De invloed van triggerpoints op abductiekracht trapezius

11-16-De invloed van triggerpoints op abductiekracht trapezius_120187468

Te veel inspanning van de m. trapezius pars descendens tijdens bewegingen van de schouder kan de alignment van de schouder en het bewegingspatroon verstoren en kan leiden tot fouten in de meest efficiënte bewegingsstrategie. Pijn en gevoeligheid in de trapezius door een te hoge tonus kunnen klachten als (chronische) nek en schouderpijn veroorzaken. Bij die gevoeligheid zijn vaak triggerpoints te vinden. Deze triggerpoints kunnen ontstaan door beschadigde of overbelaste spiervezels. Dit kan leiden tot onvrijwillige verkorting en onvoldoende voorziening van de juiste voedingsstoffen.
De oorzaken van pijn in de trapezius kunnen divers zijn. Eerdere onderzoeken vonden een verstoorde zuurstoftoevoer en hogere lactaatconcentraties. Mensen met nekpijn kunnen daarbij een slechtere spierfunctie hebben. Ook hyperactivatie en toegenomen tonus worden in de literatuur genoemd als oorzaken van nekpijn.
De bewegingspatronen kunnen door de hoge tonus worden verstoord, wat ertoe kan leiden dat de primaire spier minder dominant wordt, en zelfs verzwakt, ten opzichte van de synergist.
De latente aanwezigheid van triggerpoints lijkt invloed te hebben op de intermusculaire spieractiviteit. In een eerder onderzoek werd gevonden dat mensen met triggerpoints in de trapezius tijdens schouderabductie meer intermusculaire activiteit hebben dan mensen zonder triggerpoints.  Het doel van deze studie was om de kracht van de scapulaire elevatoren en de schouderabductoren te vergelijken met en zonder beperkte scapulaire elevatie bij mannen met en zonder pijn aan de trapezius. Bij bepekt schouder elevatie mochten de deelnemers de schouder niet heffen tijdens de abductie van de arm.

Methode

Vijftien mannen met triggerpoints in de m. trapezius descendens en 15 mannen zonder triggerpoints werden geïncludeerd. De mensen moesten klachten hebben aan de m. trapezius, palpabele triggerpoints, score op een VAS-schaal van meer dan 2 en een drukpijndrempel van < 2.9 kg/ cm2. Mensen in de controlegroep hadden al deze klachten niet. Alle deelnemers hadden geen andere ziektes of een trauma aan de nek-schouderregio doorgemaakt.
De drukpijndrempel werd gemeten met een algometer. Afhankelijk van de drukpijndrempel (afkappunt 2.9 kg/cm2) werden de mensen ingedeeld in de controlegroep of de pijngroep. Isometrische schouderkracht werd gemeten met een krachtmetingssysteem. Scapula-elevatie (0° flexie), schouderabductie (60° abductie) en schouderabductie met beperkte scapula-elevatie werden hiermee gemeten en geanalyseerd.

TIP:  Een relatie tussen perifere pijnpunten en cervicaal wortelprobleem

Resultaten

Scapulaire elevatie kracht was 26,24 kgf in de pijngroep en 29,71 kgf in de controlegroep. Schouderabdustie kracht was 17,88 kgf in de pijngroepen en 17,95 in de controlegroep Er was geen significant verschil tussen de groepen in scapulaire elevatie of schouderabductie. De resultaten laten wel zien dat de schouder abductiekracht met beperkte scapulaire elevatie in de pijngroep (5,64 kgf) significant lager was dan in de controlegroep (11,96 kgf).

Conclusie en opmerkingen

Bij een beperkte scapulaire elevatie hebben mannen met triggerpoints in de trapezius significant minder abductiekracht dan mannen zonder klachten. Er was geen verschil tussen scapulaire elevatie en schouderabductie wanneer die niet beperkt was. Schouderabductie bestaat uit een beweging van de scapula en van het glenohumerale gewricht. Om het effect van de primaire spier en de synergist te meten tussen mensen met triggerpoints en mensen zonder, werd de maximale isometrische schouderabductie op twee manieren gemeten – met en zonder synergistische  elevatie van de scapula. De resultaten laten zien dat de kracht van de primaire spier bij schouderabductie lager was in de pijngroep dan in de controlegroep wanneer de synergist werd beperkt. De auteurs concluderen dat zwakte van de schouderabductor met beperkte scapula-elevatie een oorzaak kan zijn van de triggerpoints in de m. trapezius. Ze suggereren dat zwakte van de schouderabductor leidt tot een grotere spieractie van de synergist tijdens de abductie. Ze concluderen dat overactivatie van de trapezius triggerpoints kan veroorzaken door compensatoire bewegingen tijdens schouderabductie. Bij mensen met triggerpoints is dan van belang om in de praktijk te kijken naar de kracht van de abductor met beperkte elevatie en niet alleen de algehele spierkracht te vergroten.

TIP:  Patiënten met chronische nekpijn kunnen minder krachtig in- en uitademen

Bron

Kim, H.A., Hwang, U.J., Jung, S.H., Ahn, S.H., Kim, J.H., Kwon, O.Y.(2017). Comparison of shoulder strength in males with and without myofascial trigger points in the upper trapezius. Clin Biomech (Bristol, Avon). Sep 6;49:134-138.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb