Gecompliceerd verloop bij conservatief behandelde claviculafracturen

Claviculafracturen worden doorgaans conservatief behandeld, ongeacht het type fractuur. De klinische impressie dat het herstelverloop ongecompliceerd is, is nog niet onderbouwd met goed onderzoek. De auteurs presenteren in dit artikel de gegevens over een prospectief onderzoek naar het herstelverloop van conservatief behandelde claviculafracturen en de factoren die een goed of slecht herstel kunnen voorspellen.

Methode

Ze volgen gedurende een periode van drie jaar 222 patiënten met een claviculafractuur. De patiënten zijn ouder dan 15 jaar. Bij aanmelding en na 1, 2, 3 en 6 maanden is het herstelverloop opgetekend door middel van vragenlijsten en interviews. Röntgenologisch onderzoek vindt plaats bij aanmelding, na 1 maand en na 6 maanden.

Resultaat

De resultaten laten zien dat het verloop niet altijd ongecompliceerd is. Na zes maanden is 57% volledig hersteld, 42% heeft nog klachten. Bij 7% daarvan is de fractuur nog niet geheeld.

Om te bepalen welke factoren het verloop voorspellen verdelen de onderzoekers de patiënten in drie groepen: volledig genezen binnen 6 maanden, nog klachten na 6 maanden en een niet geheelde fractuur. De pijn bij activiteit en de verminderde spierkracht herstelt snel binnen drie maanden in de groep die volledig herstelt. In de twee andere groepen blijft ongeveer 70-90% dergelijke klachten houden na 6 maanden. Van de patiënten met vertraagd herstel heeft 20% last van paresthesieën en ongeveer 80% heeft een cosmetische afwijking.

De leeftijd blijkt een belangrijke voorspeller te zijn voor vertraagd herstel en de bovengenoemde restklachten, maar niet voor het niet helen van de fractuur.
Een fractuur in het midden van de clavicula geeft 60% meer kans op een cosmetische afwijking dan een fractuur aan de acromiale zijde. En comminutieve fractuur verhoogt dit cosmetische risico ook. Een comminutieve fractuur en ook een dislocatie van botstukken verhoogt de kans op restklachten. Verkorting van de clavicula bleek geen risicofactor voor restklachten te zijn.

TIP:  Graded exercise effectiever dan gebruikelijke zorg van huisarts bij schouderklachten

Tegen de gangbare verwachting in komen onvolledig herstel en restklachten veelvuldig voor na conservatief behandelde claviculafracturen.
Daarom stellen de auteurs dat een meer actieve benadering moet worden overwogen, waaronder operatief ingrijpen, als de patiënt één of meer risicofactoren heeft. Voor de fysiotherapeut kan gelden dat er sprake is van vertraagd herstel als de patiënt na drie maanden nog geen 80% verbetering heeft, terugverwijzing kan dan overwogen worden.

J. Nowak, M. Holgersson, and S. Larsson. Sequelae from clavicular fractures are common: a prospective study of 222 patients. Acta Orthop 2005; 76(4):496-502

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb