Gezondheidswinst hardlopen ook bij lage duur, frequentie en intensiteit

9-06-Gezondheidswinst hardlopen ook bij lage duur frequentie en intensiteit_250825477

Hardlopen is een steeds populairder wordende sport, met voor velen als doel de positieve gezondheidseffecten. De richtlijn van de WHO raadt aan tenminste 150 minuten per week matige inspanning te leveren of 75 minuten zware inspanning. De lange termijn effecten van inspanningen korter dan deze tijdspanne zijn echter niet bekend. Dit onderzoek heeft als doel om te onderzoeken of recreatief hardlopen geassocieerd is met minder cardiovasculaire risico’s en of er een dosis-respons relatie is tussen hardlopen en mortaliteit.

Methode

Deze studie is onderdeel van een grotere prospectieve cohort studie naar het effect van fysieke activiteit op gezondheid. Hierdoor konden er 55.137 mensen worden geïncludeerd tussen de 18 en 100 jaar (gemiddelde leeftijd 44 jaar). De mensen aan hardlopen deden werden ingedeeld in 6 groepen op basis van de tijd, afstand, frequentie, intensiteit (MET) en snelheid van het hardlopen of joggen. In de data-analyse werd gecorrigeerd voor andere fysieke activiteit. Van alle deelnemers werden de volgende metingen gedaan: bloeddruk, BMI, glucose, cholesterol en VO2max. Daarnaast werd het gezondheidsgedrag (roken, alcoholinname, fysieke activiteit), eventuele medische diagnoses en familiegeschiedenis ten aanzien van hart- en vaat ziekten vastgelegd.

Resultaten

In totaal deed 24% van de mensen aan hardlopen, de overige 76% viel onder niet-renners. Hardlopers hadden, vergeleken met niet-hardlopers, een 3 jaar langere levensverwachting en 30-45% minder risico op vroegtijdig overlijden. Dit was ongeacht geslacht, leeftijd, BMI, gezondheid, roken en alcoholconsumptie. In alle 6 de groepen was dit voordeel zichtbaar, er was zelfs nauwelijks verschil in vermindering van risico tussen de 6 groepen. Ook als andere factoren als BMI of medische aandoeningen wel meegenomen werden in de analyse, bleef het significante voordeel voor de hardlopers ten opzichte van de niet-hardlopers bestaan. Ook de groep die het minst hardliep (< 6 mijl, frequentie 1-2 keer per week, <506 MET-minuten, <6 mijl/uur) had significant lagere risico’s dan de niet-renners. Meerdere jaren hardlopen was geassocieerd met risicoverlaging op overlijden.

TIP:  Indicatie, effecten en trainingsvariabelen voor krachttraining

Opmerkingen samenvatter

De meest belangrijke bevindingen waren dat het risico op vroegtijdig overlijden door hart- en vaatziekten of een andere oorzaak met 30-45% werd gereduceerd door hardlopen. Dit werd zelf gezien bij mensen die minder dan 51 minuten per week liep, verdeeld over 1 of 2 keer. Deze gezondheidswinst was duidelijker naarmate er meerdere jaren werd hardgelopen. Dit is belangrijk nieuws voor mensen die wel willen hardlopen, maar dat niet al te intensief willen of kunnen doen.

Heb jij ook een passie voor hardlopen dan is de cursus De Running Fysiotherapeut echt iets voor jou.

Bron

Lee DC, Pate RR, Lavie CJ, Sui X, Church TS, Blair SN. (2014) Leisure-time running reduces all-cause and cardiovascular mortality risk. J Am Coll Cardiol. Aug 5;64(5):472-81.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb