Het effect van pijneducatie als toevoeging aan de behandeling

Attentive senior African American man listens as a female doctor shows him something on a digital tablet about his illness or condition.

Veel therapeutische interventies voor mensen met chronische pijn hebben pijneducatie opgenomen in hun programma’s. Hiermee wordt de kennis van de patiënt  vergroot en de pijnervaring gunstig beïnvloed. Het doel hiervan is om de pijn en beperkingen te verminderen of te handhaven, of te leren er beter mee om te gaan. Pijneducatie kan in verschillende vormen worden gegeven. Het kan bijvoorbeeld bestaan uit educatie op het gebied van neurowetenschappen en de werking van pijn, of uit cognitieve gedragstherapie. Beide vormen worden vaak gebruikt als pijneducatie. Zowel van pijneducatie als van fysiotherapeutische interventies is bekend dat ze succesvol kunnen zijn bij de behandeling van chronische pijn. Maar naar de combinatie van pijneducatie en fysiotherapie die twee is nog niet eerder een systematisch review gedaan. Het doel van dit systematische review is dan ook om vast te stellen of de toevoeging van pijneducatie aan fysiotherapeutische behandelingen zinvol is om pijnintensiteit en beperkingen te verminderen bij mensen met chronische musculoskeletale pijn.

Review en meta-analyse

In het onderzoek werden 14 RCT’s (n=1.024) geïncludeerd die het gebruik van pijneducatie en fysiotherapie onderzochten bij mensen met chronische musculoskeletale pijn. Waar mogelijk werden de onderzoeken gebruikt voor de meta-analyse, met pijn en beperkingen als primaire uitkomstmaten. De geïncludeerde studies vergeleken de gecombineerde interventies met een controlegroep die bestond uit fysiotherapie alleen, wachtlijst of geen behandeling. De methodologische kwaliteit van de onderzoeken was voor alle 14 hoog volgens beoordeling op de PEDroschaal. Van 9 onderzoeken waren er genoeg data bekend om deze mee te nemen in de meta-analyse. De berekeningen in de meta-analyse werden onderverdeeld in korte termijn (< 12 weken) of lange termijn (≥ 12 weken).

TIP:  Pijn wordt een deel van de identiteit bij chronische pijnpatiënten

Resultaten

Uit het systematisch review blijkt dat 13 van de 14 studies een afname in pijn en beperkingen aantoonden bij het gebruik van de gecombineerde interventies. Één artikel liet geen relevant verschil zien. Bij het poolen van de data in de meta-analyse bleek de gecombineerde interventie te leiden tot duidelijk betere resultaten dan de controlegroep. Deze verschillen waren minder groot als de controlegroep een gewone fysiotherapeutische interventie kreeg. Bij het combineren van de studies was er een groot effect te zien bij pijn op korte termijn en op lange termijn. Voor beperkingen was er op de lange termijn een groot effect en op korte termijn een matig effect. Hoewel deze trend duidelijk was en de verschillen wel klinisch relevant, waren deze vier bevindingen net niet statistisch significant.

Conclusie

De auteurs concluderen dat de resultaten van deze systematische review de conclusie ondersteunen dat het gebruik van pijneducatie samen met fysiotherapeutische interventies een matig tot groot effect heeft op pijn en beperkingen, hoewel de resultaten niet allemaal statistisch significant zijn. Welke vorm van pijneducatie het meest effectief is, kon in dit onderzoek niet worden vastgesteld.

Bron: Marris D., Theophanous K., Cabezon P., Dunlap Z., Donaldson M (2021) The impact of combining pain education strategies with physical therapy interventions for patients with chronic pain: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trial. Physiother Theory Pract. Apr;37(4):461-472.

Foto bij artikel door SDI Productions / iStock

Bron

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb