Positieve emoties verminderen in de tijd negatieve emoties

6_13_3_positive-emoties-verminderen-negatieve_106780490

Positieve emoties spelen een belangrijke rol bij het reguleren van negatieve emoties, en beschermen tegen de negatieve effecten van stress. De ‘Broaden and Build Model of Positive Emotions’ van Barbara Fredrickson is op dit moment de belangrijkste theorie rond de relatie tussen positieve en negatieve emoties. De theorie veronderstelt drie hypothesen: (a) positieve emoties verbreden de aandacht, cognities en het gedragsrepertoire (negatieve emoties vermallen die), (b) met positieve emoties bouwt men duurzame coping bronnen op (goede sociale relatie bijvoorbeeld), en (c) positieve emoties verminderen de effecten van negatieve moties. Mensen ontspannen fysiek bijvoorbeeld sneller na stress als er positieve emoties uitgelokt worden. De onderzoekers willen het effect van positieve emoties op negatieve emoties nader onderzoeken door bij studenten de ontwikkeling van positieve emoties en negatieve emoties in de tijd te volgen.

Methode

Aan dit onderzoek deden 126 studenten mee die een vragenlijst over positieve en negatieve emoties invulden in twee achtereenvolgende semesters.

  • Positief en negatief affect: Positive and Negative Affect Schedule –short form (I-PANASSF: Thompson, 2007).

Via complexe statistische analyse, waaronder mediatie analyse, kon men het effect van positieve emoties in semester 1 berekenen op de negatieve emoties in het daarop volgende semester.

Resultaten

Inderdaad blijkt dat positieve emoties in het eerste semester de hoeveelheid positieve emoties in het tweede semester beïnvloeden. Positieve emoties doen dit op indirecte wijze via de volgende twee routes (zie figuur):

  • Positieve emoties op tijdstip 1 verminderen negatieve emoties op tijdstip 1, en deze vermindering in negatieve emoties werkt door in tijdstip 2 (rode pijlen).
  • Positieve emoties op tijdtip 1 versterken de positieve emoties op tijdstip 2 en deze verminderen de negatieve emoties op tijdstip 2 (groene pijlen).
TIP:  Het doorgeven van emoties

6_13_3_positieve-emoties

Opmerking samenvatter

Fysiotherapeuten richten zich vaak op het verminderen van stress en andere spanningsgevoelens. Dat is een goede route om patiënten met stressgerelateerde bewegingsproblematiek te helpen. Bevindingen uit de positieve psychologie tonen echter dat fysiek en metaal welzijn ook bevorderd kan worden via het verhogen van positieve emoties. Dit verhoogt niet alleen de positieve emoties, wat op zich al gunstig is, maar verlaagt tegelijkertijd de negatieve emoties. Het huidige onderzoek laat mooi zien hoe de aanwezigheid van positieve emoties in de tijd doorwerken op het verminderen van negatieve emoties.

Bron

Moneta, G. B., Vulpe, A., Rogaten, J. (2012). Can positive affect “undo” negative affect? A longitudinal study of affect in studying. Personality and individual differences, 53, 448-452.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 15 mei 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 7 juni 2024. Prijs € 495,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 31 mei 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Data 2025 volgen. Prijs € 995,- Bij…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb