Verbetering rompstabiliteit ouderen door Swiss bal

8-16-Verbetering-rompstabiliteit-ouderen-door-Swiss-bal-222463435

Verlies van rompstabiliteit is een van de belangrijkste problemen bij het verminderen van de dynamische balans bij ouderen. Dit kan ADL-beperkingen tot gevolg hebben en is dus een zeer relevant probleem binnen deze populatie. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het verlies van stabiliteit vooral veroorzaakt wordt door spierkrachtvermindering van de grote rompspieren als de rectus abdominis, erector spinae, quadratus lumborum, obliquus externus abdominis en gluteus medius. In deze studie onderzoeken de auteurs of oefentherapie op een Swiss bal effectief is voor het verbeteren van rompstabiliteit bij mensen boven de 65 jaar.

Methode

Vijftien mensen van boven de 65 jaar werden geïncludeerd in deze studie. Ze hadden geen val doorgemaakt het afgelopen jaar en hadden geen ziekte die de resultaten van deze studie konden beïnvloeden (visus of gehoorproblemen, vestibulaire afwijkingen of moeite met begrijpen van de opdrachten). Gedurende 8 weken, 5 dagen per week kregen de mensen een behandeling van 20 minuten. Hierbij kregen de deelnemers oefeningen op een Swiss bal, in zit met de de voeten op de grond. Spieractivatie werd gemeten met een EMG voor en na de interventieperiode.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

Resultaten

Na de interventie periode was er een significante verbetering in spieractiviteit te zien in alle onderzochte spieren: rectus abdominis, erector spinae, quadratus lumborum en obliquus externus en de gluteus medius. Met name de laatste drie spieren lieten een grote verbetering zien.

Opmerkingen samenvatter

Dit onderzoek heeft wat limitaties in de zin dat het een kleine populatie was, een hoge frequentie van behandelen, geen controlegroep en geen directe meting van balans en/of beperkingen. De resultaten zijn toch dusdanig goed dat het zeker interessant is om deze behandelmethode wellicht toe te gaan passen. Bij ouderen zijn gewone weerstandsoefeningen om rompstabiliteit te verbeteren vaak zwaar of moeilijk in verband met andere klachten. Therapie op een oefenbal is relatief eenvoudig in zit uit te voeren en er zijn eenvoudige instructies nodig. Gezien de effecten die het lijkt te hebben op spierfunctie van de rompspieren, kan dit een nuttige oefening zijn om –uitgaande van eerdere onderzoeken- balans te vergroten en daarmee valgevaar te verkleinen.

Bron

Kim, S.G., Yong, M.S., Na, S.S. (2014). The effect of trunk stabilization exercises with a swiss ball on core muscle activation in the elderly. J Phys Ther Sci. 2014 Sep;26(9):1473-4

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 2 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 18 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb