Zware open keten oefeningen vergroten kans op kruisbandletsel

10-13-Zware open keten oefeningen vergroten kans op kruisbandletsel_156888527

Letsel aan de voorste kruisband leidt vaak tot een vroege start van knie-artrose, ongeacht of het conservatief of operationeel wordt behandeld. De belangrijkste behandeling is dus preventie van letsels van de voorste kruisband. Er zijn specifieke oefeningen hiervoor, maar veel studies richten zich op de neuromusculaire component van deze trainingsprogramma’s. Weinig is nog bekend over het effect op de laxiteit bij gezonde mensen, ondanks dat dit een significante risicofactor is voor een voorste kruisband letsel. Er is weinig onderzoek naar gedaan omdat er in algemeen wordt aangenomen dat laxiteit niet te veranderen is. Toch is er in de literatuur bewijs dat mensen die bepaalde sporten uitvoeren een minder grote laxiteit van de VKB hebben dan andere mensen. In-vitro onderzoeken wijzen erop dat een gezonde VKB reageert op mechanische belasting door een toename in stijfheid en kracht en een toename in collageen expressie, net als andere weke delen rondom de knie. Open keten oefeningen van de knie extensoren (OKCKE-oefeningen) geven deze mechanische belasting. Het doel van deze studie was om het effect van verschillende vormen van OKCKE weerstandsoefeningen vast te stellen op VKB laxiteit bij mensen zonder knieklachten.

Methode

In dit prospectieve RCT werden mensen bij baseline en na 6 en 12 weken training gemeten. Van alle deelnemers werd gevraagd naar het niveau van huidige sportbeoefening via de Tegner Activity Scale (Tegner, 1985). De deelnemers waren gezond en hadden niet meer dan 3 mm verschil tussen links en rechts. Via EMG werd de activiteit van de laterale hamstrings tijdens VKB testen gemeten. Voor iedere knie werd een maximale laxiteitstest uitgevoerd.
Iedere deelnemer participeerde vervolgens in een 12 weken durende training met 3 sessies per week. Ze werden ingedeeld in 3 groepen; de eerste groep voerde 2 sets van 20 RM uit, groep 2 20 sets van 2 RM en groep 3 voerde isokinetische concentrische en excentrische oefeningen uit op 60° per seconde.

TIP:  Figure-4 test veelbelovend voor diagnostiek van knie pijn door instabiele laterale meniscus op basis van popliteusmeniscale scheur

Resultaten

Uiteindelijk werden na 12 weken de gegevens verzameld van 26 mensen. De mensen in groep 2 hadden na 12 weken een significant grotere maximale manuele laxiteit dan de mensen in de andere twee groepen. De belasting in groep 2 was gemiddeld 33% van de BMI. In groep 1 was dat 14%. Bij mensen in groep 3 leidde een grotere belasting tot een afname in laxiteit.

Opmerkingen samenvatter

Open keten oefeningen voor de knie extensoren met een erg hoge belasting (2RM) kunnen leiden tot een vergroting van de laxiteit van de voorste kruisband. Dit effect is nog niet eerder vastgelegd in de literatuur en is belangrijk omdat een grotere laxiteit een vergroot risico vormt op voorste kruisbandletsel of een ander traumatisch knieletsel. Deze bevinding sluit aan bij onderzoek dat aantoont dat niet alleen immobilisatie maar ook suprafysiologische belasting de mechanische en structurele eigenschappen van een band vermindert. Wat dat betreft lijkt een trainingsbelasting met 20RM gunstiger te zijn.

Bron

Barcellona, M.G., Morrissey, M.C.(2016). The effect of open kinetic chain knee extensor resistance training at different training loads on anterior knee laxity in the uninjured. Man Ther. Apr;22:1-8.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 7 juni 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb