Juist bij hoge stress is de fysieke conditie belangrijk: minder burn-out en depressie

8_01_1_fysiek-conditie-burnout-depressie_139392080

Stress en burnout zijn veel voorkomende problemen onder werknemers. Blootstelling aan stress op het werk gaat gepaard met verminderde productiviteit  en verminderd fysiek en mentaal welzijn. Dit kan leiden tot burnout en zelfs depressie. Er is voldoende bewijs dat er een verband bestaat tussen cardiorespiratoire fitheid en mentale gezondheid. In hoeverre cardiorespiratoire fitheid specifiek gerelateerd is aan stressklachten en burnout, is echter nog wat minder onderzocht. De auteurs van dit cross-sectionele onderzoek hebben gekeken of er een relatie bestaat tussen waargenomen stressklachten, burnout, depressie en cardiorespiratoire fitheid.

Methode

Via advertenties in de krant zijn in totaal 197 gezonde mensen tussen de 25 en 50 jaar geïncludeerd. Allereerst werden de participanten onderverdeeld in vijf groepen naar aanleiding van de waargenomen mate van stress (variërend van helemaal geen stress tot erge stress). Daarnaast werden de volgende metingen gedaan:

  • Waargenomen stress: 1 item uit de Nordic Questionnaire for Psychological and Social Factors at Work (QPS Nordic; Elo, 2003)
  • Mate van burnout: Shirom-Melamed Burnout Questionnaire (SMBQ; Melamed, 1992).
  • Depressieve symptomen: Hospital Anxiety and Depression Scale, subschaal Depressie (Zigmond, 1983)
  • Cardiorespiratoire fitheid: Åstrand test voor maximale zuurstofopname (VO2max). Piek VO2max wordt beschouwd als een valide meting van cardiorespiratoire fitheid.

Resultaten

In totaal rapporteerde 31% van de participanten (n=61) een hoge, klinisch relevante score op burnout en 3% (n=5) een hoge, klinisch relevante score op depressie. Participanten die hoog scoorden op waargenomen stress, scoorden ook hoog op de mate van burnout.
De samenhang tussen cardiorespiratoire fitheid en burnout was significant en klinische relevant. Hoe hoger de levels van fitheid, hoe minder symptomen van burnout. Mensen met een lage fitheid hadden significant vaker burnout of depressieve klachten. Geen van de participanten met hoge fitnesslevels rapporteerden klinisch relevante  mate van depressie. In de groep die de hoogste score van waargenomen stress rapporteerde, was het percentage mensen met klinisch relevante burnout scores en spanningsgevoelens het laagst onder mensen met hoge fitnesslevels.

TIP:  Dagelijkse beslommeringen correleren met hoofdpijn

Opmerkingen samenvatter

De resultaten uit dit onderzoek zijn duidelijk; hoe hoger de cardiorespiratoire fitheid, hoe minder stress, burnout of depressieve klachten, en andersom. Belangrijk is dat juist in de groep van mensen die hoge stress ervaren fysieke fitheid lijkt te beschermen tegen burnout en spanningsgevoelens.
Dit onderzoek betreft een cross-sectionele studie. Dit houdt in dat er geen uitspraken gedaan kunnen worden over causaliteit, alleen over relaties. De gevonden relatie kan ontstaan door biologische, gedragsmatige of psychosociale factoren. Welke factoren hierin het belangrijkst zijn is (nog)  niet duidelijk, maar het is bij patiënten met stress-gerelateerde klachten, of symptomen van burnout of depressie aan te raden om de cardiorespiratoire fitheid te verbeteren.

Zie ook:
De gunstige effecten van sportief bewegen op mentale gezondheid

Bron

Gerber, M., Lindwall, M., Lindegård, A., Börjesson, O., Jonsdottir, I.H., (2013). Cardiorespiratory fitness protects against stress-related symptoms of burnout and depression. Patient Education and Counseling 93  146–152.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 10 januari 2024. Prijs € 495,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 18 januari 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 25 januari 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 28 februari 2024. Prijs € 975,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 6 maart 2024. Prijs € 595,- …

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 8 maart 2024. Prijs € 495,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 31 mei 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb
NRTO_keurmerk-170px