 8 weeks programma in mindfulness (N=14) of gebruikelijke zorg (N=13)  (Pickut et al., 2013). Beide groepen waren optimaal ingesteld qua parkinson medicatie. De 14 parkinson patiënten die het 8 weekse MBSR programma van Kabat-Zinn doorliepen hadden na afloop van het programma een grotere grijze stof dichtheid dan de gebruikelijke zorg groep in regionen die zowel bij parkinson als bij mindfulness meditatie betrokken zijn.

Toename in grijze stof dichtheid na MBSR:

  • rechter amygdala. Interessant is dat een eerdere studie aantoonde dat een grotere grijze stof dichtheid in de amygdala geassocieerd was met minder amygdala activatie en minder bloeddruk stijging op een stress taak (Gianaros et al., 2008).
  • bilaterale hypocampus. Een grotere grijze stof dichtheid in de hypocampus gunstig omdat eerdere studie bij parkinson juist een kleinere hypocampus aantoonde.
  • linker en rechter caudate nucleus. De caudate nucleus is een belangrijke dopamine kern betrokken bij parkinson, en bovendien vaker in onderzoek in relatie met meditatie gebracht.
  • linguale gyrus en cuneus in de linker occipitaal lob. Toename is hier gunstig want grijze stof verlies is in de occipitaal lobe aangetoond bij parkinson.
  • linker thalamus. Grotere grijze stof dichtheid van de thalamus is in eerder onderzoek naar meditatie aangetoond.
  • bilaterale temporo-parietale junctie. Grotere grijze stof dichtheid van de temporo-parietale junctie is in eerder onderzoek naar meditatie aangetoond.
TIP:  Lateralisatie en somatisatie: de linker- en rechter hersen hemisfeer

Afname grijze stof dichtheid na MBSR:

  • Cerebellum: de gebruikelijke zorg groep daarentegen had een groter grijze stof dichtheid na 8 weken dan de mindfulness groep in de anterior lob en dentate nucleus van de linker cerebellum. Het cerebellum bij parkinson kan een andere functie hebben dan normaal, dit om te compenseren voor de motorische en niet-motorische beperkingen bij parkinson. Na MBSR hadden de parkinson patiënten een minder dichte grijze stof dichtheid van bepaalde delen van de cerebellum. Mogelijk is dat omdat ze minder compensatie nodig hebben. Dit laatste rond het cerebellum is erg speculatief.

Het is de eerste studie die deze structurele veranderingen bij parkinson na MBSR aantoont.

Opmerking samenvatter
Mindfulness interventies kunnen prima naast reguliere fysiotherapeutische interventies ingezet worden. Het kan daarbij gaan om de klassieke formele zit- en lig mindfulness oefeningen, maar ook om mindful massage of mindful bewegen.

Geraadpleegde literatuur

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 18 januari 2024. Prijs € 1395,-

Bron

Pickut, B. A., Van Hecke, W., Kerckhofs, E., Marien, P., Vanneste, S., Cras, P., & Parizel, P. M. (2013). Mindfulness based intervention in Parkinson’s disease leads to structural brain changes on MRI: a randomized controlled longitudinal trial. Clin Neurol Neurosurg, 115(12), 2419-2425.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 10 januari 2024. Prijs € 495,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 18 januari 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 25 januari 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 28 februari 2024. Prijs € 975,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 6 maart 2024. Prijs € 595,- …

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 8 maart 2024. Prijs € 495,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 31 mei 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb
NRTO_keurmerk-170px