Chronische tension-type headache geassocieerd met neuroticisme en stress

7_10_3_tension-type-headache-stress_106135484

Bij tension-type headache komen meer angst- en stemmingsstoornissen voor. En ook neuroticisme als persoonlijkheidstrek wordt in onderzoek gevonden. Veel onderzoek is echter gedaan in een klinische setting, daardoor is er weinig bekend over het voorkomen van deze psychologische factoren bij tension-type headache in de algemene bevolking. De auteurs deden hier een onderzoek naar. Ze hadden daarbij speciale aandacht voor aanwezigheid van neuroticisme en psychologische stress. Neuroticisme is een persoonlijkheidstrek die gekenmerkt wordt door een geneigdheid tot het hebben van negatieve emoties. Het is bekend dat deze persoonlijkheidstrek de verwerking van pijn negatief beïnvloed. De auteurs wilden ook kijken of de aanwezigheid van deze psychologische factoren beïnvloed wordt door hoofdpijnfrequentie en medicatie gebruik.

Methode
Voor dit onderzoek werd er een representatieve steekproef van 30.000 inwoners in de buurt van Oslo benaderd. De leeftijd werd afgebakend tot de range 30- 44 jaar. Per post ontvingen zij een vragenlijst betreffende chronische hoofdpijn. Als er chronische hoofdpijn gerapporteerd werd, werd deze persoon uitgenodigd voor een interview in een Universiteit ziekenhuis.Daar werd de persoonlijkheid onderzocht met de Eysenck Personality Questionnaire (EPQ). De onderzoekers gebruikten daarvoor twee schalen: de neuroticisme schaal en de leugenschaal (deze laatste meet simuleren en sociale wenselijkheid).Psychologische disstress werd onderzocht met de Hopkins Symptom Checklist-25 (HSCL-25). Deze meet angst en depressie over de afgelopen week, maar is ook gevalideerd voor psychologische disstress.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

Resultaten
386 deelnemers hadden last van chronische tension-type headache. Patiënten met chronische tension-type headache scoorden significant hoger op neuroticisme dan de algemene populatie. Het simuleren of sociaal wenselijk reageren (leugens schaal) was niet verhoogd ten aanzien van de algemene populatie. Ook de psychologische disstress was bij de chronische tension-type headache significant verhoogd vergeleken met de algemene bevolking. De frequentie van de hoofdpijn en de hoeveelheid medicatie die gebruikt werd bleek niet geassocieerd te zijn met neuroticisme of psychologische stress.

TIP:  De pathofysiologie van migraine en tension-type headache: een korte update

Opmerking samenvatter
Dit onderzoek laat zien dat ook binnen de algemene populatie chronische tension-type headache geassocieerd is met psychologische factoren. Als men een dergelijke relatie ook in de algemene populatie vindt, en bijvoorbeeld niet alleen in een psychiatrische setting, dan versterkt dat het bewijs dat deze factoren belangrijk zijn. Een fysiotherapeut mag dus verwachten dat een patiënt met chronische tension-type headache die zich aanmeldt voor behandeling een verhoogde kans heeft op neuroticisme en disstress. Dat maakt het inzetten van stressmanagement technieken, naast een meer biomedische georiënteerde benadering, zinvol.

Bron

Aaseth, K., Grande, R. B., Leiknes, K. A., Benth, J. S., Lundqvist, C., & Russell, M. B. (2011). Personality traits and psychological distress in persons with chronic tension-type headache. The Akershus study of chronic headache. Acta Neurol Scand, 124(6), 375-382.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 2 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 18 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb