Eén op de vier mensen met artrose heeft neuropathische pijn

11-07-Eén op de vier mensen met artrose heeft neuropathische pijn

De pijn die gepaard gaat met osteoartritis wordt vaak toegeschreven aan perifere pijnmechanismes, waarbij de primaire nociceptoren in somatische weefsels worden geactiveerd. De onevenredigheid tussen radiografische beelden en de pijnklachten hebben ervoor gezorgd dat onderzoekers ook andere pijnmechanismes bekijken. Er is bewijs voor de bijdrage van centraal gemedieerde hypersensitiviteit voor pijn, maar ook neuropathische pijn is een mogelijkheid. Uit dierstudies en in enkele mensenstudies zijn hier aanwijzingen voor gevonden. Mensen met neuropathische pijnen rapporteren over het algemeen ernstiger pijnklachten, meer beperkingen, meer angst en depressie en een slechtere kwaliteit van leven, vergeleken met mensen met niet-neuropathische pijn. De prevalentie van neuropatische pijn bij artrose van de heup en de knie is nog niet goed vastgesteld. In dit review proberen de auteurs deze prevalentie vast te stellen.

Methode

Observationele studies met mensen van 18 jaar en ouder die knie- of heupartrose hadden werden geïncludeerd als er specifieke definities werden gegeven over hoe neuropathische pijn werd vastgesteld. De kwaliteit van de geïncludeerde studies werd vastgesteld met het meetinstrument van Munn (2014). Waar mogelijk werd een meta-analyse uitgevoerd.

Resultaten

Negen artikelen werden geschikt bevonden voorinclusie, met een totaal van 3032 participanten. Acht studies includeerden mensen met knie-artrose en een met heup-artrose. Alle studies gebruikten zelfgerapporteerde vragenlijsten om mensen met neuropathische pijn te identificeren. De meest gebruikte (6 keer) lijst was de PainDETECT (PDQ). Twee keer werd de modified PDQ gebruikt en 1 keer de Douleur Neuropathique en/of de Leeds Assessment of Neuropathic Symptoms and Signs (S-LANSS). De geschatte overall prevalentie van neuropatische pijn was 23%, ongeacht de populatie (ziekenhuis of thuis of een combinatie). Ook bij subgroepanalyses gebaseerd op gewricht, type vragenlijst en mogelijke andere oorzaken van neuropathische pijn bleef de prevalentie grotendeels gelijk. Twee van de negen studies vonden een prevalentie van 32% bij correctie voor potentiele andere oorzaken van neuropathische pijn.

TIP:  Stijfheid, pijn en spierkracht grootste voorspellers beperkingen bij heupartrose

Conclusie en opmerkingen

Het aantal mensen met neuropathische pijn bij artrose aan knie of heup is aanzienlijk; ongeveer 1 op de 4 mensen heeft last van (zelfgerapporteerde) neuropathische pijn. Deze mensen ervaren vaak heftiger pijnklachten dan te verklaren is op radiografische beelden. Aangezien er nog geen objectieve methode is om neuropathische pijn te diagnosticeren, zijn zelfgerapporteerde vragenlijsten de meest voor de hand liggende manier om dit vast te stellen. Wel kan dit leiden tot overrapportage.

Bron

French, H.P., Smart, K.M., Doyle, F.(2017). Prevalence of neuropathic pain in knee or hip osteoarthritis: A systematic review and meta-analysis. Semin Arthritis Rheum. Feb 20

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb