Aërobe inspanning vermindert de pijnperceptie bij patiënten met chronische lage rugpijn

Eerder onderzoek van deze auteurs toonde bij gezonde proefpersonen aan dat fysieke inspanning direct een vermindering geeft in pijnperceptie. Deze pijnvermindering hield bijna 30 minuten aan. De toegepaste fysieke inspanning bestond uit minimaal 10 minuten bewegen met een intensiteit van meer dan 50% van maximale zuurstofopname.

Het is niet bekend of dit gunstige effect ook bij patiënten met chronische pijn optreedt. Deze patiënten zouden anders kunnen reageren omdat vele chronische pijngroepen waaronder fibromyalgie, myofasciale pijnsyndromen en het complex regionaal pijnsyndroom, een verlaagde pijndrempel hebben. Patiënten met chronische lage rugpijn lijken hier een uitzondering op te vormen, in die zin dat de pijndrempel daar juist verhoogd lijkt.

Methode

Acht mannen en acht vrouwen met meer dan één jaar chronische lage rugpijn doen mee (gemiddeld 7 jaar rugpijn). Ze moesten zich fysiek kunnen inspannen (bijvoorbeeld geen hartaandoening hebben). Het bleek een groep te zijn met vooral myogene/degeneratieve discogene klachten (aspecifieke lage rugpijn). Ze waren matig beperkt volgens de Oswestry disability index. Bovendien is een groep van 10 gezonden proefpersonen als controlegroep onderzocht. Alle proefpersonen zijn blind gehouden voor de hypothese van het onderzoek.

Beide groepen krijgen eerst een onderzoeksdag waarop ze kunnen wennen aan de pijntest. Bovendien is bij de rugpatiënten met een maximale inspanningstest de maximale zuurstofopname bepaald. De gebruikte pressure pain test is een pijntest met goede reproduceerbaarheid.

Op de tweede onderzoeksdag vond het feitelijke experiment plaats. Na de pijntest fietsen de rugpatiënten op een fietsergometer op 50% van de maximale zuurstofopname. Na vijf minuten fietsen is deze intensiteit gedurende 20 minuten verhoogd tot 70% van de maximale zuurstofopname. Twee minuten na het beëindigen van de fietsinspanning en 30 minuten later zijn pijntesten afgenomen.

TIP:  Standaardoefeningen of maatwerk bij rugpatiënten?

De pijntest bestond uit twee minuten druk van ongeveer 10N op de achterzijde van een wijsvinger. Om de tien seconden vulden de patiënten daarbij een VAS in voor pijn. Deze 12 VAS metingen van één pijntest zijn in een grafiek opgenomen. De curve in deze grafiek bleek na één minuut horizontaal te lopen wat wil zeggen dat het gemiddelde van de laatste minuten kon worden gebruikt.

Resultaat

De pijnscore in de groep met chronische rugpijn was direct na de fysieke inspanning en na 30 minuten met 28% afgenomen ten opzichte van de eerste meting. De controlegroep liet geen verschil zien (zij kregen rust in plaat van inspanning tussen de pijntesten door).

Opmerking

De reductie op de pijndruk test na fysieke inspanning kan een (gedeeltelijke) verklaring geven voor de bevinding dat patiënten met chronische lage rugpijn gunstig reageren op therapie die lichamelijk inspanning vraagt. Of deze bevinding ook geldt voor andere pijnpatiënten, zoals fibromyalgiepatiënten is nog niet onderzocht.

Hoffman MD, Shepanski MA, MacKenzie SP, Clifford PS. Experimentally induced pain perception is acutely reduced by aerobic exercise in people with chronic low back pain. J Rehabil Res Dev 2005;42(2):183-9

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb