Bureaufiets stimuleert bewegen en verhoogt typesnelheid

10-5-Bureaufiets stimuleert bewegen en verhoogt typesnelheid_200560844

Zitten is slecht voor onze gezondheid en is geassocieerd met een toename in lichaamsgewicht, verhoogd vetpercentage, hypertensie, hyperglykemie en een vergroot risico op het ontwikkelen van metabole en chronische cardiovasculaire ziektes. De richtlijn voor 150 minuten matig tot hoog intensieve activiteit per week wordt door veel mensen niet gehaald. Door onder meer een toename in computergebruik, televisie en automatisering van taken, zitten we meer dan vroeger. Mensen met een zittend beroep zitten 8 tot 10 uur per dag, terwijl mensen met een ander beroep gemiddeld 4,5 uur per dag zitten. Daarnaast hebben kantoorwerkers ook relatief vaak last van fysieke en emotionele vermoeidheid, soms leidend tot een burn-out. Ook fysieke klachten aan nek en schouders komen vaak voor. Het introduceren van fysieke activiteit tijdens werktijd kan deze negatieve gezondheidsklachten verminderen. Sporten onder werktijd kost daarentegen tijd, die dan niet aan het werk kan worden besteed.
Sommige onderzoeken tonen echter aan dat deze tijd weer terugverdiend wordt, omdat de activiteit zorgt voor een verhoging van de productiviteit. De auteurs van het huidige artikel wilden bekijken of bewegen terwijl men aan het werk is een nog groter effect zou hebben. Eerdere studies hiernaar hebben zich namelijk vooral gericht op de fysiologische respons en minder op het effect op het uitvoeren van het werk. Er zijn zowel wandel- als fietsbureaus, maar aangezien het meeste werk computerwerk is, lijkt fietsbureaus het meest geschikt. Het doel van deze studie was om de invloed van matig intensief fietsen op de uitvoering van het werk te analyseren.

Methode

Dertien gezonde kantoormedewerkers werden geïncludeerd. De deelnemers moesten tenminste 4 uur per dag werken achter de computer. Allereerst werden vet- en spiermassa van alle deelnemers gemeten. Daarna voerden ze drie taken uit op drie verschillende intensiteiten: 0 (geen fysieke activiteit) en 40 of 80 Watt, beide met een omwentelingssnelheid van 20-40 rpm. Vervolgens voerden ze drie tests van 30 minuten uit, met minstens 30 minuten pauze tussendoor. De test bestond uit een typetest en vervolgens een cognitieve test. Deze duurden ongeveer 30 minuten, maar als de deelnemer eerder klaar was bleven ze de 30 minuten fietsen volmaken. De tijd waarin de testen werden gemaakt en het aantal fouten werd geregistreerd.
De fysiek activiteit werden uitgevoerd op een fiets die was geïntegreerd in een bureau. De fysiologische responsen werden gemeten door middel van een hartslagmeter en een calorimeter voor de zuurstofopname en een meting van de transpiratie. De deelnemers vulden voor- en na iedere taak de ervaren vermoeidheid in op een 10-punts Borgschaal. Na de tests op 40 en 80W werd de deelnemer gevraagd of ze (a) liever een dagelijkse workout van 30 minuten wilden tijdens werktijd (zoals in de onderzoekssetting) of (b) op een andere manier, in hun vrije tijd.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

TIP:  Luisteren naar het levensverhaal van de patiënt bevordert zijn welzijn

Resultaten

Vergeleken met 0W, verhoogde de hartslag bij 40W met 36,3% en bij 80W met 53,4%. Voor VO2 was dit respectievelijk 237,2% en 376,1%. Beide intensiteiten kunnen beschouwd worden als matig intensief (3,9 MET en 5,4 MET, respectievelijk). Vergeleken met geen activiteit (0W) nam de typesnelheid significant toe met 7,3% op 40W en met 8,9% op 80W. Op de cognitieve test waren geen significante verschillen te zien.
De ervaren vermoeidheid nam ten opzichte van 0W toe met 185,7% op 40W en 304,8% op 80W. Ook de hoeveelheid transpiratie nam significant toe. Bij de vraag wanneer ze liever wilden sporten, onder werktijd of buiten werktijd, wilden 12 mensen liever onder werktijd bewegen, maar alleen op 40W en niet op 80W. Dit in verband met het transpireren. Op 80W wilden 10 deelnemers liever een andere fysieke activiteit doen om in beweging te komen.

Opmerkingen samenvatter

Fysiotherapeuten hebben natuurlijk ook veel te maken met patiënten die overmatig veel zitten. Mogelijk onderhoudt dit zelfs het musculoskeletale probleem. Een advies omtrent het aanschaffen van een bureaufiets (deskbike) lijkt hier gepast. Door het gebruik van een bureaufiets kunnen patiënten met een zittend beroep redelijk eenvoudig voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging, zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit. Sterker nog, de typesnelheid nam juist toe en cognitief waren er geen verschillen. Het enige probleem wat de deelnemers rapporteerden was het transireren wanneer de weerstand ingesteld werd op 80W. Bij 40W deed dit probleem zich niet voor.

Bron

Koren, K., Pišot, R., Šimunič, B.(2016). Active workstation allows office workers to work efficiently while sitting and exercising moderately. Appl Ergon. May;54:83-9

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 2 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 18 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb