Minder beperkingen van knie artrose vanaf 6000 stappen per dag

8-15-Minder-beperkingen-van-knie-artrose-vanaf-6000-stappen-per-dag_214695784

Gezien de invalidering van osteoarthritis in de knie is er een grote behoefte aan interventies om achteruitgang tegen te gaan. Voor mensen met deze klachten is fysieke beweging bewezen effectief. Naast de gestructureerde activiteiten, zoals bijvoorbeeld krachttraining en aerobe oefeningen, is er ook veel ongestructureerde activiteit, zoals het dagelijkse wandelen en fietsen wat mensen al doen in hun ADL-activiteiten. Met name lopen is een activiteit die mensen met een risico op knie-artrose of met beginnende klachten toch al veel uitvoeren. Het is interessant om te kijken of deze vorm van ongestructureerde activiteit ook een positieve invloed heeft op de fysieke beperkingen en zoja, in welke mate.

Methode

Mensen tussen de 50 en 79 jaar met een hoog risico op artrose of met beginnende artrose hebben deelgenomen aan een groter, langlopend onderzoek, waarvan deze studie een onderdeel was. De aanwezigheid van knie-artrose werd zowel radiologisch als symptomatisch beoordeeld. De mate van artrose werd vastgesteld door twee reumatologen en een radioloog. Symptomen bestonden vooral uit pijn in één of beide knieën. Bij baseline werden alleen mensen geïncludeerd met radiologische of symptomatische artrose, maar zonder functionele beperkingen op dat moment. De follow-up was twee jaar later. De primaire uitkomst was de functionele beperking na twee jaar. Dit is gemeten door zowel een performance test als een zelf-gerapporteerde vragenlijst. De performance test richtte zich op de loopsnelheid over een afstand van 20 meter. De zelfgerapporteerde lijst was de subschaal van de Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC; Bellamy 1988). De dagelijkse hoeveelheid stappen werd gemeten met de StepWatch Activity Monitor. Dit is een klein apparaatje wat wordt vastgemaakt aan de enkel en geen feedback geeft aan de gebruiker. De participanten moesten dit 7 dagen per week minstens 10 uur per dag dragen. Uiteindelijk zijn alleen de gegevens geanalyseerd van de participanten die de Stepwatch minstens 3 achtereenvolgende dagen hadden gedragen. Verschillende confounders die ook invloed zouden kunnen hebben op de fysieke activiteit werden gedurende de twee jaar looptijd van het onderzoek in kaart gebracht en hierop werd gecontroleerd in de statistische analyse.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

TIP:  Klachten in beginstadium heup artrose voorspellen verloop ziekte

Resultaten

Er hebben 1788 mensen deelgenomen aan dit onderzoek, met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar. Functionele beperkingen waren na 2 jaar ontwikkeld bij 8% van de mensen, gemeten op de performance test, en bij 4% gemeten via de zelfgerapporteerde vragenlijst. Een hoger aantal stappen per dag was geassocieerd met een lager risico op beperkingen. De mensen die minder dan 5000 stappen liepen, hadden het grootste risico op het ontwikkelen van beperkingen. Iedere aanvullende 1000 stappen per dag was geassocieerd met 16-18% minder risico. 3000 Stappen per dag leek het minimum te zijn om per dag te lopen. Bij 6000 stappen per dag werd de beste balans tussen sensitiviteit en specificiteit gevonden. Hierin was geen verschil te zien bij de mensen met radiologische artrose of symptomatologische artrose.

Opmerkingen samenvatter

Deze vorm van gezondheidsbevordering voor mensen met knie-artrose is goed nieuws. Gezien het goed haalbare aantal stappen wat gezet moet worden is het eenvoudig in te passen in het dagelijks leven. Stappentellers zijn makkelijk en goedkoop te verkrijgen, maar er zijn ook apps die het dagelijkse wandelen kunnen registereren.

Bron

White, D.K., Tudor-Locke,C., Zhang, Y., Fielding, R., Lavalley, M., Felson, D.T., Gross, D., Nevitt, M.C., Lewis, C.E., Torner, J., Neogi, T. (2014). Daily walking and the risk of incident functional limitation in Knee Osteoarthritis: An Observational Study. Arthritis Care & Research 66:9;1328–1336.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 2 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 18 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb