Nieuwe interventie voor aanpak van chronische pijn

Large group of old people having an exercise class

De strategieën die mensen gebruiken om om te gaan met chronische pijn zijn belangrijke factoren in de uitkomst van de behandeling. Daarom worden deze strategieën vaak ingezet als psychosociale interventies bij chronische pijn. Vooral vermijdende copingstrategieën, zoals catastroferen en bewegingsangst, zijn geassocieerd met een verminderd fysiek en emotioneel functioneren. Strategieën die de confrontatie met de pijn juist aangaan, zoals mindfulness, acceptatie en veerkracht verhoging, verbeteren juist het mentaal en fysiek functioneren. Een uitdaging bij interventies die zich hierop richten is het effect op de lange termijn; vaak verminderen deze verbeteringen in coping weer nadat de interventie is afgelopen. Om dit te ondervangen hebben de auteurs van dit onderzoek twee nieuwe interventies ontwikkeld die gericht zijn op mind-body activiteit: de GetActive interventie zonder Fitbit en de GetActive interventie met Fitbit, om tot langduriger resultaten te komen. Deze interventies zijn erop gericht op de activiteit te verhogen en de copingstijlen te verbeteren. In eerdere kleine studies zijn deze interventies al getest en daarin werden verbeteringen in emotioneel en fysiek functioneren gevonden en waren er verbeteringen te zien in actievere copingstijlen en op verminderen van vermijdingsgedrag.

In deze studie kijken de onderzoekers of eerder gerapporteerde verbeteringen in coping na de twee nieuw ontwikkelde interventies gedurende drie maanden na de interventie aanhouden.

Methode

Mensen met chronische pijn werden geïncludeerd in de studie en gerandomiseerd ingedeeld in twee groepen; de GetActive groep en de GetActiveFitbit groep. Het enige verschil tussen de interventies is het wel of niet gebruiken van de Fitbit. Beide groepen kregen dezelfde mind-body en activiteiten-interventies, waaronder mind-body skills (mindfulness, bodyscan), cognitieve gedragstherapie voor het omgaan met de pijn en functionele herstel-skills (activiteitendoelen behalen). Beide groepen kregen tien wekelijkse sessies van negentig minuten. Bij de deelnemers werden pijncatastroferen (Pain Catastrophizing Scale), kinesiofobie (Tampa Kinesiophobia Scale), mindfulness (Cognitive and Afective Mindfulness Scale- Revised), adaptieve coping (Measures of Current Status), pijn-veerkracht (Pain Resilience Scale) gemeten. Alle metingen werden gedaan bij baseline, na afloop van de interventie en drie maanden na het eindigen van de interventie.

TIP:  Effecten van psychologsiche behandeling van eczeem

Resultaten

Er werden 82 mensen geïncludeerd en gerandomiseerd ingedeeld in een groep met Fitbit (n=41) en een groep zonder Fitbit (n=41). Tijdens de trainingsperiode traden op alle 5 de uitkomstmaten significante verbeteringen op in beide groepen, behalve kinesiofobie in de groep zonder Fitbit en pijn-veerkracht in de groep met Fitbit. Bij de meting 3 maanden follow-up waren de resultaten vergelijkbaar met de metingen direct na de interventie; er waren op 4 uitkomstmaten geen significante verschillen tussen die twee meetmomenten, wat inhoudt dat het effect in stand bleef. Alleen kinesiofobie was weer toegenomen in de groep zonder Fitbit.

Conclusie en resultaten

De auteurs concluderen dat de interventie GetActive een succesvolle interventie lijkt te zijn voor mensen met chronische pijn. Zowel de groep met als zonder Fitbit behaalde significante verbeteringen op bijna alle uitkomstmaten. Volgens de auteurs komt dit waarschijnlijk door de multimodale aanpak van deze interventie, waardoor mensen meerdere strategieën leren en dus meer keus hebben in welke strategie bij ze past. Helaas is er in dit onderzoek geen controlegroep gebruikt die geen interventie of gebruikelijke zorg kreeg, waardoor niet de conclusie te trekken is of deze interventie succesvoller is dan een andere interventie. Wel kan voorzichtig geconcludeerd worden dat het toevoegen van een Fitbit geen invloed lijkt te hebben op het vasthouden van het nieuwe gedrag gedurende de periode van 3 maanden. Een goed opgezet RCT naar de effectiviteit van deze interventie is de volgende stap voor de onderzoekers, dat naar aanleiding van deze resultaten opgezet zal worden.

Bron: Greenberg, J. Singh, T., Popok PJ, Kulich, RJ, Vranceanu, AM. (2021) Sustainability of Improvements in Adaptive Coping Following Mind-Body and Activity Training for Chronic Pain. Int J Behav Med Mar 2.

Foto bij artikel door Orbon Alija / iStock

TIP:  Automatisatie van lopen meten en trainen

Bron

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb