Mindfulness helpt bewegingsvoornemen om te zetten in daden

8_7_3_bewegingsvoornemen-uitvoeren-mindfulness_29947195

De intentie hebben om (sportief) fysiek actief te zijn heeft een correlatie met het daadwerkelijk fysiek actief zijn. Deze relatie is echter niet al te sterk omdat mensen vaak hun intenties niet omzetten in concreet gedrag: het blijft bij goede voornemens. Het voornemen vergeten is een vaak genoemde reden. Vandaar dat een interventie zoals het vormen van implementation intentions helpt omdat de cliënt dan het voornemen beter herinnerd. Ook kansen zien om te bewegen helpt.
Afleidende gewoonten kunnen echter het omzetten van intentie in gedrag in de weg staan. Bij gewoonten is het voldoende om een doel te activeren, waarna het gedrag verder relatief automatisch verloopt. Een doel kan vanuit een omgevingsprikkel geactiveerd worden. Het doel ontstaat dan relatief automatisch en de afwikkeling ook. Met andere woorden: de patiënt ligt voor dat hij het weet alweer languit op de bank. Want als hij de bank ziet ontstaat vanzelf de behoefte tot rusten (=doel) en dit doel activeert automatische zijn gedrag (op de bank liggen). Dit was een voorbeeld van een counter-intentional habit. Counter-intentional habits zijn gewoonten die tegen een intentie ingaan. Counter-intentional habits winnen het vooral van een gezond voornemen als ze op korte termijn pleasure geven. De patiënt staat dus met de intentie om te gaan hardlopen in de kamer, maar landt toch met sportkleding op de bank.

Mindful handelen

Gewoonten zijn het tegendeel van mindful handelen. Handelen vanuit de automatische pilot, zoals MBCT stelt. Het is relatief mind-less. Vandaar dat de auteurs zich afvragen of de mate waarin iemand mindful is de relatie tussen intentie en gedrag beïnvloedt.
In een eerste studie onderzochten ze bij 226 studenten de mate van stevig fysiek inspannen in de vrije tijd (Chatzisarantis & Hagger, 2007). Mindfulness werd via de MAAS onderzocht, en intentie tot fysiek bewegen werd via vier likert vragen gemeten. Inderdaad bleek dat de studenten die mindful zijn vaker de intentie tot bewegen omzetten in daadwerkelijke bewegen.
In een tweede studie tonen ze aan dat bing-drinking als gewoonte onder studenten alleen het omzetten van de intentie verstoort bij de studenten die laag scoren op mindfulness. Met andere woorden. De mindful studenten zetten ondanks bing-drinking hun intenties tot sportief bewegen toch om in gedrag.

Stress, angst, somberheid, burn-out?

Contact

 

0621867046

Het is oplosbaar!

TIP:  De gunstige effecten van mindfulness meditatie voor emotioneel en fysiek welzijn

Opmerking samenvatter

Dit aansprekende artikel suggereert dat als de fysiotherapeut de patiënt traint in mindfulness in het algemeen, of meer specifiek in mindful bewegen, dat de patiënt daardoor ook beter in staat is zijn intentie tot meer bewegen om te zetten in gedrag. Voor een deel komt dat doordat hij/zij zich minder laat beïnvloeden door gewoonten die hier tegenin gaan.

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-

Bron

Chatzisarantis, N. L., & Hagger, M. S. (2007). Mindfulness and the intention-behavior relationship within the theory of planned behavior. Pers Soc Psychol Bull, 33(5), 663-676.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 2 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 18 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2024. Prijs € 595,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 12 september 2024. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 13 september 2024. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 20 september 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 16 oktober 2024. Prijs € 995,-…

Motiverende gespreksvoering en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 14 november 2024. Prijs € 495,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 november 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 7 januari 2025. Prijs € 1695,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Nieuwe data 2025 volgen. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb