Pilates versus krachttraining bij oudere vrouwen

Oude vrouw komt terug van pilates.

Pilates, een trainingsprogramma gericht op houding, stabiliteit, coördinatie en ademhaling, verbetert de isometrische spierkracht van de heup- en rompextensoren meer dan traditionele krachttraining. Terwijl krachttraining meer oplevert voor de isokinetische kracht van de heupspieren. Dat blijkt uit een onderzoek waaraan zestig zelfstandig wonende oudere vrouwen meededen.

Hormonale veranderingen bij vrouwen in de overgang dragen bij aan de neuromusculaire achteruitgang. Daardoor vermindert het evenwicht en de spierkracht, met als gevolg dat vrouwen vaker vallen dan mannen. Pilates training vermindert het vallen.

De rompstabiliteit, dus de combinatie van spierkracht en de stabiliteit van de rug-, buik-, bil- en heupspieren is belangrijk om zelfstandig te kunnen blijven functioneren. Krachttraining heeft een bewezen positief effect op de statische en dynamische balans. Er zijn sterke aanwijzingen dat ook Pilates, een relatief nieuw trainingsprogramma, het statische en dynamische evenwicht kan verbeteren. Maar welk van de twee oefenprogramma’s, krachttraining of Pilates, helpt oudere vrouwen het meest om de statische en dynamische balans te verbeteren en de isometrische en isokinetische spierkracht van de heup-, bil- en rompspieren, de core, te versterken?

Methode

Zestig lichamelijk zelfstandige vrouwen van 60 tot 80 deden mee aan dit onderzoek. Ze waren verdeeld over drie groepen met elk twintig deelnemers. Twee oefengroepen, Pilatus en krachttraining, en een controlegroep. De vrouwen in de oefengroepen trainden twee keer per week een uur gedurende achttien weken met een matige tot krachtige intensiteit. De vrouwen in de controlegroep werden aangemoedigd hun normale lichamelijke activiteiten te blijven doen.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

De programma’s waren op dezelfde manier ingedeeld. Na een introductieperiode van twee weken, volgden vier cycli van elk vier weken die steeds uitdagender werden. Om vast te kunnen stellen of het programma intensief genoeg was gebruikten de onderzoekers de OMNI-Resistance Exercise Scale of percieved exertion. Deelnemers gaven op een schaal van een tot negen aan hoe zwaar ze de inspanning, belasting, ongemak of vermoeidheid tijdens het oefenen ervaarden.

TIP:  Fysiopilates opleiding

De onderzoekers gebruikten een dynamometer om de isometrische kracht van de romp- en heupspieren, en de isokinetische flexie-en extensiekracht van de heupspieren te meten.

Om de statische balans te meten, moesten de deelnemers op één been op een krachtenplatform staan. Met blote voeten, de armen langs het lichaam en de ogen open, links en rechts. De tijd dat ze het volhielden werd gemeten en ook de snelheid van de verplaatsing van het Centre of Pressure (CoP), het aangrijpingspunt van de grondreactiekracht. Om de dynamische balans te beoordelen, lieten de onderzoekers de vrouwen de Timed-up-and-go test afleggen.

Resultaten

Bij de vrouwen die in de Pilatesgroep trainden, was na de achttien weken de isometrische extensiekracht van de heupspieren statistisch significant verbeterd in vergelijking met de vrouwen in de controlegroep. Dat gold niet voor de groep die krachttraining had gedaan. Er waren geen andere statistisch significante verschillen tussen de groepen wat betreft de andere variabelen.

Gekeken naar de verbeteringen binnen de oefengroepen, waren er in beide oefengroepen na achttien weken trainen statistisch significante verbeteringen in de dynamische balans en de isometrische extensiekracht van de romp- en heupspieren, en de isokinetische kracht van de heupflexoren. Bij de krachttraininggroep verbeterde ook de isokinetische kracht van de extensoren van de heup.

Discussie

De onderzoekers wilden bepalen of oudere vrouwen die aan Pilates doen sterkere heup- en rompspieren krijgen dan vrouwen die een traditioneel krachttrainingsprogramma volgen. Na achttien weken Pilatus gold dat alleen voor de isometrische extensiekracht van de heupspieren.

Wat betekent dit voor de praktijk? Het beoefenen van Pilates, twee keer per week een uur gedurende achttien weken in een matige tot krachtige intensiteit, is een effectieve manier om leeftijdsgebonden spierkrachtverlies tegen te gaan. Er is ook onderzoek dat laat zien dat Pilates het functioneel bewegen en de leningheid van ouderen verbetert. Het is een interventie die de fysiotherapeut zou kunnen aanbevelen. Maar ook een traditioneel krachttrainingsprogramma laat verbeteringen zien. Het traditionele spierkrachtprogramma heeft een groter effect op de isokinetische spierkracht en de heup. De verschillen tussen de groepen zijn niet significant.

TIP:  Pilates met apparaten weinig effectiever bij lage rugpijn dan Pilates op de mat

Voor een opleiding in Pilates specifiek gericht op fysiotherapeuten: zie Fysiopilates opleiding.

Subheahhhhhhhhhhhding

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-

Bron

Carrasco-Poyatos, M., Ramos-Campo, D.J., Rubio-Arias, J.A. (2019). Pilates versus resistance training on trunk strength and balance adaptations in older women: a randomized controlled trial. PeerJ. Nov 14;7:e7948.

Shanty Sterke

Shanty Sterke

Fysiotherapeut/ bewegingswetenschapper/wetenschapsjournalist. Referent/samenvatter met specialisatie ouderen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 2 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 18 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb