Fysiotherapeutische behandeling rotatorcuff ruptuur ook op lange termijn effectief

Vrouw die buiten blij en pijnvrij haar armen in de lucht heft.

Rotatorcuff rupturen kunnen zeer uiteenlopende symptomen geven. Waar de ene patiënt bijna niets meer kan, heeft de ander bijna nergens last van. De therapie bij deze rupturen blijft een uitdaging voor behandelaars.
Veel literatuur noemt een operatie als de primaire behandeling, met de beste resultaten op de lange termijn. Maar bijna evenveel onderzoeken raden een conservatieve behandeling aan.
In een eerder onderzoek werden 93 mensen gedurende 2 jaar gevolgd na een niet-operatieve behandeling van een rotatorcuff ruptuur. Dit fysiotherapeutische behandelprogramma duurde 3 maanden. Hieruit bleek dat 75 procent van de mensen succesvol behandeld werden op een conservatieve manier. Met name de mensen die voor het behandelprogramma een hoge rotator-cuff gerelateerde kwaliteit van leven hadden, bleken goede resultaten te bereiken met het conservatieve programma.
Een van de zorgen na fysiotherapeutische behandeling is dat de resultaten op lange termijn niet goed zouden zijn. Daarom was het doel van deze studie om te onderzoeken wat de resultaten zijn na 5 jaar bij mensen die eerder een niet-operatieve rotatorcuff behandeling hadden gehad.

Methode

Mensen met chronische rotatorcuff rupturen (langer dan 3 maanden) van de supraspinatus of infraspinatus werden geïncludeerd in de oorspronkelijke studie. Zij namen deel aan een non-operatief behandelprogramma aan huis. Dit programma werd begeleid door een fysiotherapeut. De patiënten kregen rek- en krachtsoefeningen, met waar nodig medicatie ter pijnvermindering.
Na drie maanden was de uitkomst van deze mensen ‘succesvol’ of ‘niet succesvol’. Patiënten werden als succesvol beschouwd als ze asymptomatisch waren en geen operatie meer nodig hadden, naar hun eigen mening en volgens de chirurg. Patiënten die niet-succesvol waren hadden nog wel symptomen en een operatieve ingreep nodig. Alle patiënten werden gemeten na 1 jaar, 2 jaar en 5 of meer jaar gevolgd.

TIP:  Triggerpoints zijn betrouwbaar te lokaliseren

Resultaten

Er deden 93 mensen mee aan het onderzoek. Aan het eind van het behandelprogramma was 75% van de mensen succesvol behandeld. Van deze groep ‘succesvolle’ mensen, was 89% na 2 jaar nog steeds succesvol.
Na 5 jaar of langer werd 84% van de deelnemers gemeten. Slechts 3 mensen hadden tussen 2 en 5 jaar na de fysiotherapeutische behandeling alsnog een operatie ondergaan; bij 2 waren de klachten langzaam erger geworden, bij 1 trad een plotselinge verergering op na een swing bij het golfen.
De gemiddelde score op de kwaliteit van leven schaal bij de overige mensen was 83 uit 100. De mensen bij wie de niet-operatieve behandeling niet succesvol was en een operatie kregen, hadden een score van 89 na 5 jaar.  Dit verschil met de mensen die geen operatie hadden ondergaan was niet statistisch significant.

Conclusie en opmerkingen

Fysiotherapeutische behandeling van een rotatorcuff-ruptuur is een effectieve en duurzame optie voor veel mensen. Mensen die later alsnog een operatie nodig hadden, toonden na 5 jaar vergelijkbare resultaten als de mensen die in vroeg stadium een operatie ondergingen èn vergelijkbare resultaten als de mensen bij wie een conservatieve fysiotherapeutische behandeling succesvol was. Kort om fysiotherapie is een goede keuze en operatie kan altijd nog, zonder verlies aan effectiviteit van de operatie.

Bron

Boorman, R.S., More, K.D., Hollinshead, R.M., Wiley, J.P., Mohtadi, N.G., Lo, I.K.Y., Brett, K.R.(2018). What happens to patients when we do not repair their cuff tears? Five-year rotator cuff quality-of-life index outcomes following nonoperative treatment of patients with full-thickness rotator cuff tears. J Shoulder Elbow Surg. Mar;27(3):444-448.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 15 mei 2024. Prijs € 595,- …

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 7 juni 2024. Prijs € 495,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 31 mei 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Data 2025 volgen. Prijs € 995,- Bij…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb