Het gebruik van pijn-woorden activeert de pijn-neuromatrix

Het is bekend dat het zien van pijnlijke gezichten of verbeelden dat men zelf pijn heeft de pijn-neuromatrix kan activeren, ook al is er geen noxische stimuli aanwezig. Er is echter nog weinig onderzoek gedaan of pijngerelateerde woorden de pijn-neuromatrix kunnen activeren. De auteurs van dit artikel deden hier onderzoek naar. Ze onderzochten het effect in de hersenen van pijngerelateerde woorden ten opzichte van neutrale woorden, positief emotionele woorden en negatief emotionele woorden. Ze deden dit in twee verschillende taakcondities: verbeelding en afleiding.

Methode

Acht gezonde mannen en acht gezonde vrouwen  deden aan het onderzoek mee. Vanuit eerder onderzoek hadden de auteurs vier categorieën van tien woorden samengesteld (pijngerelateerd, negatief, neutraal en positief). Tijdens de verbeeldingstaak werden zestien blokken aangeboden van telkens vijf woorden uit een bepaalde categorie. De deelnemers moesten elk woord in stilte lezen en er een situatie bij verbeelden die bij het woord past (=verbeelding). In de afleidingstaak werden dezelfde woorden aangeboden, maar moesten de deelnemers de klinkers van elk woord tellen. Tijdens beide taken werd er van de hersenen een fMRI opname gemaakt.

Resultaat

Beknopte weergave van de resultaten: Beide taken werden door de proefpersonen als relatief gemakkelijk inschaalt, de verbeeldingstaak wat zwaarder dan de afleidingstaak. Zoals verwacht activeren pijngerelateerde woorden bepaalde delen van de pijn-neuromatrix. Dit gebeurt sterker tijdens de verbeeldingstaak dan tijdens de afleidingstaak. Vooral pijnregionen die betrokken zijn bij de cognitieve dimensie van pijn werden geactiveerd. Pijngerelateerde woorden doen dit sterker dan negatieve, positieve of neutrale woorden. Het zijn dus vooral de ‘pijn-woorden’ die dit doen en niet zozeer de negativiteit van de woorden.

TIP:  Mindful ademen reduceert pijn door directe beïnvloeding van pijngerelateerde hersenregionen

Opmerking samenvatter

De woorden die je als fysiotherapeut gebruikt, kunnen onbedoeld de pijn-neuromatrix activeren. Daardoor kan de pijndrempel bijvoorbeeld verlaagd worden. Binnen de medische tak van Neuro-linguïstisch Programmeren (NLP), werd dit gegeven al genoemd. Men weet dat woord keuze associaties in de hersenen activeert (= priming) (Thomson e.a., 2008) (zie ook https://psychfysio.nl/Nieuws/3_12_3.html). Als je vaak het woord ‘pijn’ of aanverwante woorden tijdens de behandeling noemt activeer je een mindset die ongunstig is voor het herstel van de patiënt. Binnen NLP gebruikt men priming juist als herstelbevorderende factor door tijdens de behandeling zoveel mogelijk in positieve optimistische termen te spreken. Het kan daarbij om subtiele details gaan. Vergelijk de uitspraak ‘als u geen pijn heeft dan…’ versus ‘als u zich beter voelt dan…’ Positieve woorden zoals herstel, meer kunnen, beter-zijn etc  primen een positieve mindset waardoor voorkomen wordt dat pijn onnodig geactiveerd (benadrukt) wordt. Bovendien wordt ongemerkt een positief perspectief geactiveerd.

Richter, M., Eck, J., Straube, T., Miltner, W.H.R., Weiss, T. (2010). Do words hurt? Brain activation during the processing of pain-related words. Pain, 148, 198-205.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 6 maart 2024. Prijs € 595,- …

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 10 januari 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Data 13 januari 2024. Prijs € 995,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 18 januari 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 25 januari 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 28 februari 2024. Prijs € 975,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 8 maart 2024. Prijs € 495,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 31 mei 2024. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 10 september 2024. Prijs € 1395,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb
NRTO_keurmerk-170px