Pijneducatie combineren met fysieke training werkt bij chronische nekpijn

11-2-Pijneducatie combineren met fysieke training werkt bij chronische nekpijn_471715424

Er is bewijs dat fysieke training en ook pijneducatie gunstig kan zijn bij chronische aspecifieke nekpijn. De combinatie is echter nog niet onderzocht bij chronische nekpijn. De auteurs verwachten dat pijneducatie met fysieke training meer effect heeft dan pijneducatie alleen.

Methode

In dit onderzoek werden tweehonderd patiënten met chronische nekpijn random toegewezen aan een pijneducatie groep met fysieke training of aan een pijneducatie groep zonder fysieke training. Primaire uitkomst maat was de fysieke somscore op de SF-36. Daarnaast werd er een scala aan secundaire uitkomstvariabelen gemeten waaronder: kwaliteit van leven (EQ-D5), beperkingen nek (NDI), depressie (BDI), last van de pijn (PB), algemeen functioneren (PSFS), kinesiofobie (TSK), fysieke conditie, cervicale ROM, drukpijn drempel, cranio-cervicale flexie test, cervicale extensoren test, blikstabiliteit test, en de oogbewegingen test.

Interventies

 1. a) Pijneducatie: Alle patiënten namen één keer per maand deel aan een pijneducatie sessie van 1,5 uur. Het programma bestond uit vier sessies verspreid over vier weken. De inhoud richtte zich op het bevorderen van pijnmanagement, het begrijpen en accepteren van pijn, doelstellen, en het bevorderen van participatie aan sociale of werk gerelateerde activiteiten.
 2. b) Pijn educatie met fysieke training: de patiënten kregen nu naast de pijn educatie ook fysieke training bestaande uit acht sessies van dertig minuten met daarin progressieve oefeningen en graded fysieke training. Deze trainingen werden individueel op de patiënt afgestemd.
 • De progressieve oefeningen waren gericht op:
  • Functioneren van nek flexoren en extensoren,
  • Staande balans,
  • Oculomotorische training,
  • Neuromusculair functioneren van de schoudergordel.
 • De graded fysieke training bestond uit het uitvoeren van een zelfgekozen fysieke activiteit (bijv wandelen of fietsen). De duur werd gesteld op 20% onder de ingeschatte capaciteit. De duur werd om de twee weken met 20% verhoogd. De intensiteit van de training werd op 11-14 gehouden op een Borg schaal van 6-20.
TIP:  Pijneducatie is goed, mindfulness is beter bij chronische pijn

De progressieve oefeningen moesten twee keer per dag uitgevoerd worden en de graded fysieke training drie keer per week. Bij de uitvoering van de interventies waren drieëndertig fysiotherapeuten betrokken en twee verpleegsters.

Resultaten

De somscore in fysiek functioneren van de SF-36 neemt in de pijneducatie groep met fysieke training significant meer toe dan in de controlegroep (alleen pijneducatie). Ook op de meeste secundaire variabelen doet de pijneducatie met fysieke training het beter dan de controlegroep.

Opmerkingen samenvatter

Pijneducatie leek veel belovend maar er zijn ook kritische geluiden. Dit onderzoek laat zien dat de voor de hand liggende combinatie van pijneducatie met fysieke training bij chronische nekpijn een verantwoorde keuze is. Het artikel geeft duidelijke suggesties over de wijze waarop een dergelijk programma opgebouwd kan worden.

Bron

Ris, I., Sogaard, K., Gram, B., Agerbo, K., Boyle, E., & Juul-Kristensen, B. (2016). Does a combination of physical training, specific exercises and pain education improve health-related quality of life in patients with chronic neck pain? A randomised control trial with a 4-month follow up. Man Ther, 26, 132-140.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb