‘Iets hebben om voor te leven’ beschermt mogelijk tegen borstkanker

Het is nog onduidelijk of psychosociale factoren bijdragen aan de ontwikkeling van borstkanker. Recente meta-analyses en overzichtsartikelen melden bijvoorbeeld geen bewijs of slechts een zwak effect van onderdrukte emoties en stressvolle levensgebeurtenissen op het ontstaan van borstkanker. Twee recente prospectieve studies van elke rond de 10.000 vrouwen laten ook tegenstrijdige resultaten zien.

De auteurs in dit artikel voerden een groot prospectief onderzoek in Japan uit bij meer dan 30.000 vrouwen. Ze wilden vooral weten of ‘ikigai’ een beschermend effect heeft op de ontwikkeling van borstkanker. Ikigai wordt in Japan gedefinieerd als ‘iets hebben om voor te leven’. Ikigai verwijst ook naar het plezier en het doel van het leven, en naar het geluk en de zonnige kant van het leven. Ikigia heeft dus sterk met levensgeluk, tevredenheid en betekenisvol leven te maken. In die zin past deze psychologische instelling in de traditie van de positieve psychologie.

Resulaten

In het onderzoek van de auteurs werden rond 1988-1990 vragen naar de aanwezigheid van ikigai aan deze 30.000 vrouwen gesteld. De follow-up vond ongeveer 8- tot 10 jaar later in 1998 plaats. Daaruit bleek dat het hebben van ikigai inderdaad een beschermende invloed heeft op het ontwikkelen van borstkanker (RR 0.66). Een zelfde gunstige invloed oefende ‘het snel beslissingen kunnen nemen’ uit (RR 0.56). Vragen over ‘of men snel boos werd’, of dat men ‘psychologische stress ervoer in het dagelijkse leven’ bleken géén relatie te hebben met het ontwikkelen van borstkanker.

Waarom mensen met een psychologische instelling van Ikigai minder snel borstkanker krijgen is nog onduidelijk. Eerder onderzoek laat zien dat het hebben van Ikigai geassocieerd is met diverse gezondheidsgedragingen zoals sporten en gezond eten. Deze factoren zijn echter in het bovenbeschreven onderzoek statistisch eruit gefilterd en daaruit bleek dat ikigai een eigen onafhankelijk effect heeft op de bescherming tegen borstkanker.

TIP:  De wilskracht en zelfsturing van de patiënt weer oppeppen door positieve emoties uit te lokken

Wakai, K., Kojima, M., Nishio, K., Suzuki, S., Niwa, Y., Lin, Y., Kondo, T., Yatsuya, H., Tamakoshi, K., Yamamoto, A., Tokudoem, S., Toyoshima, H., Tamakoshi, A. (2007). Psychological attitudes and risk of breast cancer in Japan: a prospective study. Cancer Causes Control, 18, 259-267.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb