Looptempo bij herstel van blessure door muziek laten bepalen?

9-13-Looptempo bij herstel van blessure door muziek laten bepalen_215675839

Onderzoeken naar de combinatie van sporten en muziek tonen aan dat muziek een positieve invloed heeft. Het leidt af van vermoeidheid en pijn, stimuleert ritmische beweging, verbetert de prestatie, en vermindert stress. Door de beperkte hoeveelheid prikkels waar ons brein de aandacht naar uit kan laten gaan, schuift door muziek de focus van interne signalen vanuit spieren en gewrichten naar externe stimuli. Bij een repetitieve sport zoals hardlopen wordt verondersteld dat het meeste effect wordt bereikt door muziek die gesynchroniseerd is met het looptempo. Het lijkt plausibel dat het luisteren van muziek kan samenhangen met de loopsnelheid. Aangezien hardloopblessures ook samenhangen met loopsnelheid, zou muziek wellicht een rol kunnen spelen in blessurepreventie.

Methode

Zestien gezonde recreatieve hardlopers (9 vrouwen, 7 mannen) namen deel aan dit onderzoek. De helft van deze mensen gaf aan altijd met muziek te lopen, 5 mensen nooit en 3 mensen soms wel en soms niet. Eerder onderzoek wijst uit dat de pasfrequentie bij recreatieve lopers tussen de 130 en 200 stappen per minuut ligt. Hierop gebaseerd is een playlist van 117 liedjes geselecteerd die een tempo heeft van 130-200 beats per minute heeft. Intro’s waarin de beat niet duidelijk te horen was werden eruit geknipt. Een accelerometer en gyroscoop registreerden het looptempo. Iedere deelnemer kon via een vragenlijst 20 songs selecteren die pasten bij hun muzieksmaak. Het experiment vond plaats op een atletiekbaan. Deelnemers moesten 4 laps op een 200 meter baan afleggen en dit werd 12 keer herhaald. Van tevoren werd het doel van het onderzoek niet verteld en iedereen mocht op zijn eigen tempo rennen. Na iedere set van 800 meter moesten ze een score op de Rating of Perceived Exertion (RPE) Scale invullen, variërend van een score van 6 tot 20. De eerste ronde van 200 meter werd gelopen zonder muziek, de tweede ronde met tempo-matched muziek en de laatste twee rondes met muziek van verschillend tempo. Het tempo van de laatste twee rondes was bewust hoger of lager dan het eigen tempo.

TIP:  Hardlopen bevordert mindfulness

Resultaten

Zowel bij mannen als bij vrouwen was te zien dat het looptempo samenhing met het tempo van de muziek. Dit was het sterkst te zien bij vrouwen. Als het tempo van de muziek hoger lag, gingen de deelnemers vanzelf harder lopen, en andersom. Er was geen verschil te zien tussen mensen die wel gewend waren met muziek te lopen en mensen die dat niet gewend waren. Via vragenijsten was gecontroleerd of de deelnemers een vermoeden hadden van de onderzoeksdoelstelling en dit bleek niet het geval. De aanpassing aan het tempo van de muziek was minder sterk als het muziektempo meer dan 2,5% afweek van de comfortabele loopsnelheid. Op de RPE schaal werden geen significante relaties met de muziek gevonden.

Opmerkingen samenvatter

De deelnemers aan dit onderzoek waren, in tegenstelling tot eerdere onderzoeken naar dit onderwerp, niet op de hoogte van het doel van het experiment. Toch ging tijdens het lopen de snelheid omhoog als het aantal beats per minute van de muziek omhoog gingen, en gingen ze minder hard lopen bij langzamere muziek. De deelnemers waren zich hier niet van bewust. Er lijkt dus een sensomotorisch mechanisme in werking te treden. Al eerder is onderzocht dat mensen van nature reageren op het ritme in muziek. De auteurs merken op dat als er voor preventie of herstel van een hardloopblessure een bepaalde loopsnelheid gewenst is, dat muziek hierin wellicht kan faciliteren. Voor de liefhebbers is de playlist gepubliceerd in het originele artikel.

Heb jij ook een passie voor hardlopen dan is de cursus De Running Fysiotherapeut echt iets voor jou.

TIP:  Dagelijkse beslommeringen correleren met hoofdpijn

Bron

Van Dyck, E, Moens, B., Buhmann, J., Demey, M., Coorevits, E., Dalla Bella, S., Leman, M. (2015) Spontaneous Entrainment of Running Cadence to Music Tempo. Sports Med Open. 2015;1(1):15

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb