Stress voorspelt vertraagd herstel van radiculaire symptomen en functioneren na lumbale hernia

Het effect van conservatieve of operatieve behandeling van patiënten met radiculaire pijn op basis van intervertebrale discus hernia is zeer variabel. Diverse onderzoekers hebben daarom geprobeerd indicatoren te vinden bij de patiënt die een gunstig of ongunstig behandel verloop voorspellen. De auteurs zijn in dit artikel vooral geïnteresseerd in psychosociale prognostische variabelen (‘gele vlaggen’). Bij aspecifieke lage rugklachten zijn die al meer bekend, al is het onderzoek niet altijd methodologisch sterk. De auteurs willen daarom nu een meer homogene groep onderzoeken met specifiek lage rugklachten. De auteurs analyseren daarvoor de data uit de Marine Lumbar Spine Study (MLSS). Ze kijken of stress het conservatieve of operatieve behandelverloop voorspelt.

Methode

Het betreft 507 volwassen met aangetoonde lumbale hernia die niet gereageerd hebben op minstens 2 weken conservatieve behandeling. Ze kregen na aanmelding verdere conservatieve of operatieve behandeling.
Vooraf werd een interview afgenomen en daarna volgden een aantal follow up’s met vragenlijsten op 3, 6, 12, 24 en 36 maanden.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

De volgende data werden voor dit onderzoek verzameld:

  • Hernia symptomen
  • Beperkingen in activiteiten met de Roland disability questionnaire
  • Fysieke pijn (SF-36)
  • Fysiek functioneren (SF-36)
  • Algemene psychologische stressgevoelens (SF-36 met 5 vragen zoals ‘hoe vaak heb je je somber gevoeld in de afgelopen 4 weken’ of ‘hoe vaak heb je je kalm en vredig gevoeld’).

Resultaat

Mensen met meer stressgevoelens op de diverse follow-up metingen (ook na 3 jaar) meer hernia symptomen, pijn en beperkingen in activiteiten te hebben, en een slechter fysiek functioneren.
De effect sterkte van psychologische stressgevoelens (Cohen’s d) op hernia symptomen, lichamelijke pijn, fysiek functioneren en Roland disablity questionnaire was ‘medium’ te noemen en lag tussen de 0,35 en de 0,52. De negatieve effecten van stressgevoelens op de behandeluitkomst waren voor de conservatieve en de operatieve groep gelijk.

TIP:  Examenstress vertraagt wondherstel

Opmerkingen samenvatter

Psychosociale stress in de zin van psychisch functioneren (angstig, somber, niet kalm of vredig) is een prognostische ongunstige variabele voor herstel na een lumbale hernia. Het psychisch onwelbevinden werd hier vrij ‘aspecifiek’ gemeten via vijf vragen op de SF-36. In die zin zouden die vragen kunnen gelden als een screening-instrument voor deze gele vlag. Een andere optie is het gebruik van de General Health Questionnaire-12 (GHQ-12). Ook deze meet in vrij algemene termen psychisch onwelbevinden. Na deze eerste screening kan men overwegen of men met bijvoorbeeld de 4DKL van B. Terluin een verdere verfijning wil aanbrengen.

Edwards, R. R., Klick, B., Buenaver, L., Max, M.B., Haythornthwaite, A., Keller, R.B., Atlas, S.J. (2007). Symptoms of distress as prospective predictor of pain-related sciatica treatment outcomes. Pain, 130, 47-55.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb