Progressieve relaxatie tijdens de lunchpauze reduceert cortisol beter

6_19_2_progressive-relaxatie-cortisol_110537057

Werkstress, en dan vooral de sociale component, is ongezond door de langdurig verhoogde cortisol niveaus. Volgens de auteurs biedt de lunchpauze een uitstekende gelegenheid om te herstellen van vermoeidheid en stress. Progressieve spierrelaxatie (PR) bleek in eerder onderzoek al effectief in het reduceren van diverse stressgerelateerde symptomen en klachten.
Voor herstel na werkzaamheden is onder andere een focus op eenvoudige stimuli nodig die weinig eisen aan ons stellen, in combinatie met de mogelijkheid om los te komen van de werktaken. De lunchpauze biedt een dergelijke omgeving. Ze vindt doorgaans verwijderd van de directe werkplek plaats, wat het ‘loslaten’ bevordert. Als men progressieve spierrelaxatie aan een lunchpauze toevoegt, versterkt dit mogelijk het herstel. De auteurs willen dit onderzoeken in een callcenter. Om de relaxatietraining op deze werkplek te bevorderen werd er een stilteruimte gecreëerd. De auteurs speculeren dat een PR- lunchpauze effectiever is voor het herstel van de verhoogde cortisol niveaus, dan een gangbare lunchpauze.

Methode

Aan dit onderzoek deden 14 medewerkers van een callcenter mee. Er werden zeven paren van twee deelnemers gecreëerd die gematcht waren op leeftijd en geslacht. Van elk paar werd de ene proefpersoon random toegewezen aan een gangbare lunchpauze, de ander aan een PR- lunchpauze (20-minuten PR). Ze moesten de toegewezen lunchpauzes gedurende zes maanden uitvoeren.
Het cortisol niveau werd op de meetdagen op vijf verschillende momenten via het speeksel gemeten. De onderzoekers berekenden de cortisol awaking respons (CAR). De CAR wordt bepaald door het verschil te berekenen tussen de cortisol meting direct na ontwaken en de cortisolmeting 30 minuten later. Een versterkte CAR blijkt een belangrijke indicator voor chronische stress bij gezonde proefpersonen.

TIP:  Voorbij de relaxatierespons: Intentioneel systemische mindfulness

Resultaten

Tijdens de lunch daalt het cortisolniveau bij de PR-lunch significant sterker dan bij de deelnemers in de gangbare lunchgroep. Dit effect zag men zowel in de eerste maand als na zes maanden. Het zelfde effect trad ook op ten aanzien van de cortisolniveaus tijdens bedtijd. De CAR was alleen in de PR-lunchgroep op de lange termijn significant lager dan in de gangbare lunchgroep.

Opmerking samenvatter

Deze studie toont dat de lunchpauze uitstekend aangegrepen kan worden om ontspanningsoefeningen te doen. Het effect op herstel, uitgedrukt in lagere cortisolwaarden, is daardoor sterker dan bij het nemen van een gangbare lunchpauze. Voor fysiotherapeuten die werken met patiënten met werkstress gerelateerde klachten is dit zinvolle informatie in de voorlichting naar patiënten.

Bron

Krajewski, J., Sauerland, M., Wieland, R. (2011). Relaxation-induced cortisol changes within lunch breaks – an experimental longitudinal worksite field study. Journal of Occupational and Organizational Psychology, 84, 382–394.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 7 juni 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb