Mindful-massage gunstig bij patiënten met matige depressie

8_10_3_massage-depressie_193978631

Dat massage een gunstig effect heeft op stress en zelfs angst was al bekend. Minder duidelijk is of massage ook effect heeft op somberheid of depressie. Field, e.a. toonden in 2007 al aan dat total body massage bij rugpijn patiënten niet alleen effect had op pijn, angst en slaapstoornissen, maar ook op depressie. Zie: Total body massage bij rugpatiënten verlicht beter de pijn, angst, depressie en slaapstoornissen dan relaxatietraining. Er is echter meer onderzoek nodig. De auteurs van dit artikel onderzochten of mindful massage een gunstig effect heeft op depressieve patiënten.

Methode
Patiënten (N=28) met middelmatige depressie werden random toegewezen aan een mindfulness-based touch therapy groep of een controle groep (Stötter, 2013). De controle groep kreeg de standaard medische begeleiding die bij een observatie periode hoorde. De deelnemers in de mindfulness-based touch therapy groep kregen in acht weken zestien mindfulness sessies van zestig minuten. In die sessies werden tast oefeningen gedaan en gemasseerd, waarbij zowel de therapeut als de patiënt in een mindfulness ‘state’ verkeerden. De therapeut begeleide tijdens deze behadeling de patiënt in de aspecten van het mindful observeren van de aanraking, lichaamssensaties en gevoelens, zoals gebruikelijk is binnen de mindfulness traditie. Er werd bijvoorbeeld geen discussie aangegaan of verklaringen gegeven. Naast deze interventies deden de deelnemer de gangbare mindfulness meditaties thuis vanuit de MBSR.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

Resultaat
Het resultaat is gunstig. De deelnemers in de mindfulness-based touch therapy groep gaan significant beter vooruit op depressie (Hamilton Depression Rating Scale) dan de controle groep.

Opmerking samenvatter
Omdat mindful-touch gecombineerd is met mindfulness meditatie thuis kan men geen uitspraak doen over de werkzaamheid van mindful-touch alleen. Wel is het onderzoek een mooie demonstratie hoe massage en mindfulness training tijdens de behandeling toegepast kunnen worden. Eerder onderzoek toonde ook dat zwijgen tijdens de massage meer effect had (Moyer, 2008). Dat wijst ook in de richting van mindful-masseren. Bovendien zou zachte tastmassage beter werken dan harde bij angst (Billhult, 2009). Mogelijk omdat zachte tast meer interoceptief is dan extroceptief.

TIP:  Mindfulness training heeft diverse positieve effecten voor oudere patiënten met chronische lage rugpijn

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-

Bron

Stötter, A., Mitsche , M., Endler, P.C., Oleksy, P., Kamenschek, D., Mosgoeller, W., Haring, C. (2013). “Mindfulness-based touch therapy and mindfulness practice in persons with moderate depression.” Body, Movement and Dance in Psychotherapy: An International Journal for Theory, Research and Practice 8(3): 183-198.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 2 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 18 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb